A nyugdíjrendszer története dióhéjban

Basky Balázs I 2021.06.08. Nyugdíj

A nyugdíjrendszer története meglepő módon igen fiatal. Időskori ellátásra többé kevésbé az ókor óta látni példát. A mindenki számára elérhető, alanyi jogon járó időskori ellátás ötletével először csak az 1800-as évek végén álltak elő. Manapság azonban már ez a klasszikusnak mondható rendszer is omladozik. Alábbi cikkünkből megismerheted a modern nyugdíjrendszer kialakulásának történetét. Megtudhatod azt is, hogy hosszú távon milyen változások várhatók globálisan az időskori ellátás területén. 

A modern nyugdíjrendszer kezdete

A modern nyugdíjrendszer története a tévhittel ellentétben nem a XIX. század végétől, Otto von Bismarck német kancellár jóléti reformjainak bevezetésétől indult. Tény, hogy a német nyugdíjtörvényei előtt nem létezett egységes, mindenki számára elérhető időskori javadalmazás. Ám közel sem az ő programja volt az első olyan, ami az időskori szegénység kiküszöbölésére született volna. 

Védelmi szolgálatért cserébe

A nyugdíj fogalma már jóval az 1800-as évek előtt is ismert volt Európában. Az időskori juttatások évszázadokig kizárólag a katonákat illették meg. Frank Eich, a Nemzetközi Valutaalap közgazdászának tanulmánya szerint elsőként i.e. 13-ban Augusztusz császár folyósított kisebb összegeket. Azok a légiós katonák kapták, akik több mint 20 éven keresztül szolgáltak a hadseregben. A katonai nyugdíjat a mai rendszerhez hasonlóan adóból fedezte. Egészen pontosan egy 5%-os örökösödési járulékból finanszírozta, amit az elhunytak hagyatékából kellett kifizetni az állam részére.

Nagy-Britanniában a 16. században hasonló kedvezményeket élvezhettek a haza szolgálatában álló katonák. Az első ismert időskori életjáradékot a Londoni Parti Őrség tisztjei kapták. Később azonban a tiszteken túl a besorozott férfiakra is kiterjesztették a nyugdíjra való jogosultságot. 

Az Egyesült Államokban szintén a veteránok élveztek elsőbbséget nyugdíj-ügyben. A polgárháború után a leszerelt katonák és a háborúban elhunytak özvegyei részesülhettek csak időskori ellátásban. 

Akik nem szolgáltak a hadseregben, és nem viseltek semmilyen köztisztséget, azoknak egészen halálukig kellett dolgozniuk – vagy addig, ameddig csak bírtak. 

1881-ben Otto von Bismarck nyugdíjreformja azonban mindent megváltoztatott. 

Bismarck nyugdíjrendszere: a szociális ellátás hajnala

A német kancellárt a világ első egységes nyugdíjrendszerének bevezetésekor érdekes módon korántsem a munkásosztály nehéz helyzete iránti együttérzés motiválta. Épp ellenkezőleg. Átfogó szociális reformjával a marxisták előretörését próbálta megakadályozni. Ennek ellenére kezdeményezéséből fejlődött ki a ma ismert időskori ellátás rendszere. Ez napjainkig a szociális rendszer alappillérének számít a világ szinte összes országában.

A bismarcki nyugdíjrendszer ugyan a maga korában radikális kezdeményezésnek számított ahhoz képest, hogy az emberek addig egyszerűen nem mentek nyugdíjba. Mai szemmel nézve mégsem volt túlságosan barátságos a kialakítása. A nyugdíjkorhatárt a Reichstag (Németország szövetségi parlamentje) 70 évnél húzta meg, ami akkoriban épphogy csak súrolta a várható élettartamot. Az emberek nagy része még a 60. életévét sem érte meg, így a nyugdíjfinanszírozás értelemszerűen az államkasszát sem terhelte meg túlságosan.

Nyugdíjrendszer története Amerikában

Amerikában az 19-20. század fordulóján szintén megkezdődött a privát nyugdíjrendszer kialakítása, bár más indíttatásból. A kontinensen akkoriban a farmgazdálkodás volt a gazdaság legdominánsabb területe, ahol az emberek átlagosan 65 éves korukig voltak munkaképesek. 

A gyárak előretörésével azonban ez már nem volt így. A hatvan év felettiek már nem rendelkeznek azzal a szellemi és fizikai frissességgel, ami a gépek kezeléséhez volt szükséges. 

Az American Express 1875-ben előállt az első privát nyugdíjrendszer ötletével. A különböző cégek szép sorjában mind elkezdték bevezetni az időskori ellátást, ezzel is vonzóbb munkahellyé téve a cégüket. Amerikában az 1930-as nagy világgazdasági válságot követően, 1935-ben bevezették a Social Security programot. Ez egységesen 65 évnél húzta meg a nyugdíjkorhatárt mindenki számára. 

A következő években a nyugdíj szerte a világon bevett formájává vált a szociális ellátásnak, így Magyarországon is. A  korhatárok pedig a jóléti társadalmakban egyre lejjebb ereszkedtek. A kormányok ezzel igyekeztek a munkaerőpiacon helyet teremteni a fiatalabb munkaerőnek. A 80-as évekre azonban a várható élettartam olyan magasságokba emelkedett, amiről Bismarck annak idején még csak nem is álmodhatott. Ez pedig megágyazott a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerek ma tapasztalható problémáinak. Például, hogy nem fenntartható egy bizonyos tömeg fölött.

A nyugdíj jövője

A statisztikák szerint napjainkban csak az Egyesült Államokban 38 millió nyugdíjas él, lakosságarányosan az európai országokban sem jobb a helyzet. 

Magyarországon 2020-ban az állampolgárok több mint 26 százaléka, 2,55 millió ember jogosult időskori ellátásra. 

A magas átlagéletkor és a sok nyugdíjas felmérhetetlen terhet ró az állami kasszára. Így manapság nemhogy a korhatár csökkentése, hanem annak emelése a nemzetközi tendencia. A rendszer azonban így sem sokáig fenntartható.

Az időskori szegénység megelőzésére még nincs egyértelmű megoldás, ám számos kezdeményezés látott napvilágot az utóbbi időben. Közös vonásuk, hogy az egypilléres, kizárólag a közös nyugdíjkasszából finanszírozott, kereset- és munkaarányos megoldás helyett egy többpilléres rendszert javasolnak. Olyat, amiben hangsúlyos szerepet kap az öngondoskodás.

Magyarországon a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer egy ehhez hasonló megoldási kísérlet volt, ám hosszú távon ez sem bizonyult fenntarthatónak. Egy mindenki számára elérhető öngondoskodási rendszerhez, ahol az egyéni megtakarítások egységesen jelentős részét képezik az időskori ellátásnak, valószínűleg még évtizedeket kell várni. 

Ha szeretnél még jobban elmélyedni a témában, akkor javaslom neked a Van rá magyarázat: A PÉNZ (Money, Explained – Netflix) 2021-es dokumentum sorozatot, amelyből az utolsó rész foglalja össze tömören és érthetően a nyugdíjrendszer kihívásait.  

Ha érdekel a magyar nyugdíjrendszer története, akkor kattints: A magyar nyugdíjrendszer története

Megoldás a nyugdíjra

Megfelelő öngondoskodásra most is nyílik lehetőség, amit ráadásul az állam is támogat. 

Egy jól megválasztott nyugdíj megtakarítási forma segítségével jelentős összeggel egészíthetjük ki állami nyugdíjunkat. Amennyiben szeretnél hosszú távú pénzügyi tervet készíteni, de nem tudod, hogyan vágj bele, fordulj hozzánk bizalommal. Mi segítünk megteremteni az anyagi stabilitást ahhoz, hogy arany éveidet úgy töltsd el, ahogyan most elképzeled.

nyugdíjbiztosítás kalkuláció


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Basky Balázs

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.