Milyen veszélyei vannak, ha csak állami nyugdíjból akarsz megélni?

Magyar Zoltán I 2022.12.06. Nyugdíj
Milyen veszélyei vannak, ha csak állami nyugdíjból akarsz megélni?

A többség szerint baj van. Egy új kutatása szerint az emberek kétharmada úgy véli, az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetéshez. Vannak, akik szerint nem is lesz állami nyugdíj mire odaérnek, mások azt mondják, nem fogják megérni a nyugdíjba vonulást a várható drasztikus korhatáremelés miatt. Ez a cikk most azoknak szól, akik úgy gondolják, hogy elegendő állami nyugdíjat fognak kapni.

Kinek lehet elegendő állami nyugdíja?

Ezt senki sem tudja megmondani pontosan. Annyi látható, hogy a számítási módszer azoknak fog kedvezni, akik:

  • több mint 45 (lehetőleg 50) évet töltöttek munkaviszonyban
  • átlag feletti keresetűek voltak egész életükben és így magas járulékot fizettek
  • végig teljes munkaidőben dolgoztak (napi 8 óra)
  • szigorúan eszerint is voltak bejelentve
  • alig vagy sosem voltak betegszabadságon, táppénzen, szülni stb.

Egy jó egészségnek örvendő, magányos típusú, vezetőbeosztású, munkakedvelő, állami tisztségviselő jó eséllyel elégedett lehet majd a nyugdíjával. Más munkaerőpiaci jellemzőkkel rendelkező állampolgároknak nagyon komoly esélyük van arra, hogy a korábban megszokott bevételük töredékét kapják állami nyugdíj jogcímen.

Egyáltalán mennyi az elegendő nyugdíj?

Saját, szubjektív szempontjaim alapján az elegendő nyugdíj valahol jelenértéken nettó 300 000 Ft/hó és afölött van. Ez megegyezik nagyjából a magyar nettó átlagkereset (2022 I. félév: 336 006 Ft/hó, országos átlag) jelenkori szintjével. Másik fontos kritérium, hogy a nyugdíj ne legyen kevesebb, mint az utolsó munkával töltött hónapokban megszokott bevétel 90%-a.

Mire számítson az, aki elegendő nyugdíjat kap?

Aki elegendő nyugdíjat kap, az készüljön arra, hogy a nyugdíjasok szűk „elit” klubjába fog tartozni. A KSH-tól és a Magyar Államkincstártól részben a Nyugdíjas Parlament Egyesület által közérdekű adatigényléssel megszerzett adatok szerint Magyarországon csupán a nyugdíjasok 1,88%(!) kap 300 000 Ft-nál több állami nyugdíjat havonta. A 2 021 804 öregségi nyugdíjasból mindössze 38 165-en. És ez a „felső 38 ezerhez” tartozás az egyetlen viszonylagos jó hír. Utána jön a feketeleves.

Függeni fog a mindenkori jogszabályok és kormányok kénye-kedvétől

Innentől kezdve a bevételei a Magyar Államkincstártól érkeznek. Ezek mértéke nagyban fog függeni attól, hogy aktuális kormány mekkora nyugdíjemelést szavaz meg a parlamentben. A négyévente esedékes parlamenti választásokon kénytelen lesz oda tenni az x-et, ahonnan több gondoskodást remél.

Nincs többé választási lehetőség

A munkavállaló, ha elégedetlen a fizetésével, válthat munkahelyet. Egy nyugdíjas nem tud nyugdíjfolyósítót váltani.

Egyenes út az elszegényedéshez

A jelenlegi jogszabályok szerint a nyugdíjakat csupán az aktuális infláció mértékével emelik utólagosan. Nem veszik figyelembe például a munkabérek emelkedésének ütemét. Márpedig a kettő sokszor nagyban eltér. Gazdaságilag sikeres években a munkabérek sokkal nagyobb mértékben emelkednek, mint az infláció. A 2010-es években több esztendő is volt, amikor a bérek 10%-nál is jobban emelkedtek, míg a nyugdíjak csupán 2-4%-kal.

Nem emelik eléggé

2022 októberében az infláció magasabb, mint 21%. Az élelmiszereké 50% körül van. A nyugdíjakat mindössze 13,4%-kal emelték meg év eleje óta.

Bizonytalan ideig finanszírozható

Nem lehet tudni, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer meddig finanszírozható. Mivel az állami nyugdíjakat a munkavállalók által befizetett adóból fizetik (lásd: felosztó-kirovó rendszer), ezért nagyon fontos, hogy legyen elegendő adófizető az országban. Magyarországon a születések alacsony száma miatt a társadalmunk öregszik. Egyre kevesebb a fiatal, viszont (szerencsére) egyre hosszabb életet élünk, vagyis növekszik az idősek száma. Emiatt az államkasszába befizetők száma évről évre csökken.

Nem lesz rá elég pénz

A munkaerőpiacról ráadásul nem csak az alacsony születések száma miatt hiányoznak, hanem azért is, mert sokan külföldön vállalnak munkát és járulékaikat más országokban fizetik meg. A növekvő adóhiány miatt elképzelhető, hogy a már megítélt nyugdíjak mértékét csökkentenie kell majd valamelyik jövőbeni kormánynak, pl. úgy, hogy adókötelessé teszi a nyugdíjakat is.

Összegzés

Könnyű azt gondolni, hogy ha „jó” nyugdíjat utal majd az Államkincstár, akkor leporolható a kéz és hátra lehet dőlni. Valójában az állami nyugdíjból élésnek rengeteg kockázata van. Kiszámíthatatlan, kiszolgáltatottságot eredményez, elszegényedéshez vezet, igazságtalan, finanszírozhatatlan. Ezen kockázatok nagymértékben csökkenthetőek egy saját, államfüggetlen nyugdíjmegtakarítással.


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg.

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Magyar Zoltán

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.