Befektetés kisokos – Így állj neki befektetni!

Huszár Péter I 2021.06.21. Megtakarítás, Pénzügyi tippek
Befektetés kisokos

Mi a jó befektetés manapság? Erre a kérdésre nincsen egyértelmű válasz, hisz ahány ember, annyiféle anyagi háttér, bevétel, kockázattűrő képesség és pénzügyi cél létezik. Egy befektetés azonban nemcsak a pénzügyekben jártas üzletembereknek való. Az alábbi cikkből megismerheted, mi fán terem a befektetés, és hogy hogyan foghatsz hozzá kevés pénzből is a vagyongyarapításhoz. 

Miről lesz szó?

Mi történik, ha egy felületes pénzügyi ismeretekkel rendelkező ember meghallja a befektetés szót? Általában telefonon üvöltöző, lüktető homlokú brókerek jutnak eszébe. Vagy talán öltönyös, gazdag üzletemberek, akik olyan szavakkal dobálóznak, mint árfolyamkockázat, kamatos kamat, diverzifikáció és likviditás. Ezek a képek egy átlagos ember számára riasztóak lehetnek. Sokan pedig úgy vélik, hogy a befektetések világa egyszerűen nem nekik való.

Egy befektetés azonban nemcsak a felső tízezer kiváltsága. Minden ember számára hozzáférhető, kulcsfontosságú vagyonépítési stratégia, amivel biztosíthatod saját magad vagy családod számára a hosszú távú egzisztenciális stabilitást. 

Az alábbi cikkben elmagyarázom a legfontosabb befektetési alapfogalmakat. Így magabiztosan kezdheted el a tudatos pénzügyi tervezést, és az öngondoskodást. Az elolvasása után önállóan is el tudod dönteni, mi a legjobb befektetés a számodra. Vágjunk is bele!

Mi a befektetés? 

A befektetés nem más, mint egy pénzösszeg felhasználása annak érdekében, hogy gyarapítsuk a pénzünket. Mikor befektetünk, a megtakarított pénzünket egy úgynevezett befektetési eszközbe helyezzük. Ilyen eszköz lehet például, állampapír, kötvény, befektetési alap, részvény, deviza vagy ingatlan. 

Egy befektetés kétféle módon hozhat a konyhára: vagy közvetlenül bevételt termel, vagy egy idő után megnő az értéke. Így több pénzért adhatjuk el, mint amennyiért megvásároltuk. 

Lássunk egy egyszerű példát! Tegyük fel, hogy megtakarításaidat ingatlanba fekteted. Ha újonnan szerzett lakásodat bérbe adod, akkor a bérlők által fizetett lakbérből fix bevételed lesz. Ha évek múlva a vételárnál magasabb összegért eladod, akkor a lakás eredeti és új ára közti különbséget hozamként könyvelheted el.

Ugyanezt a gondolatkísérletet elvégezhetjük egy részvény esetében is. A részvényeket úgy kell elképzelni, mint egy cég apró darabkáit. Ha részvényt vásárolsz, azzal megszerzed egy vállalat tulajdonrészének egy kis szeletét, te magad pedig résztulajdonossá válsz. Ekkor szintén kétféleképpen juthatsz pénzhez. Egyrészt a cég bizonyos időközönként osztalékot fizethet a tulajdonosoknak. Ezt nevezhetjük ebben a kontextusban bevételnek. Másrészt idővel, ha a cég sikereket tudhat maga mögött, növekszik az értéke. Ezáltal a részvények ára is megemelkedik. A tulajdonrészedet pedig magasabb áron tudod eladni a tőzsdén, mint amennyiért megvásároltad.

Miért fontos, hogy befektesd a pénzed?

Akik számára a befektetések világa újdonság, felmerülhet a kérdés, mi értelme van ennek az egésznek egyáltalán? A válasz azonban végtelenül egyszerű.

Egy befektetéssel megőrizheted és növelheted megtakarításaid értékét.

A pénz értéke az évek során folyamatosan változik. Míg huszonöt évvel ezelőtt 100 forintba került egy kiló alma, addig 2021-ben már átlagosan 3,5-szer ennyit kell fizetnünk érte. Szinte minden más fogyasztási cikkel ugyanez a helyzet. Ennek oka a pénz elértéktelenedése, azaz az infláció. 

Erről itt olvashatsz bővebben: Infláció.

Ha spórolt pénzedet csupán elteszed egy fiókba, de nem fekteted be, akkor az évről évre egyre kevesebbet fog érni. 

Egy párnacihába varrt nyugdíjmegtakarítás reálértéke például 30-40 év múlva csupán az eredeti töredéke lesz. Azonban ha megtakarításaidat befekteted, lépést tarthatsz az inflációval. Ha pedig mindezt körültekintően csinálod, akkor még  növelheted is a vagyonod értékét!

Egy befektetéssel megteremtheted az anyagi feltételeket egy lakás- vagy autóvásárláshoz, de félretehetsz a gyermekeid taníttatására, lakásvásárlására is. Sőt! Egy befektetés segítségével arról is gondoskodhatsz, hogy idős korodra ne légy kiszolgáltatva az instabil lábakon álló nyugdíjrendszernek. A jól megérdemelt nyugdíjas éveket így felhőtlenül töltheted, például egy nyugdíjbiztosításnak köszönhetően.

Hogyan működik egy befektetés? – A kamatos kamat elve

A befektetések egyik legfontosabb alapfogalma a hozam. A legtöbb értékpapír vagy befektetési forma esetén a hozamot egy százalékos értékben állapítják meg. Ez alapján kiszámolhatod, hogy körülbelül mennyivel gyarapszik majd a megtakarításod egy adott befektetési időszak végén.

Lássunk megint egy egyszerű példát! Tegyük fel, hogy 1 000 000 Ft-ot szeretnél befektetni egy olyan eszközalapba, melynek hozama évi 7%. Ez alapján kiszámolható, hogy az első év végére mekkora hozamot jelent:

1 000 000 Ft * 1,07 = 1 070 000 Ft

A következő év elején azonban a tőkéd már nem 1 000 000 Ft, hanem 1 070 000 Ft lesz! A második év végére tehát a megtakarításod

1 070 000 Ft * 1,07 = 1 144 900 Ft lesz. 

Ezt a mechanizmust nevezzük a kamatos kamat elvének. Ha megtakarításodat nem bővíted, hanem 10 évig hozzá sem nyúlsz, akkor

1 000 000Ft * (1,07)10 = 1 967 151 Ft-ot vehetsz majd ki a 10. év végén.

A befektetett megtakarítást azonban ritkán hagyjuk magára. A legtöbb esetben lehetőséged van havonta újabb és újabb összegekkel bővíteni. A kamatos kamat elvének köszönhetően pedig még nagyobb hozamra tehetsz szert az évek során. Feltéve, ha jó befektetési döntéseket hozol, és jól menedzseled a kockázatot.

A hatékony vagyonépítés titka a következetes megtakarítás, és nem az ügyeskedés.

Egyes befektetési eszközök – például az állampapír vagy a bankoknál elérhető megtakarítási számla – relatíve alacsony hozammal dolgoznak. De például egy befektetési egységekhez kötött (unit linked) életbiztosítással magasabb hozamokra is szert tehetsz.

A unit linked biztosításokról itt olvashatsz bővebben: Minden, amit a befektetési egységhez kötött életbiztosításról tudni érdemes

A hozam és a kockázat azonban minden egyes befektetésnél egyenesen arányos. A hirtelen meggazdagodással kecsegtető befektetési formáknál pedig könnyen előfordulhat, hogy többet veszítesz, mint amennyit nyersz rajtuk.

Milyen hozamokra lehet számítani?

A kezdő befektetők számára az egyik legnagyobb kihívás megtanulni, hogy mekkora hozamra számíthatnak egy-egy befektetésnél. Számos helyről hallani történeteket pillanatok alatt bekövetkező meggazdagodásról. És persze vannak horrorsztorik arról, hogy pár nap  alatt valaki az összes megtakarítását elveszítette egy-egy rossz befektetési döntés miatt. 

Ezek mind azt a tévképzetet keltik, hogy a befektetéseknél az eladást és a vételt időzíteni kell, és folyton résen kell lenni. Valójában viszont a jó befektetés egyik kulcsa a türelem.

Befektetők körében gyakran elhangzik a mondat, hogy “a fák nem nőnek az égig”. Ez azt jelenti, hogy a befektetések értéke ciklikusan működik. A vállalatok életében az árfolyamnövekedést szinte minden esetben árfolyamcsökkenés váltja fel. Még a folyamatosan értéknövekvő eszközosztályoknál is vannak korrekciók, visszaesések. Ha egy cég jól teljesít, egyre több befektető vásárolja a részvényeit, majd az árfolyamok egyszer csak elérnek egy csúcsot. Ezek után sok befektető elkezdi eladni a részvényeit (realizálja a profitot). Emiatt szinte törvényszerűen bekövetkezik egy árfolyamcsökkenés, ami csak további növekedésre ösztönzi majd a vállalatot.

Befektetőként fontos felismerni a befektetések természetes ritmusát, és az állandó időzítgetés helyett inkább hosszú távon gondolkodni a befektetésekről. A befektetések árfolyama például egy hosszabb felfelé ívelő árfolyam emelkedés után csökkenni kezd, az sokszor csak egy teljesen természetes folyamat. Megfelelően összeállított befektetések esetén, ha türelemmel vársz, azok értéke újból elindul felfelé. Megtörténhet az is, hogy kis idő múlva felül is múlja az előző csúcsot.

Mi a szerepe az inflációnak a hozamok alakulásában?

Egy korábbi bekezdésben bemutattam, hogyan működik a kamatos kamat, és miként határozhatod meg megtakarításod várható gyarapodásának körülbelüli értékét. Egy befektetés pontos hozamának meghatározása azonban nem ilyen egyszerű, számos befolyásoló tényezőt figyelembe kell venni. Ennek egyike az infláció.

Az infláció a pénz folyamatos elértéktelenedését jelenti.

Emiatt tapasztalunk egy folyamatos áremelkedést. Ha 2020-ban egy kg félbarna kenyér ára 250 Ft, akkor 5%-os infláció mellett 2021-ben már 262 Ft lesz. 

Ez a befektetések tekintetében is fontos. Ha például egy olyan kötvénybe fekteted a pénzed, melynek hozama évi 2%. Ezzel szemben az infláció 3% körül mozgott egy adott évben, akkor a megtakarításod reálértéke (a pénzed valódi értéke) durván számolva 1%-ot csökkent. Ez persze még mindig jobb arány annál, mintha megtakarításodat egyszerűen csak a fiókban vagy a folyószámládon tartottad volna. Ebben az esetben egy év után az inflációnak megfelelően 3%-ot csökkent volna a félretett pénz értéke.

Ha belevágsz egy befektetésbe, mindig érdemes nyomon követni a forint inflációját a Központi Statisztikai Hivatal honlapján. Ez alapján következtethetsz a vagyonod gyarapodásának mértékére. Ám felmerül a kérdés, hogy akkor mégis mekkora  hozamokkal érdemes számítani?

Mekkora reális hozamra érdemes számítani?

A befektetéseknél is igaz, hogy ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az nem igaz. Sokan a mohóság csapdájába esve, a magas hozam ígéretétől elvakulva belevágnak nagyon kockázatos befektetésekbe is. Na de mennyi az a sok? A válasz erre az, hogy mindig az aktuális piaci helyzettől függ. Azaz a szinte kockázatmentes befektetésekhez és az inflációhoz kell mérni az elérhető hozamokat. 

Ha például 2021-ben állampapírok vásárlásával 5% éves hozamot tudsz elérni, amikor az infláció is 5% körül mozog, akkor milyen befektetést érdemes választani? Olyat, amely legalább 2-5%-kal magasabb hozamot ígér. Persze ennél magasabb hozamokat is el lehet érni, ám ezek kockázata egyenes arányban nő a várható hozammal. Ezt mindig mérlegelni kell!

Mennyi pénzzel érdemes belevágni a befektetésbe?

Két lehetőség van! Egyik esetben egy összeget szeretnél befektetni egyszerre, másik esetben a rendszeres kis összegű megtakarítás mellett döntesz. Egyösszegű befektetéseknél többszázezres, vagy milliós nagyságrendre kell gondolni, míg a rendszeres megtakarítást akár pár tízezer forinttal is el lehet kezdeni. De persze százezreket is félretehetsz rendszeresen.

Emellett  az alábbi három szempontot mindenképpen érdemes mérlegelni:

  • Milyen céllal takarítasz meg?
  • Mennyi pénzt tudsz hosszú távon nélkülözni?
  • Milyen a kockázattűrő képességed?

Milyen céllal takarítasz meg?

Mielőtt belevágnál egy befektetésbe, gondold át, hogy pontosan milyen célból szeretnél megtakarítani. A legtöbb ember hosszú távú pénzügyi terveinek megvalósítását tűzi ki célul. Olyat, mint a lakásvásárlás, a gyerekek egyetemi tanulmányainak finanszírozása vagy egy vállalkozás építése.

Ha gyermekednek szeretnél megtakarítani, akkor ezt olvasd el mindenképpen: Gyermek megtakarítási útmutató

Ám egy befektetés kiválóan funkcionálhat nyugdíjcélú megtakarításként is!

Erről itt írtunk már részletesebben: Nyugdíj megtakarítási formák.

Ha már tudod, mire szeretnéd költeni a befektetésen gyarapodó vagyonodat, határozd meg, hogy körülbelül mennyi pénzre lesz szükséged a végcél eléréséhez. És azt is, hogy mennyi idő alatt kellene ezt a pénzt összegyűjtened. A befektetésekről összességében elmondható, hogy minél hosszabb távra tervezel velük, annál hatékonyabban gyarapodnak. Egy alacsonynak tűnő hozammal a kamatos kamat elvének köszönhetően évtizedes viszonylatban is látványosan növelheted a vagyonodat alacsony kockázat mellett.

Mennyi pénzt tudsz hosszú távon nélkülözni?

Első lépésként a bevételeid 10%-át érdemes erre a célra fordítani. Ám az, hogy ki mennyi pénzt tud nélkülözni a havi jövedelméből, teljes mértékben személy- és élethelyzet függő. Van olyan ember, aki a bevétele 50-60%-át félreteszi.

Ha első hallásra az 10% soknak tűnik, készíts egy darabig feljegyzéseket a kiadásaidról például egy családi költségvetés segítségével.

Használd a miénket: Családi költségvetés sablon

Majd vizsgáld meg, hogy a mely területeken tudsz spórolni. Ha látod, hogy mik azok a költések, amikről nem nehéz lemondanod, könnyebben elkülönítheted a pénzügyi céljaid megvalósításához szükséges megtakarítás összegét.

Itt találsz szuper ötleteket: Spórolási TIPPEK kezdőknek.

Ám fontos, hogy ne fektesd be az összes spórolt pénzedet az utolsó fillérig! A befektetésekben gyarapított megtakarítások mellett mindig érdemes némi vésztartalékot is meghagyni, amihez váratlan élethelyzetekben hozzá tudsz nyúlni. A legtöbb alacsony kockázatú befektetés ugyanis alacsony likviditású, ami azt jelenti, hogy nem lehet gyorsan pénzzé tenni. Egy könnyen pénzzé tehető vésztartalékkal ezt a problémát is kiküszöbölheted.

Erről bővebben itt olvashatsz: Válságálló pénzügyi háló kialakítása.

Milyen a kockázattűrő képességed?

A különböző befektetési eszközök különböző kockázatot vonnak maguk után. 

Az alacsony kockázatú befektetések rendszerint alacsonyabb hozamot is produkálnak, a magas kockázatúak viszont magasabb hozamot ígérnek. 

Mielőtt belevágnál egy befektetésbe, két fontos kérdést meg kell válaszolnod magadnak:

  • Mekkora veszteséget tudnál pénzügyi szempontból elviselni, ha valami rosszra fordulna?
  • Te vagy az egyetlen kereső személy a családban, akinek a bevételétől mások is függenek?

A kérdésekre adott válaszokat érdemes figyelembe venni a portfóliód kialakításánál.

Egy ilyen helyzetben a megtakarításaid értékének csökkenése nemcsak rád, hanem másokra is hatással lehet. Ekkor jobb ötlet a befektetések nagy részét alacsony kockázatú befektetésekbe helyezni, míg kisebb részét magasabb kockázatúba.

Ha olyan stabil anyagi háttérrel rendelkezel, amire bizalommal támaszkodhatsz nehezebb időszakokban, érdemes lehet magasabb kockázatú befektetési portfólió kialakítását fontolóra venni. 

A kockázattűrés másik fontos befolyásoló tényezője a befektetésre szánt időintervallum is. Ha huszonéves vagy, és egy befektetés segítségével szeretnél nyugdíjcélra megtakarítani, nyugodtan fontolóra veheted a magasabb kockázatú értékpapírokba történő befektetést is. Az ilyen eszközalapok árfolyamingadozása harminc-negyvenéves viszonylatban kevésbé számítanak rizikósnak. Egy nagyobb, hirtelen zuhanás esetén is van időd kivárni, hogy a mutatók újra emelkedni kezdjenek. Egy öt-tízéves pénzügyi terv esetén viszont már más a helyzet. 

Mikor érdemes elkezdeni?

Amint csak megteheted! A rendelkezésedre áll már egy bizonyos mennyiségű megtakarítás? Van annyi bevételed, hogy abból hosszú távon, rendszeresen félre tudsz tenni? Akkor érdemes már most elkezdeni böngészni a különböző befektetési formákat és tanácsokat. Minél hamarabb kezded el ugyanis a megtakarítást, annál hamarabb fogod tudni megvalósítani pénzügyi terveidet. Ráadásul hosszú távon annál nagyobb vagyonra tehetsz szert. 

Ha bizonytalan vagy az indulásban, és hozzáértő tanácsra van szükséged, mert nem tudod eldönteni, mi a legjobb befektetés a számodra, keress minket!

Segítünk eligazodni a befektetések bonyolultnak tűnő világában. Megtaláljuk azokat az eszközöket, amelyekkel az anyagi helyzetedhez mérten a leghatékonyabban és legbiztonságosabban vághatsz neki a vagyongyarapításnak.


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg.

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Huszár Péter

divízió vezető

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.