fbpx

Spórolási TIPPEK kezdőknek

Az alábbi spórolási tippek kezdőknek szólnak, és segítenek neked elindulni azon az úton, amellyel sikeresen elérheted pénzügyi céljaidat. Ha eddig még nem igazán foglalkoztál a pénzügyeikkel és általában lenullázod a bankszámládat a hónap végére, a legjobb, ha olvasás mellett könyvjelzőződ is ezt a cikket!

Ha ebbe a kategóriába tartozol, valószínűleg már felismerted, hogy szükséged lenne változtatni valamit ahhoz, hogy kikerülj a pénzügyi stagnálásból. Vágjunk is bele!

Fejben indul a rendrakás

A spórolásnak az a lényege, hogy a megszerzett pénzt valóban félre is teszed, és nem költöd el már a fizetésnapon valamire. Mint ahogy annyi más dologban, a spórolásban is az első lépéseket a legnehezebb megtenni. Ahhoz hogy értelmezhető mennyiségű pénzt tudj megtakarítani, szembe kell nézned a rossz szokásaiddal, és sajnos muszáj életmódot váltanod. 

A spórolás ugyanis nem pénz, hanem sokkal inkább tudatállapot és viselkedésmód kérdése: a jövőbeli szükségleteidet a jelen idejű vágyaid elé kell helyezned.

Jó hír azonban, hogy a spórolás nem atomfizika, bárki képes rá. Ebben a cikkben összegyűjtöttem 13 spórolási tippet kezdőknek, amelyeken keresztül lépésről lépésre bemutatok pár nagyon alapvető dolgot, ami segít ráérezni magára a mentalitásra. Ha teljesen kezdő vagy a témában, az alábbi spórolási tippek megmutatják, miként alakíthatsz ki egészséges pénzügyi szokásokat, és hogyan spórolhatsz hatékonyabban.

1. Írd össze pontosan, hogy mire mennyit költesz! 

A megfelelő adminisztráció a spórolási tippek alfája. Ez az egyszerű technika a legégetőbb költési problémákra világít rá: meglátod majd, hogy mire költöd a legtöbbet, és hogy hol tudod jobban megfogni a pénzt. Ez mindennek az alapja. A költségeid követésére használhatsz simán papírt és ceruzát, ám én azt javaslom, inkább digitális formában vezesd a tételeket, akár egy családi költségvetés formájában.

Használd az általunk készített háztartási költségvetés sablont!

De rengeteg spórolás app közül is válogathatsz az AppStore-ban és a Play Áruházban, amik hasonló funkciót töltenek be. De akár a netbankos felületeden (legalább is a legtöbben) belül is találsz ilyen lehetőséget.

2. Törleszd az adósságaidat!

Igen, ez nagyon fontos. És az összeset! Főleg az áruhiteleket. Míg a megtakarítás lényege, hogy a jövőbeli szükségleteidet a jelen idejű vágyaid elé helyezed, a hitel ennek pont az ellentéte. Azaz a hitellel a jövőbeni bevételeidet éled fel most. Egészen addig nem lehet komoly megtakarításokban gondolkodni, amíg kölcsönök terhelik a pénztárcádat.

Természetesen nem arról van szó, hogy a jövő héten vissza kell fizetned a diákhitelt az utolsó fillérig. Dolgozz ki inkább egy intenzív stratégiát, amivel a lehető legrövidebb idő alatt megszabadulhatsz a nyomasztó pénzügyi terhektől!

Próbáld ki például a hógolyó-módszert! Készíts listát a hiteleidről összeg szerint növekvő sorrendben. A nagyobbakba annyit törlessz, amennyit feltétlenül szükséges, a kisebbe viszont tegyél a lehetőségeidhez mérten annyi extra pénzt, amennyit csak tudsz! Folytasd ezt a taktikát egészen addig, amíg vissza nem törleszted a legkisebb adósságodat, majd kezdd el hasonlóan nagy intenzitással törleszteni a soron következőt, és így tovább! 

A hangsúly itt nem a matematikán, hanem a sikerélményen van!

Abban a pillanatban ugyanis, ahogy sikerül már egyetlen adósságot is rendezned, a többi sem tűnik olyan lehetetlennek. Ne halogasd soha a tartozásaid! Inkább légy túl rajtuk minél előbb.

A halogatásról már írtunk: A halogatás pszichológiája.

3. Spórolás a konyhában

A magyar lakosság kiadásainak közel harmada (28%) az élelmiszerekre ment el 2018-ban a KSH adatai szerint. Ez komoly arány, amit persze befolyásol az átlagkereset is, de lényegében azt mutatja, hogy sokat költünk élelmiszerekre. Persze sokan azt gondolják, hogy csak a legszükségesebbeket vásárolja, de a valóságban ez nem így van. A megoldás az, hogy a bevásárlás előtt írd össze a következő heti menüt, és az ehhez szükséges alapanyagokat – ezen kívül ne tegyél a kosárba semmit!

Az impulzusvásárlás különösen az édességek, nassolnivalók és egyéb apróságok szempontjából veszélyesek, ezek ugyanis olcsók, megvásárlásukkor pedig nem feltétlenül érzed, hogy szórod a pénzed.

Ám valójában pont ez a sok, észrevétlen kis apróság az, ami összeadva a legtöbbet viheti el egy-egy hétvégi nagybevásárlás során. 

4. Csökkentsd a felesleges, szórakozással kapcsolatos kiadásokat! 

Spotify, HBO GO, Netflix, AmazonPrime, MUBI, Hulu… Biztosan elő kell fizetned az összesre? Gondold át, melyik szolgáltatót használod a legritkábban, és próbálj meg csak egyet, maximum kettőt megtartani. Amelyiket nem használod heti 3-4 alkalommal, annak sajnos mennie kell. Ugyanez vonatkozik a bulizásra is: próbáld meg az átmulatott estéid számát heti szinten minimalizálni, vagy válassz költségkímélőbb szórakozási formákat: például hívd át magadhoz a barátaidat vacsorázni! Egy-egy átmulatott éjszaka eléggé meg tudja csappantani a számládat, érdemes erről inkább leszokni.

5. Ne márkák szerint vásárolj!

Ma már vásárlásnál a márkát fizeted ki legtöbbször, nem a terméket. És a cégek rengeteget költenek arra, hogy egy márkát megkedveltessenek veled. Emiatt a nagy brandek termékei sokszor indokolatlanul túl vannak árazva. Nagy rá az esély, hogy az általad ismeretlen mosószer is hasonlóan hatékony, mint azé a népszerű márkáé, amit kétszer annyiért vásárolsz meg. Kísérletezz a noname, indie termékekkel, vagy próbáld ki a drogériák, boltok saját márkás kínálatát is. Hidd el, rengeteg esetben gyakorlatilag nincs is különbség köztük! És ezt nem én találtam ki, hanem kutatások is igazolják.

A drágább termékeknek sokszor nem a minőségük jobb, hanem a marketingjük. 

6. Használj automatikus megtakarítási megoldásokat!

A pénzintézetek és biztosítótársaságok nagy részénél igényelhetsz inkasszót, másnéven rendszeres beszedési megbízást. Ezzel a szolgáltatással automatikus utalásokat állíthatsz be: nem kell saját kezűleg pénzt helyezned a megtakarítási számládra, a bankod megteszi helyetted! Így biztosan nem fogod “véletlenül” elfelejteni félretenni azt a bizonyos összeget. 

Vagy lépj egy szintet és használj direkt spórolásra kialakított automatizmusokat. Ilyen például a Revolut budgeting szolgáltatása, amely kártyás fizetés esetén automatikusan félretesz bizonyos összeget egy megtakarítási számlára. Kicsit olyan, mintha vásárlások után mindig félretennéd a visszajárót, vagy annak két-, háromszorosát.

7. Tedd félre az pluszpénzeket!

Bónuszt, karácsonyi prémiumot, ajándék pénzt kapsz? Legyen bármekkora összeg, mindig bölcsen használd, és semmiképp se éld fel azonnal! A legjobb, ha beforgatod az adósságaid törlesztésébe, vagy egyből a megtakarítási számlára utalod, és vésztartalékot képzel belőle. A legjobb, ha mindjárt be is fekteted valamibe. Lényeg, hogy ne költsd el!

8. Ügyelj a rezsire! 

Éves szinten komolyabb összegeket is meg tudsz menteni a rezsin. Ide beletartozik a fűtés/hűtés, vízfogyasztás, elektromos áram. Egy-egy égve hagyott lámpa, bedugva/készenlétben hagyott elektromos eszköz, csöpögő csap, rossz szigetelés komoly összeget jelenthet éves szinten a rezsiben. Esztelen fűtés helyett telente húzz inkább egy plusz pulóvert a lakásban is, állíts be időzítőt a zuhanyzáshoz, húzd ki az elektromos eszközeidet a konnektorból, ha nem használod őket, és válts olcsóbb internet előfizetésre. Ilyen és ehhez hasonló kis módszerekkel a rezsin is sokat spórolhatsz, a fennmaradó összeget pedig ugyancsak beforgathatod a megtakarításaidba.

9. Nézesd át szakértővel a biztosításaid és banki szolgáltatásaid díjait!

Egy-egy átgondolatlan, kedvezőtlenül működő biztosítási vagy banki szerződés miatt rengeteg pénzt égethetsz el feleslegesen a havi büdzsédből.  

Ha belevágnál a megtakarításba, érdemes az összes ilyen szerződésedet szakértővel átnézetni, és ahol csak lehet, kedvezőbb feltételekkel újraszerződni, vagy szolgáltatót váltani. Egy ilyen vizsgálat sokszor még pénzbe sem kerül, ezért Te csak nyerhetsz rajta. Mi is szívesen segítünk átnézni a biztosításaid.

10. Használd ki az állami adójóváírásokat! 

Az állam a nyugdíjcélú megtakarításokat 20%-os adójóváírással támogatja.

Hogy ez pontosan mennyit jelent, arról már írtunk itt: Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény.

Ez azt jelenti, hogy ha például egy nyugdíjbiztosítás keretein belül teszel félre idős korodra, megtakarításodat évente akár 130 000 forinttal is gyarapíthatod az általad befizetett összegen felül. Így ha szeretnél hosszú távon gondolkodni, mindenképpen jó ötlet lehet hivatalos nyugdíjcélú megtakarítási formát választanod. 

11. Kerüld az impulzusvásárlást!

Mindig tervezetten vásárolj! Ha valami megtetszik a boltban, kérdezd meg magadtól: valóban szükségem van erre? Ha nem tervezted a megvételét, akkor várj még néhány napot a termék megvásárlásával. Ha ezután is úgy gondolod, hogy valóban nélkülözhetetlen, csak abban az esetben vásárold meg. Mindig vesd össze a jövőbeli igényeid a jelenlegiekkel.

12. Add el a nem használt dolgaid!

A spórolás egy másik fontos eleme az is, hogy a nem használt dolgoktól megszabadulsz. Na de nem akárhogy! 

Manapság az interneten szinte bármit el lehet adni, ami pedig neked kacat, az könnyen lehet, hogy másnak még érték! 

Fotózd le a nem használt ingóságaidat, és töltsd fel őket a Facebook Marketplace-re, Jófogásra, vagy bármelyik másik online piactérre. A befolyó összeget pedig fektesd a megtakarításaidba!

13. Vásárlás helyett kölcsönözz!

Autó, könyv, bicikli, filmek, szerszámok, stb. Ezek olyan használati tárgyak, amelyeket sokan megvesznek, aztán egy-két használat után soha többé nem kerülnek elő (az autó talán kivétel, de azt sem mindenki használja napi szinten). De nem kell mindent folyton megvenni, birtokolni. Ki is tudod ezeket bérelni! 

Tetszik egy könyv? Kölcsönözd ki és olvasd el. Elutaznál de nincs autód? Bérelj pár napra egyet és használd, majd vidd vissza. Elmennétek túrázni a pároddal, de amúgy nem bicikliztek? Felesleges vennetek kerékpárt, simán tudsz bérelni azt is. Kell egy fúrógép? Ennek a bérlésére is találsz már számos megoldást.

Lényeg, hogy mérd fel reálisan, mennyit használsz egy-egy tárgyat és vesd össze a bérlés és megvásárlás+fenntartás költségeit. Sok esetben meglepő eredményt fogsz kapni. 

Összegezve

A spórolás sokkal inkább apró viselkedésminták összessége, mint egy nagy erőfeszítés eredménye. Spórolni mindenki tud, és minden eszköz a rendelkezésünkre is áll, hogy sikeresen elérjük pénzügyi céljainkat.

Ha profi segítségre van szükséged a pénzügyi tervezéshez, akkor keress minket, és beszéljük meg a részleteket személyesen.

Ha profi segítségre van szükséged a pénzügyi tervezéshez, akkor keress minket, és beszéljük meg személyesen a részleteket. Visszahívást kérek!