A halogatás pszichológiája és TIPPEK a legyőzésére

Huszár Péter I 2021.04.19. Pénzügyi tippek
A halogatás pszichológiája és TIPPEK a legyőzésére

A halogatás jelenségére sokan egyszerű jellemhibaként tekintenek, ám olykor nem a lustaság, hanem pszichés okok húzódnak a háttérben. Az alábbi cikkből megtudhatod, hogyan működik a halogatás pszichológiája. Azt is megnézzük, hogyan küzdheted le ezt a borzalmas szokást még azelőtt, hogy a pénztárcád látná kárát!

Prokrasztináció

Többé-kevésbé mindannyian hajlamosak vagyunk a halogatásra. Ki ne kezdett volna már nagytakarításba, vagy veszett volna el a Youtube-on ahelyett, hogy hozzáfogott volna a nagyobb lélegzetvételű feladataihoz? Ez az ártatlannak tűnő halogatás, más néven prokrasztináció, néhányak esetében súlyos állapottá fajulhat! 

Azoknál, akik kóros prokrasztinációval küzdenek, a halogatás nemcsak egyszeri alkalommal jelentkezik. Sokkal inkább valamilyen mumussá válik. Egy idő után pedig már az olyan mindennapi kötelességek teljesítését is akadályozza, mint egy egyszerű számla befizetése, vagy egy szerződés aláírása.

De miért nem képesek sokan időben befejezni valamit akkor sem, ha pontosan tudják, hogy mit veszítenek a feladat elmulasztásával?

A halogatás lelki okai

A pszichológusok szerint a kóros halogatás hátterében elsősorban a szorongás áll. A halogatót stresszel, rossz érzéssel vagy félelemmel tölti el a közelgő feladat gondolata. Ezért ahelyett, hogy gyorsan túl lenne rajta, inkább olyan dolgokat kezd el csinálni, amik megkönnyebbülést hoznak a számára. Nassolni kezd, vásárolni, videókat nézni vagy takarítani.

Ezt a gyakorlatot nevezik a szakértők negatív megerősítésnek. Ekkor a halogató nem a feladat elvégzését, hanem annak elkerülését jutalmazza. A késleltetéssel járó megkönnyebbülés pedig ördögi körbe taszítja, amiből rengeteg lelki munka és önkontroll árán tud csak kikecmeregni.

A kóros halogatásnak oka lehet még a fegyelem hiánya, valamint az időoptimizmus is. Utóbbinál egész egyszerűen nem tudjuk pontosan felmérni, hogy mennyi időbe fog kerülni egy feladat elvégzése, ezért túlvállaljuk magunkat. 

Összességében viszont a legtöbb eset a megfelelő stresszkezelés hiányára vezethető vissza. 

A halogatás miatt megélt esetleges kudarc és szégyenérzet csak súlyosbítja a helyzetet, és a fent vázolt negatív jutalmazási mechanizmust.

Hogyan hat a halogatás a pénzügyekre? 

Az anyagiak is gyakran válnak a halogatás tárgyává, hisz a pénzbefizetés nem egy kellemes érzés. Pláne akkor, ha sok papírmunkával és még több sorban állással jár. Az anyagiak halogatása azonban drága hobbi. Lássuk a leggyakoribb helyezeteket, amik a pénzügyek halogatásból fakadnak!

  • Késve befizetett számlák, amelyekre büntetéseket kell fizetni.
  • Megszűnő szerződések a le nem adott szükséges dokumentumok miatt.
  • Megszűnő biztosítások a be nem fizetett havi/éves díjak miatt.
  • Büntető díj fizetése a be nem fizetett havi/éves díjak miatt. (Például a fedezetlenségi díj KGFB esetén.)
  • A hosszú távú megtakarítás hiánya a szerződéskötés halogatása miatt. (Például ha valaki 40-50 éves koráig halogatja a nyugdíjbiztosítást.)

A halogatás sokba kerülhet

A szükséges dokumentumokkal legtöbbször azért késnek a súlyos halogatók, mert kényelmetlen számukra a sok keresgélés és utánajárás. Az összes többi helyzet a pénzbefizetéssel járó rossz érzéshez vezethető vissza. 

A számlák, büntetések, havi díjak rendezésével úgy tűnhet, kevesebb marad a tárcánkban. Azonban ha nem fizetjük be ezeket időben, akkor később még többet kell rájuk áldozni.

A nyugdíjbiztosítással is hasonló a helyzet. Lehet, hogy most nem tűnik fontosnak havonta félretenni 20-30 évvel későbbre, de idős korunkban hálásak leszünk majd előrelátó, fiatal önmagunknak.

Mit tehetsz a halogatás ellen?

Vesd bele magad!

A halogatás kéz a kézben jár a túlgondolással. Az ember tervezget, ide-oda tologatja a papírtömböket, újabb listákat ír a feladatokról, miközben valójában egy tapodtat sem halad előre. Ám ha gondolkodás nélkül nekiállsz, és elhatározod magad, meglátod, hogy seperc alatt túl leszel rajta. Például addig nem kelsz fel az asztaltól, amíg meg nem ejted azt a hetek óta halogatott telefont a biztosítási tanácsadóddal. 

Oszd be a feladatot!

Ne egyszerre próbáld meg letudni az összes teendőt, mert az előtted tornyosuló munkamennyiségtől csak még jobban be fogsz stresszelni. Ha például a számláidat nem egyszerre fizeted be, hanem hetente csak egyet, akkor nem is fog olyan hatalmas kiadásnak tűnni.

Írj emlékeztetőket!

Ha halogatsz valamit, könnyen meg is feledkezhetsz róla. Nem csoda, hisz ha valaminek már csak a gondolata is nyomaszt, akkor azt igyekszel mindenáron elűzni a fejedből. A szelektív memóriának könnyen gátat szabhatsz néhány emlékeztetővel, naptárba rejtett cetlivel vagy telefonos értesítéssel! Így bármennyire is szeretnéd, szinte biztos, hogy nem fogsz megfeledkezni arról a bizonyos határidőről.

Jutalmazd magad!

De csak óvatosan. A halogatás ördögi köre jellemzően a negatív megerősítési gyakorlat miatt alakul ki. Érdemes lehet megpróbálkozni egyes feladatok kapcsán ezt a negatív megerősítés pozitívba fordítani némi mérsékelt önjutalmazással. Ha elvégzel egy feladatot, vagy betartottál egy határidőt, lepd meg magad valami apró finomsággal vagy olyasmivel, amit szeretsz.. A túlságosan drága ajándékokat azonban érdemes kerülni, mivel hosszú távon ezt a típusú impulzusvásárlást is megérezheti a pénztárcád. 

Állíts össze egy pénzügyi tervet!

A halogatás legjobb ellenszere a tervezés. Egy alaposan átgondolt pénzügyi terv bármilyen élethelyzetben segít helyes mederbe terelni a pénzügyeidet. Ezen felül tartalmaz minden fontos határidőt és életeseményt, amelyekkel tervezni lehet akár több évtizeddel előre is. Anyagi céljaidat ezáltal mindig szem előtt tarthatod, ami kellő motivációt adhat a halogatás leküzdéséhez.Ha nem tudod, hogyan kezdj neki, kérj ingyenes konzultációt tőlünk!


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Huszár Péter

divízió vezető

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.