Családi költségvetés készítése, letölthető sablonnal

Krizsán Gábor I 2023.03.06. Napi pénzügyek, Pénzügyi tippek
Családi költségvetés készítése

Havi kiadásaidat és bevételeidet a leghatékonyabban egy háztartási vagy családi költségvetéssel tarthatod számon. Ennek elkészítése a tudatos pénzügyi gondolkodás előszobája. Egy ilyen táblázat segítségével megismerheted pénzügyi határaidat, könnyebben rendezheted a tartozásaidat, és financiális céljaidat is belátható közelségbe hozhatod. Lássuk, hogyan érdemes hozzáfogni egy egyszerű, átlátható családi költségvetés elkészítéséhez!

Ismerd meg a pénzügyi szokásaidat!

Te tudod, hogy mennyit költesz egy hónapban élelmiszerre? És szórakozásra? A legtöbben nyilván meg tudjuk saccolni a havi kiadásukat, a pontos összeget azonban ritkán ismerjük.

De miért kellene forintra pontosan tudnunk, hogy mennyit hagyunk ott havonta a boltban, a pékségben vagy a bevásárlóközpontokban? Azért, mert ha nem tudjuk, mennyit költünk, akkor nem vesszük észre, ha valamire túl sokat áldozunk. 

Nem is gondolnánk, hogy az ártatlan reggelizések, nassolások vagy elviteles kávék milyen mennyiségű pénzt emésztenek fel, amit minden bizonnyal szívesen elköltenénk másra. Például az álomlakásra, egy új autóra vagy a nyugdíjas évekre. Esetleg egy átfogó biztosítási védelemre otthonunkkal kapcsolatban.

Egy családi vagy háztartási költségvetéssel viszont az apró kiadásaidat és a nagyobb költéseket is kordában tarthatod, és elsajátíthatod a tudatos pénzügyi gondolkodás alapjait.

Mi az a családi költségvetés?

A költségvetés egy olyan pénzügyi terv, ami egy szervezet, család vagy háztartás kiadásait és bevételeit egy adott időszakra vonatkozóan összegzi. 

Hétköznapi szóhasználatban a jövőbeni pénzügyi tervezést értjük alatta, tehát megbecsüljük, hogy hónapról hónapra ideális esetben mennyit kellene költenünk, majd összehasonlítjuk a reális bevételek és kiadások listájával.

Ám azok, akik sosem vezettek költségvetést, nehezen tudják felmérni, mekkora kiadás lenne ideális, ezért ebben a bejegyzésben “költségvetés” alatt a jelen idejű kiadások és bevételek monitorozását is értjük. 

A családi költségvetés felépítése

Egy családi költségvetés három fő egységből épül fel: a bevételek, a kiadások és a megtakarítások listájából.

Bevételek

Elsőként érdemes a háztartás bevételeit összegezni, amiket többféleképpen csoportosíthatunk. A legtöbb háztartás elsődleges bevétele a munkából származó vagy a munkához köthető rendszeres jövedelem, mint a fizetés, a nyugdíj vagy a táppénz. 

A bevételhez sorolhatók:

  • fizetés (munkabér),
  • a különböző segélyek (GYED, GYES, családi pótlék, rokkantsági járadék, stb.),
  • a vagyonból származó bevételek (befektetés profitja, kiadott ingatlanból származó bevétel, osztalék stb.), 
  • valamint az egyéb bevételek (ajándék, örökség, nyeremény).

Kiadások

Második lépésként az összegzett bevételekből ki kell vonni a kiadásokat. Ezeket a tételeket számtalan módon csoportosíthatjuk, hisz minden család és háztartás más prioritások szerint költekezik. Eleinte érdemes felvázolni az alapvető kategóriákat:

  • Élelmiszer: minden bevásárlás, ahol élelmiszereket vásárolsz. Ide veheted a munkahelyi ebédeket, nassoládokat és reggeli kávézásokat is. 
  • Lakhatás: minden lakhatással kapcsolatos kiadás. Pl.: lakbér, lakáshitel, javítások, felújítások.
  • Rezsi: gáz, áram, víz, internet, közös költség, telefon, stb. Azok a kiadások, amelyek a mindennapi alapvető komforthoz szükségesek. 
  • Ruházkodás: minden ruha és kiegészítővásárlás.
  • Közlekedés: minden autóval kapcsolatos kiadás, a tankolástól kezdve az olajcserén át egészen a parkolásig, plusz téli-nyári gumi, autómosás, továbbá a tömegközlekedés költségei is. 
  • Egészség: magán egészségbiztosítás, balesetbiztosítás, gyógyszerek, vitaminok, 
  • Sport: edzőterem bérlet, sportfelszerelés, táplálékkiegészítők, stb.
  • Háziállat: minden kiadás, ami az állattartáshoz tartozik az etetéstől kezdve, az állatorvosi vagy kisállat biztosítás díjakig.
  • Szépségápolás: drogéria kiadások, fodrász, műkörmös, stb.
  • Szórakozás: minden, ami nem a mindennapi alapvető komforthoz kell. Pl.: mozi, színház, koncert, könyvek, de még a TV vagy streaming szolgáltató előfizetések is (Netflix, HBOGO, Spotify, stb.)
  • Egyéb: Azok a kiadások, amik semelyik kategóriába sem férnek bele.

Szabd személyre a kategóriákat!

Idővel mindenképpen érdemes személyre szabni a költségvetésedet, hisz az csak úgy lehet igazán hatékony! Ha van valamilyen káros vagy költséges szenvedélyed, érdemes neki külön sort nyitni. Vagy ha a sport helyett például hangszerekbe, zenélésbe fektetsz tetemesebb összeget, akkor az ezzel kapcsolatos kiadásaidat kövesd szigorúbban. 

A lényeg, hogy kiadásaid listáját a saját igényeidre szabd. Ha pedig úgy érzed, nem tudod kellőképpen monitorozni a költéseid, érdemes lehet hónapról hónapra finomhangolni a rendszert. 

Az is rajtad múlik, hogy milyen részletesen csoportosítod a kiadásokat. Ha szeretnéd minél pontosabban átlátni, hol folyik el a legtöbb pénz, akkor jó ötlet lehet egy minden részletre kiterjedő táblázatot készíteni. Ám ha úgy érzed, ez túl sok gonddal jár, és elveszi a motivációdat, maradhatsz csak a főbb kategóriáknál. A lényeg, hogy rendszeresen (napi vagy heti szinten) jegyzetelj! Hidd el, a kiadások rendszeres adminisztrációja nem tart tovább, mint a fogmosás.

Megtakarítások

Utolsó lépésként mérd fel, hogy mennyi megtakarítással zárod az adott hónapot. Ebbe beletartoznak a már meglévő rövid, közép- és hosszú távú megtakarításaid is. Ilyen lehet a lekötött betét, állampapír vagy nyugdíjbiztosítás, az otthon tartott készpénz vagy bármilyen más befektetett összeg.

Ebbe a szekcióba kell írni azt az összeget is, amit a havi bevételedből tettél félre. Tehát minden,  ami megmaradt a fizetésedből. Az első hónapokban, amikor még inkább a monitorozáson, semmint a tervezésen van a hangsúly, előfordulhat, hogy ide nem kerül semmi.

Mindez azért, mert tudatos spórolás nélkül az embernek ritkán marad pénz a számláján hó végére. Ám ha már átlátod a költési szokásaidat, érdemes hónap elején feljegyezni, mennyit és milyen célból szeretnél megtakarítani, és fizetéskor azonnal elutalni egy gyűjtőszámlára. Így még véletlenül sem fogod elkölteni a megspórolni kívánt összeget.

Milyen következtetéseket érdemes levonni a családi költségvetésből?

Elsősorban arra figyelj, hogy hol költesz többet a kelleténél. Ez általában az egyenként apró, alig észrevehető kiadásoknál szokott előfordulni, mint például a reggeli kávé a sarki pékségben. Az a 300-500 forint apránként nem tűnik soknak, de ha minden munkanapodon iszol egyet, akkor akár havonta 6-10 ezer forintba is kerülhet, egy év alatt pedig akár 120 000 forintot is kóstálhat.  Ahol úgy érzed, hogy túlköltekezel, ott érdemes lefaragni a büdzséből, és átcsoportosítani a megtakarításokhoz. 

Figyelj oda a szezonalitásokra is! Ilyen lehet a karácsonyi és születésnapi ajándékok ára, évszakváltáskor az autó karbantartási költségei, a nyaralás kiadásai, stb. Jegyezd fel, hogy mivel kell az adott hónapokban számolnod, így később előre fel tudsz majd készülni a pluszköltségekre! 

Ha sikerül egyensúlyba hozni a kimenő-bejövő pénzeket, és félre tudsz tenni havonta egy stabil összeget, elkezdhetsz azon is gondolkodni, hogy milyen rövid-, közép- és hosszú távú megtakarítási formákba jó ötlet befektetni. 

Egy stabil, válságálló tartalék létrehozása ugyanis egy következő lépés a pénzügyi tudatosság felé. Az első nagyobb megtakarítás megkezdésekor jó ötlet lehet akár konkrét, belátható célokat is beleírni a táblázatba.  Úgy mint egy új autó, egy hosszú nyaralás vagy egy lakásfelújítás, hogy ne veszítsd szem elől útközben a célt.

Csak tudatosan!

A családi költségvetésről összességében elmondható, hogy egy rendkívül sokoldalú eszköz, ami segít kialakítani a tudatos pénzügyi gondolkodás legfontosabb alapjait. Megmutatja, meddig is ér az a képzeletbeli takaró, ameddig pénzügyi szempontból nyújtózkodhatsz, a segítségével pedig hamarabb visszafizetheted az adósságaidat, és a spórolás is könnyebben fog menni. 

Készítettünk egy minta költségvetést, amelyet használhatsz sajátodként is:

👉 LETÖLTÉS 👈

Amennyiben sajátot szeretnél készíteni, nyugodtan használd ezt inspirációként. Nincs más dolgod, mint számba venni a bevételeidet, majd fegyelmezetten összeírni napról napra a felmerülő kiadásokat. Ebben segítség lehet egy háztartási napló az egyes hónapok tényleges bevételeiről és kiadásairól, de ha nincs ilyened, az sem nagy tragédia. Ne felejtsd el a megtakarításaidat is feljegyezni, számon tartani! 

Ezek után vond ki a bevételekből a kiadásokat, és mérlegelj: hol folyik el a legtöbb pénz? Mivel tudnál többet spórolni? Mennyit tudsz egy hónapban rendszeresen megtakarítani? Mibe szeretnéd befektetni a spórolt pénzedet? Egy rendesen vezetett, egyszerű és átlátható táblázattal könnyedén megválaszolhatod ezeket a kérdéseket! Sok sikert a megtakarításhoz!

Ha pedig közép, vagy hosszú távra tervezel, keress minket!

Pénzügyi tanácsadás visszahívás kérés


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Krizsán Gábor

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.