Válságálló pénzügyi háló tervezése – Így készülj a recesszióra!

Huszár Péter I 2021.02.22. Napi pénzügyek, Pénzügyi tippek
Válságálló pénzügyi háló tervezése

Válság, recesszió ismétlődően előfordul a gazdaságban. Egy-egy gazdasági világválság alatt sokak egzisztenciája válik bizonytalanná, mivel nincsenek megfelelően felkészülve egy recesszióra. A 2020-ban induló koronavírus-járvány miatti visszaesésből már kezd kilábalni a világ, de a hosszútávú hatásait egyelőre nehéz megmondani. Egy válságálló pénzügyi tartalék létrehozásával azonban elkerülheted, hogy szélsőséges helyzetben a saját, vagy családod megélhetése veszélybe kerüljön. Az alábbi cikkből megtudhatod, mit is kell tartalmaznia pontosan egy ilyen “mentőcsomagnak”!

Recesszió jelentése

Recesszióról akkor beszélhetünk, ha a bruttó hazai termék, azaz a GDP, legalább két egymást követő negyedévben csökken. Amennyiben a recesszió állandósul, és az a társadalom életében is jelentős változásokat okoz, pénzügyi értelemben vett depresszió alakul ki. Ha pedig a visszaesés az egész világra kiterjed, világválságról beszélhetünk. 

Gazdasági válság gyakorisága

1929 és 2021 között csak az Egyesült államokban 16 gazdasági válság volt, amelyekből több világválsággá is kinőtte magát. Ezekből eddig a 2008-as  válság volt a legnagyobb pénzügyi visszaesés. 2008-ban az amerikai jelzáloghitel-válság, és a 2021-es vírusválság kapcsán a Z és Y generáció is megtapasztalhatta a gazdasági depressziót a gyakorlatban. 

A recesszió előrejelzése

A recesszió sosem következik be teljesen váratlanul. Egyértelműen előre jelezni nem lehet, a visszaesés mégis a gazdasági élet periodikusan ismétlődő, elkerülhetetlen velejárója. Ha csak az elmúlt 100 év amerikai gazdaságát nézzük, akkor átlagosan 5-10 évente következett be valamilyen recesszió. 

Természetesen vannak gazdasági mutatók és jelzések, amelyek felhívják a figyelmet bizonyos események valószínűségére. De az igazság az, hogy ezek hatékonyságáról mindig csak utólag bizonyosodhatunk meg. Jobb, ha előre felkészülünk, hogy ne érjen akkora meglepetésként a recesszió.

Hogyan lehet felkészülni a recesszióra?

Röviden: egy válságálló pénzügyi hálóval. Egy ember életében számítani lehet rá, az eddigi eseményeket figyelembe véve, hogy több gazdasági visszaesést is meg fog tapasztalni. Pláne akkor, ha egy olyan esemény rengeti meg világgazdaságot, mint a koronavírus-járvány.

Mára egyértelművé vált, hogy a jelentős recessziókra egy válságálló pénzügyi háló kiépítésével lehet a legjobban felkészülni. 

2020-ban a COVID miatt egyik pillanatról a másikra váltak bizonytalanná emberi sorsok. Ebből pedig arra következtethetünk, hogy a válságokra fel kell készülni, függetlenül a bevétel és a havi kereset mértékétől.

A válságálló pénzügyi háló felépítése

Egy válságálló pénzügyi háló kiépítése nem megy egyik pillanatról a másikra. Itt inkább hosszú távon érdemes gondolkodni. Ezt figyelembe véve maga a válságálló pénzügyi háló két alapvető elemből épül fel: biztosításból és megtakarításból. 

Biztosítás

A biztosítások terén elsősorban az egészség- és balesetbiztosításokra érdemes fókuszálni.

Bővebben itt olvashatsz róla: Egészség és balesetbiztosítás.

Természetesen a pénz nem old meg minden problémát. Azonban tartós egészségkárosodás, esetleg tragédia esetén egy jelentősebb összeg hatalmas terhet vehet le a család válláról.

Megtakarítás

A megtakarításoknál nem elég egyetlen nagyobb összeget félretenni.

A válságállóság érdekében érdemes legalább háromszintű megtakarítási rendszerben gondolkodni.

A megtakarítások terén ezért meg kell különböztetnünk rövid, közép- valamint hosszú távú célokat. 

Pénzügyi célok típusai

  • 1. szint: A rövid távú megtakarítás egy vésztartalékot képez (biztonsági tartalék), baj esetén ehhez nyúlhatunk hozzá a leghamarabb. Ha ezt elérjük, akkor részben már védve vagyunk egy váratlan eseménytől, például ha elveszítjük a munkánkat. Tárolhatjuk akár készpénz, lekötött betét vagy állampapír formájában is, a lényeg, hogy legyen könnyen hozzáférhető, összege pedig 6-12 hónapig fedezze a személyes vagy családi kiadásokat.
  • 2. szint: Középtávon az éves keresetünk kb. három-négyszeresét érdemes forgatni egy jól felépített befektetési portfólióban. Bár egy válság közepén a befektetések első hallásra nem tűnnek a legbiztonságosabb megtakarítási formának, egy jól diverzifikált (kockázat tervezett megosztása) portfólió hatékony lehet. Ehhez mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni.
  • 3. szint: Hosszú távon olyan megtakarítási formába fontos befektetni, amivel például a nyugdíjas éveinkre tehetünk félre rendszeresen, akár havi kisebb összeget is: ilyen például a befektetési célú életbiztosítás vagy a nyugdíjbiztosítás. Ezekre egyaránt jellemző az, hogy a szélsőséges eseteket eltekintve csupán évtizedek múlva férhetünk hozzá a megtakarításhoz, ám ha egyszer megkapjuk, mindenképpen hálásak leszünk a fiatalabb, előrelátó önmagunknak. Az életbiztosítások további előnye, hogy tragédia vagy egészségkárosodás esetén akár éves keresetünk öt-tízszeresét is kifizetheti a biztosító, stabilizálva ezzel a nehéz helyzetbe került család egzisztenciáját. 

A nyugdíj megtakarításokról itt olvashatsz bővebben: Nyugdíj megtakarítási formák.

Kezdj hozzá mihamarabb!

Tény, hogy a fent leírt tartalékrendszer összeállítása sok időt, odafigyelést és tudatos tervezést igényel. Ám pontosan emiatt fontos, hogy minél hamarabb hozzákezdjünk, és ne akkor kapjunk észbe, amikor már késő. Mivel gazdasági válságok várhatóan lesznek még az életünkben, így biztosan nem fogjuk megbánni, ha felkészülünk az érkezésükre.

Ha pedig szeretnél hozzáfogni a válságálló tartalékaid gyarapításához, de nem látod, merre kellene megtenned az első lépéseket, kérj szakértői tanácsot tőlünk!

Rajtad múlik


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Huszár Péter

divízió vezető

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.