Lakásbiztosítás: Mire terjed ki?

Nyári Marcell I 2021.03.22. Lakásbiztosítás
Lakásbiztosítás: Mire terjed ki?

Szeretnéd tudni, hogy az általad fizetett lakásbiztosítás mire terjed ki? Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a laksábiztosítás nem csak a falakat védi. A biztosítási piac is alkalmazkodik folyamatosan az emberek életviteléhez, ami időről időre gyökeresen megváltozik. Nézzük, hogyan alakíthatod lakásbiztosításodat a saját igényeidhez!

Az otthonunk a legértékesebb vagyontárgyunk

Az első saját lakás megvásárlása életünk egyik legfontosabb mérföldköve. Az ingatlant ezután évekig toldozzuk-foltozzuk, szépítjük és újítgatjuk a saját igényeink szerint, így az évek során a legértékesebb vagyontárgyunkká válik. 

Olykor azonban előfordulhat, hogy hőn szeretett lakásunknak baja esik, amit a pénztárcánk és mi magunk is nehezen heverünk ki. Egyesek számára már egy beázás is nagy lelki és anyagi terhet jelenthet, a betörésről, tűzkárról vagy robbanásról nem is beszélve. Éppen ezért különösen fontos, hogy felkészüljünk a lehetséges káreseményekre, amit egy jól átgondolt, személyre szabott lakásbiztosítási konstrukcióval tehetünk meg. Mutatom, mire is kell figyelned, hogy a számodra legtesthezállóbb lakásbiztosítást állíthasd össze.

Mi az a lakásbiztosítás?

A lakásbiztosítás a vagyonbiztosítások azon csoportja, ami a szerződésben foglalt ingatlanban, illetve az ott található vagyontárgyakban esett kár helyreállításáért fizet. 

A lakásbiztosítások leggyakoribb formája az úgynevezett per risk típus, amely kizárólag a szerződésben lefektetett káreseményeket fedezi.

Az all risk pedig minden olyan kárt megtérít, amit a szerződés nem zár ki egyértelműen. 

Mire terjed ki a lakásbiztosítás?

Általában egy alap lakásbiztosítás a legalapvetőbb kockázatokra nyújt fedezetet. Ezek közé tartozik a tűz vagy a robbanás, az olyan meteorológiai események, mint a vihar, a jégverés vagy a villámcsapás. Védelmet nyújt még beázás, árvíz vagy egyéb külső vízkár ellen is. Az alapcsomag ezen kívül rendszerint megtéríti még a rablás és betöréses lopás esetén keletkezett kárt, valamint tartalmaz felelősségbiztosítást is.  

Lakásbiztosítás kibővítése

Egy jó lakásbiztosítás azonban nemcsak az alapvető kockázatok szintjén kell, hogy segítsen. Fontos, hogy hozzájáruljon otthonod és személyes javaid védelméhez. Sőt, számos egyéb káresemény bekövetkeztekor is biztosítania kell! 

A legtöbb pénzintézet által kínált alapcsomagot kiegészítheted például utas- és balesetbiztosítással. Olyan megállapodás is létezik, amelyben csőtörés esetén a biztosító kifizeti neked az elfolyt víz árát.

Lakásbiztosítás kiegészítők

Egy alap lakásbiztoítást a legtöbb intézetnél kiegészítő biztosításokkal tudsz felturbózni. Alábbiakban a Generali Házőrző biztosításhoz köthető legnépszerűbb kiegészítőkből szemezgettünk, hogy lásd, mennyire komplex is lehet egy jól megválasztott lakásbiztosítás. 

Okoseszközök védelme

Plazmatévé, táblagép, telefon, házimozirendszer – manapság szinte mindegyik otthonban megtalálható legalább egy az imént felsorolt, drága és sérülékeny elektronikai eszközök közül. A Smart kiegészítő csomag ezeknek az okoseszközöknek a teljes körű védelmét garantálja! Ha például kimosnád a telefonodat, elejtenéd a tabletedet, vagy a kutyus megrágná az asztali géped tápkábelét, a pénzintézet megtéríti a téged ért kárt.

Cyber-védelem

Az online jelenlét és az egyre népszerűbb internetes vásárlás számos veszélyt rejt magában. Bárkivel előfordulhat például, hogy a számítógépén vagy egy felhőszolgáltatásban tárolt adatai elvesznek. Szélsőséges esetben, ha nem járunk el kellő körültekintéssel, akár a bankkártyaadataink is illetéktelenek kezébe kerülhetnek. A Cyber-csomag fedezheti az adatvesztésből, adatlopásból eredő károkat, valamint jogsértő tevékenység esetén is segítséget nyújthat, például ha a közösségi médiában rágalmazás áldozata leszel.

Kisállat védelem

Ez a kiegészítő akkor segít, ha kutyádat vagy cicádat állatorvoshoz kell vinned. A Futrinka kisállat kiegészítő biztosítás kiterjed a balesetből, betegségből adódó kárra, valamint arra az esetre is, ha az állat elpusztulna. A térítési díj nagysága szerint Mini, Midi és Maxi csomagok közül választhatsz. A Maxi csomag akár évi 300 000 forintig is megtéríti az állatorvosi költségeket.

Sporteszköz védelem

Egy biciklibalesetnek három sérültje lehet: a balesetet okozó biciklis, a másik jármű vezetője, valamint maga kerékpár. A Sport kiegészítő biztosítás mindhárom “felet” védi, hisz a sportolás közben elszenvedett csonttörést és a bicikliben keletkezett hibákat egyaránt megtéríti. Felelősségbiztosítást is tartalmaz, ami a másik fél által elszenvedett károkat fizeti meg.

Szakember szolgáltatás

A Mestervonal egy olyan különleges kiegészítő biztosítási szolgáltatás, amely segítséget nyújt az otthonodban kialakult vészhelyzet esetén. Beletört a kulcs a zárba, vagy csőtörés következtében ázni kezd a lakás? Az éjjel-nappal hívható Mestervonal munkatársai megbízható szakembert küldenek a helyszínre, aki segít elhárítani a bajt. A szolgáltatásért a helyszínen nem kell fizetned. A biztosítási díj ugyanis a munkadíjat, az anyagköltséget, valamint a kiszállási díjat is magában foglalja a biztosítási összeg erejéig. A Mestervonal munkatársai a vészhelyzeteken kívül meghatározott kiszállási- és munkadíjjal dolgozó szakiparosokat is tudnak ajánlani különböző ipari munkák elvégzéséhez.

Környezetvédelem

Amennyiben megújuló energiaforrásokkal biztosítod otthonod energiaigényét, az Öko kiegészítő csomaggal megvédheted az ehhez tartozó eszközparkot. Ez a kiegészítő csomag a napelemekre, a napkollektorra vagy a hőszivattyúra biztosít védelmet.

Albérlőknek is

Az emberek rendszerint csak akkor kezdenek el foglalkozni a lakásbiztosítás fontosságával, mikor saját ingatlanra tesznek szert. Bérlőként lehetőséged van arra, hogy csak az ingóságaidra köss biztosítást, így lopás vagy rablás esetén biztosíthatod okoseszközeidet és egyéb vagyontárgyaidat. Betöréskor nem a falakat, hanem a könnyen mozdítható értékeket fogják elvinni, ez pedig többnyire a bérlő, azaz a te tulajdonod.

Ezekkel a kiegészítőkkel személyre szabhatod lakásbiztosításodat, így kizárólag azért fogsz fizetni, amire valóban szükséged van!

Van már lakásbiztosításod? Vizsgáld felül!

Amennyiben rendelkezel már lakásbiztosítással, egy időre mindenképpen fellélegezhetsz. Ha már több mint 2 éve kötötted, itt az ideje egy alapos felülvizsgálatnak! Az ingatlanod és a benne lévő vagyontárgyak más értékkel bírnak, mint amikor a lakásbiztosítást megkötötted. Gyarapodhattak, újra és értékesebbre cserélted, így minden bizonnyal a bennük keletkezett kárt is más összegből lehet fedezni, mint a szerződéskötés pillanatában. 

Éppen ezért minden nagyobb lakáskorszerűsítés után, és legalább kétévente érdemes felülvizsgálni a lakásbiztosításodat, valamint annak tartalmát. 

Gondold át, hogy elegendő-e a szerződéses összeg:

  • egy káresemény okozta helyreállításra
  • egy betöréses lopás esetén az otthonodban található ingóságok pótlására

Amennyiben úgy látod, hogy nem, abban az esetben az alulbiztosítás csapdájába estél, és érdemes mihamarabb frissíteni a biztosítási csomagod. Előfordulhat az is, hogy az ingatlanodban már korántsem található annyi érték, mint korábban, így olyanért is fizetsz, amire nincs szükséged. A csomag frissítésével az ily módon fennálló túlbiztosítást is elkerülheted.

Segítünk!

A minket körülvevő tárgyak az életünk részét képezik, és nemcsak vagyoni értéket képviselnek, hanem ezek által fejezzük ki önmagunkat is. Éppen ezért fontos, hogy ingatlanunkat és a benne lévő ingóságokat megfelelő védelemmel lássuk el. Ha nem vagy biztos abban, hogyan kellene nekilátnod a megfelelő lakásbiztosítás kiválasztásnak, keress minket! Segítünk kiválasztani a legjobb megoldást otthonod és személyes javaid védelméhez. 

Lakásbiztosítás


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Nyári Marcell

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.