Unit linked biztosítás – minden, amit a befektetési egységhez kötött életbiztosításról tudni érdemes

Nyári Marcell I 2021.05.10. Megtakarítás, Életbiztosítás
Unit linked biztosítás - minden, amit a befektetési egységhez kötött életbiztosításról tudni érdemes

A unit linked biztosítás, más néven befektetési egységekhez kötött biztosítás, Magyarországon a 90-es évektől kezdve jelent meg. Azok számára, akik távlati megtakarításban gondolkodnak, a befektetési egységhez kötött életbiztosítás rendkívül termékeny és biztonságos megoldást nyújthat céljaik elérésében. Nézzük meg, pontosan mit is takar a kifejezés, és mikor van helye egy unit linked biztosításnak a megtakarításaid között.

Mit jelent a unit linked életbiztosítás?

A unit linked életbiztosítás egy befektetési lehetőségekkel kombinált életbiztosítás. Maga a termék viszonylag fiatal, azaz nem több száz éves. Az első ilyen jellegű szerződések az 50-es években születtek Angliában, majd a 80-as évektől váltak igazán népszerűvé a nyugati gazdaságokban.

Mivel kockázati és eléréses elemeket, valamint befektetési lehetőséget egyaránt tartalmaz, így egyszerre tud életbiztosításként és hosszú távú megtakarításként is funkcionálni. 

Az elérési elem azt jelenti, hogy a biztosító a biztosítási időtartam letelte után fizet a kedvezményezettnek.

Fontos azonban leszögezni, hogy a unit linked biztosítás elsősorban megtakarítási célú termék, és csupán másodsorban szolgál kockázati biztosításként.

Milyen típusai vannak?

A unit linked biztosításnak létezik egyszeri díjas és rendszeres díjas formája is. Az egyszeri díjas konstrukcióban értelemszerűen elég egy alkalommal, a szerződés megkötésekor egy nagyobb összeget befizetni. A rendszeres verziónál ezzel szemben havonta gyarapítjuk megtakarításunkat. 

Eseti befizetésekre mindkét esetben van lehetőség! 

Így ha váratlanul nagyobb összeghez jutnál, rendszeres és egyszeri díjas ügyfélként is növelheted a számládon lévő összeget.

Milyen előnyökkel jár a unit linked életbiztosítás?

Kettő az egyben konstrukció

A unit linked életbiztosítás elsődleges célja ugyan a megtakarítás, ám kockázati elemeinek köszönhetően széles körű védelmet is képes biztosítani! Ma már elérhetők olyan csomagok is, amelyek egészség- és balesetbiztosítást is tartalmaznak. Így összességében kedvezőbb áron is megköthető egyetlen unit linked biztosítás, mint egy befektetési számla és egy kockázati életbiztosítás külön-külön.

Magad alakíthatod a befektetésedet

A unit linked biztosítások piacán ma már akár 60-70 különböző portfólió áll rendelkezésre. Létezik kifejezetten alacsony kockázatú, alacsony hozamú verzió, és egészen magas hozamú, magas kockázatú befektetési egység is. 

Egy unit linked biztosítás tulajdonosaként kiválaszthatod, hogy milyen portfólióban szeretnéd gyarapítani a megtakarításodat.

A szerződés időtartama alatt pedig bármikor átrendezheted a befektetésedet! Természetesen mindehhez szakmai segítséget is kapsz.

Rugalmas megtakarítás

A unit linked nagy előnye, hogy a szerződés teljes időtartama alatt bármikor bővítheted eseti befizetésekkel a számládon lévő összeget. Ráadásul időről időre a befektetési portfóliót felülvizsgálva módosíthatod annak összetételét. Ehhez a pénzintézet szakmai segítséget is nyújt, azaz kérhetsz javaslatot. 

Milyen eszközalapokba fektethetjük a pénzünket?

A pontos válasz a biztosító cégek alapkezelőitől függ. Azonban elmondható, hogy a nagyobb biztosítóknál szinte a legtöbb szektorba és területre be tudsz fektetni. Legyen szó technológiai szektorról, hazai piacról, aranyról, keleti piacokról, megújuló energiáról, stb. Ezek között akadnak alacsony és magas hozammal kecsegtetők is. Természetesen, mint minden befektetésnél, itt is igaz, hogy a hozam és a kockázat egyenesen arányosak egymással.

A unit linked biztosítások a befektetést egyszerűbb és mindenki számára elérhető formában teszi lehetővé.

Mikor történik kifizetés?

Ahogy a vegyes életbiztosítások általában, úgy a unit linked is két esetben fizet. Ha bekövetkezik a káresemény, illetve ha lejár a szerződésed. Hogy mi számít káreseménynek, az a szerződésedtől függ. Életbiztosítás esetén legtöbbször a halál és a tartós egészségkárosodással végződő balesetek tartoznak ide. Ma már lehetőséged van ennél jóval szélesebb körű védelmet is igénybe venni. 

A szerződés lejártakor pedig megkaphatod a teljes, hozammal gyarapított összeget akár egy összegben, akár életed végéig folyósított járadék formájában. 

A nyugdíjbiztosítás is lehet unit linked biztosítás egy formája!

Mik a unit linked életbiztosítás költségei?

A unit linked életbiztosítások kifejezetten összetett termékek, ezért a hozzátartozó költségeket sem egyszerű átlátni. Ennek orvoslására jött létre a TKM, azaz a teljes költségmutató. Ezt a mutatót a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kezdeményezésére vezették be. Segítségével egyszerűbbé vált a különböző konstrukciók összehasonlítása. A mutatóról itt olvashatsz bővebben: TKM jelentése

Érdemes figyelembe venni, hogy ez a megtakarítási megoldás az úgynevezett “fejnehéz” biztosítások közé tartozik. Azaz a költségek legnagyobb része a futamidő elején merül fel. Ez azt jelenti, hogy az első 2-3 évben mindenkinek számolnia kell egy úgynevezett kezdeti költséggel. Ezt oly módon vonják le a megtakarításból, hogy az első egy-két évben befizetett összeget évről évre egy meghatározott százalékkal csökkentik. A másik jellemző költség az alapkezelési díj, ami a befektetési egységek kezeléséért vonja le a biztosító. Cserébe profi szakemberek dolgoznak azon, hogy a befektetett pénzed a legjobb hozamot érjék el a különböző alapokban.

A legnagyobb költségek akkor keletkeznek, ha a biztosítás időtartama előtt meg akarnánk szüntetni a szerződést.

Mivel jár a unit linked életbiztosítás felmondása?

A unit linked biztosítás elsősorban egy közép-, hosszú távú időtartamra optimalizált megtakarítási forma. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik közép és hosszútávú  pénzügyi távlatokban gondolkodnak. Ha valaki idő előtt szeretne hozzájutni a unit linked alapokban lévő megtakarításához, szóba jöhet a biztosítás visszavásárlása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eredeti megtakarításból egy előre meghatározott összeg kerül levonásra. 

Amennyiben valaki az első 1-3 évben töri fel a biztosítását, akkor a pénzintézet akár 50-60%-ot is levonhat! 

A szerződés végének közeledtével viszont már kedvezőbb feltételekkel élhetünk a visszavásárlással.

Mi történik, ha valaki nem tudja vállalni a biztosítási díj további fizetését? Ha nincs szüksége feltétlenül a megtakarított összegre, akkor a szüneteltetés jó opció lehet. Ezt díjmentesítésnek is nevezik, ami összességében jóval kedvezőbb, mint a költséges visszavásárlási procedúra. Erről bővebben itt olvashatsz: Életbiztosítás felmondása.

Kiknek jó a unit linked életbiztosítás?

Ezeknek a megoldásoknak ténylegesen közép-, hosszú távon érvényesül az igazi előnye. Rövid távú megoldásként, 2-3 év múlvára (mondjuk egy autóra) gyűjteni, nem alkalmas. 

Ettől függetlenül ahhoz, hogy a közép-hosszú távú céljaink ne csak vágyálmok legyenek, nagyon is alkalmas megtakarítási forma. Hiszen rövid távon csak-csak meg tudja fegyelmezni magát az ember, ha meg akar takarítani. Viszont 5+ év időtávokon már legtöbbször nem megy egyedül. Csak akkor vágj bele, ha valóban kész vagy kivárni a szerződés lejártát – máskülönben egyszerűen nem éri meg. Abban az esetben, ha készen állsz hosszú távon megtakarítani (például félretennél a nyugdíjadra), a unit linked egy szuper alternatívát jelenthet.

Mire kell odafigyelni szerződéskötés előtt?

Mielőtt belevágnál egy unit linked életbiztosítással történő megtakarításba, gondold végig, hogy mekkora az összeg, amit huzamosabb ideig nélkülözni tudsz havonta. 

A unit linked biztosításban lévő megtakarítás nem vésztartalék, és nem is szabad úgy tekinteni rá.

Az idő előtti visszavásárláson sajnos sokat lehet bukni, főleg az első 1-2 évben. Az optimális tartalék felépítéséről már írtuk itt: Válságálló pénzügyi háló.

Mi tudunk segíteni!

Manapság számtalan pénzintézet kínál unit linked termékeket, a zsúfolt piacon pedig – TKM ide vagy oda – valóban nem könnyű eligazodni. Ha nehezen találsz testhezálló ajánlatot, keress minket, és segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb megoldást a számodra!

Unit linked biztosítás


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Nyári Marcell

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.