Megtakarítás egyszerűen – 80/20-as ökölszabály a személyes pénzügyekben

Krizsán Gábor I 2021.10.04. Megtakarítás
Megtakarítás egyszerűen - 80/20-as ökölszabály a személyes pénzügyekben

Megtakarítás, öngondoskodás, hosszú távú pénzügyi tervek megvalósítása. Ezek a fogalmak kulcsfontosságúak a pénzügyek tudatos kezelése terén, mégis sokaknak esik nehezére a megtakarítás. Ebben a cikkben egy olyan módszert szeretnék bemutatni, amivel egyszerűen teremthetsz stabil megtakarítást. A 80/20-as ökölszabály azoknak nyújt alternatívát, akik nem szeretnének sokat foglalkozni a kiadásaik folyamatos figyelésével, mégis tartalékot kívánnak félretenni. Csapjunk is bele!

Mit jelent a 80/20-as szabály? 

A 80/20-as ökölszabály a megtakarítás egyik legegyszerűbb megközelítése. Lényege, hogy a bevételed 20%-át minden esetben tedd félre megtakarításként. A szükségleteidre és a vágyaidra pedig a maradék 80%-ot szánd rá. A legjobb, ha a fizetésed beérkezésekor félreteszed a 20%-ot, és a hónap hátralévő részében csak a 80%-kal számolsz.

A 80/20 szabály működése

Ez a módszer az úgynevezett 50/30/20-as ökölszabály egyszerűsített változata. A szabályt Elizabeth Warren, a Harvard egykori jogi professzora, és lánya, Amelia Warren Tyagi dolgozta ki. Eredeti elméletük szerint a spórolás leghatékonyabb módja, ha adózott bevételünket három részre osztjuk. Fizetésünk feléből, az 50%-ból a szükségleteinket, tehát a lakbért, a közüzemi számlákat, a bevásárlást, a benzint és egyebeket intézzünk. A 30%-ból pedig az extra kiadásokat finanszírozzuk. Extra kiadásnak tekinthetjük az éttermi étkezéseket, utazásokat vagy koncertjegyeket. A maradék 20% a már előbb említett megtakarítás. 

A 80/20-as szabály annyiban egyszerűbb az eredeti Warren-féle módszernél, hogy nem tesz különbséget szükségletek és extra kiadások között. Ha ezt az elvet alkalmazod, csupán arra kell odafigyelned, hogy a 20%-ot félretedd. A fennmaradó összeget pedig arra költheted, amire csak szeretnéd.

Fizess magadnak először

Ha megtakarításban gondolkozol, a “fizess magadnak előszőr” alapelv a legfontosabb, amit mindig érdemes szem előtt tartani. De mit jelent ez pontosan? A válasz egyszerű: amint megkapod a fizetésedet, először a megtakarítandó összeget tedd félre, és utána költs csak bármi másra. Jó ötlet lehet akár egy állandó átutalási megbízást is beállítani, hogy ne manuálisan kelljen minden hónapban intézni a megtakarítás elhelyezését. 

Ez azért fontos, mert minél tovább halogatod a pénz félretételét, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy el fogod költeni. Azok, akiknek nincs tapasztalatuk a spórolásban, sokszor hajlamosak kifogásokat keresni arra, hogy miért nincs lehetőségük félretenni. Ezt a fajta halogatást könnyedén elkerülheted azzal, ha minél hamarabb félreteszed a 20%-ot.

Erről itt olvashatsz bővebben: A halogatás pszichológiája.

Természetesen nem csak készpénzben lehet, és nem is feltétlenül érdemes ilyen formában félretenni a megtakarítást. A 20%-ot utalhatod például egy olyan megtakarítási számlára, ami nincs közvetlenül hozzárendelve a bankkártyádhoz. Így kisebb a kísértés, hogy elköltsd. Ennél pedig még jobb megoldás, ha egyből egy nyugdíj célú megtakarítási számlára vagy unit-linked biztosítási számlára utalod, esetleg értékpapírt vásárolsz. 

Ezek működéséről itt olvashatsz: Unit linked biztosítás vagy értékpapírszámla?

Miért működik a 80/20-as szabály?

Manapság számtalan különböző módszert találni az interneten, melyek segítségével hatékonyabban tudunk megtakarítani.

Mi is írtunk már a erről: Spórolás tippek kezdőknek.

Sokak számára viszont a költségkövető alkalmazások és egyéb metódusok alkalmazása is túl sok energiába kerül.  Emiatt hamar feladják a küzdelmet a hosszú távú pénzügyi célok elérésére.

A 80/20-as ökölszabály éppen azért működőképes, mert pofonegyszerű, és könnyű betartani.

Egyedül csak arra kell odafigyelni, hogy a kérdéses 20%-ot olyan hamar tegyük félre, amilyen hamar csak tudjuk. Ezek után pedig csak rajtunk múlik, hogyan alakítjuk az életmódunkat olyan irányba, hogy megéljünk a fennmaradó 80%-ból. 

Kezdetnek jó ez a módszer

A 80/20-as ökölszabály kiváló módszer ahhoz, hogy hozzákezdj a megtakarításhoz. Te is azok táborát gyarapítod, akik nem szeretnek sokat foglalkozni a kiadásaikkal, de mégis szeretnének gondoskodni a jövőről? Akkor remek első lépés lehet a fent tárgyalt módszer gyakorlása. Ezt a 80/20-as szabályt nevezhetjük akár egy remek tőkegyűjtő/tartalékképző programnak is.

Ha már belejöttél a 80/20-as felosztásba, és sikerült az életmódodba beépíteni a rendszeres megtakarítást, kísérletezhetsz az arányok változtatásával is. Léteznek olyanok, akik például 40/60 arányban takarítanak meg fixen. Vagyis a bevételük 60%-át valamilyen megtakarítási vagy öngondoskodási formába teszik. Bármilyen lehetetlennek is tűnik, ez is megvalósítható.

Segítünk!

Szeretnél félretenni, de nem tudod, milyen megtakarításba vagy egyéb öngondoskodási formába lenne érdemes belevágnod? Kérj tőlünk tanácsot!

Mi szívesen segítünk kiválasztani azt, amelyik a legjobban passzol az igényeidhez, céljaidhoz, és természetesen a pénztárcádhoz!


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Krizsán Gábor

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.