Unit-linked életbiztosítás vagy értékpapírszámla?

Nyári Marcell I 2021.07.05. Életbiztosítás, Pénzügyi tippek
Unit-linked életbiztosítás vagy értékpapírszámla

A unit-linked életbiztosítás és az értékpapírszámla úgy él a köztudatban, mint a két nagy rivális befektetési forma. A brókerek és pénzügyi tanácsadók általában az utóbbit szokták javasolni, a biztosítási tanácsadók nagy része viszont az előbbi mellett érvel. Most megvizsgáljuk, mi is az igazság! Cikkemben megvizsgálom, hogy miben különböznek és miben hasonlítanak ezek az eszközök. Megnézzük a fogalmakat, költségeket és a lehetőségeket is. A cikk végére határozottan el tudod majd dönteni, melyik lehet érdekes a számodra. Csapjunk is bele! 

Az értékpapírszámla fogalma

Az értékpapírszámla tulajdonképpen egy bankszámla, amely nem pénz, hanem értékpapírok “tárolására”, valamint az azokkal történő kereskedelemre alkalmas. 

Ezek az értékpapírok fizikai formában nem léteznek (dematerializáltak), kizárólag virtuálisan léteznek. Lehetnek részvények, kötvények, állampapírok vagy befektetési jegyek. 

Az értékpapírszámla remek megoldás azok számára, akik otthonosan mozognak az iparágak, szektorok és befektetések világában. Illetve több időt és energiát fektetnének az értékpapírral történő kereskedelembe.

Az értékpapírszámla előnyei

Szabadság

Az értékpapírszámla egyik legnagyobb előnye a vele járó szabadság. Tulajdonosként olyan értékpapírokba fektethetsz be, amilyenekbe csak szeretnél. Egyes bankoknál és brókercégeknél korlátozottabbak a lehetőségeid az értékpapírok típusát tekintve. Ezen belül viszont szabadon mozoghatsz, és 100%-ban te állíthatod össze a portfóliódat.

Nincs havi díjbefizetési kötelezettség

Az értékpapírszámlára ráadásul nem kell havonta fix összeget befizetned. Akkor vásárolhatsz és adhatsz el kötvényeket, részvényeket és egyéb értékpapírokat a számlán, amikor csak szeretnél. 

Az értékpapírszámla hátrányai

Szaktudást igényel

Az értékpapírszámla csak annak éri meg igazán, aki tud is élni a már említett nagy szabadsággal. Aki nem ért annyira a befektetésekhez, vagy nem szeretne sok energiát fektetni a pénzügyeibe, az sok kellemetlenségbe ütközhet. Akár még rosszul is járhat.

Összetett díjstruktúra

A szerződéskötés előtt érdemes minél körültekintőbben átolvasni a feltételeket és megvizsgálni a számlához tartozó díjjegyzéket. A teljesség igénye nélkül felmerülhet számlavezetési díj, inaktivitási díj, kiutalási díj, kereskedési költség, osztalék jóváírásának díja, és számos egyéb költség. 

Érdemes megemlíteni, hogy az értékpapírszámlák világában nem létezik a biztosításoknál bevett teljes költségmutató (TKM). A TKM lehetővé teszi, hogy a pénzintézetek ajánlatait összehasonlítsuk, és egy hozzávetőleges értéket kapjunk az értékpapírszámlán történő megtakarítás költségéről.

Adózás

Önmagában az értékpapírszámla semmyilen adózási kedvezményt nem ad. Viszont akad egy kiskapu. Ahhoz, hogy ne kelljen a kamat- vagy osztalékjövedelemből adót fizetned (15%), egy úgynevezett tartós befektetési számlát (TBSZ) kell nyitnod az értékpapír számládhoz. Amennyiben ezen kereskedsz és 5 évig nem veszel ki pénzt a megtakarításaidból, elkerülheted az adófizetést. A TBSZ számla kezeléséhez nem kell különösebb szakértelem. Viszont egyértelműen oda kell erre figyelned, ha kedvezőbben szeretnél adózni az értékpapírjaid után. 

Eljárás alá vonható

Fontos még, hogy az értékpapírszámla inkasszálható, eljárás alá vonható, és nem jelölhető meg haláleseti kedvezményezett. Ez azt jelenti, hogy egy csődeljárás vagy felszámolás esetén a vagyonkezelő fog rendelkezni a megtakarításaid felett. A számlatulajdonos halála esetén pedig a pénz bekerül a hagyatékba. Ennek értelmében az értékpapírszámla öröklése így nem a tulajdonostól, hanem a későbbi jogi eljárástól függ.

A unit-linked életbiztosítás jelentése

A unit-linked biztosítás egy olyan megtakarítási célú biztosítási termék, ahol a pénzintézetek a biztosítási díjként befizetett összeget befektetési portfóliókban kamatoztatják. Lényegében a unit-linked azok számára optimális, akik legalább 10-15 éves megtakarításban gondolkodnak. Ezt nevezzük hosszú távú befektetésnek.

A unit-linked életbiztosítás előnyei

Kényelmes

A unit linked befektetési forma sok szempontból nagyon kényelmes. A pénzintézetek már előre összeállított, különböző kockázati szintű befektetési csomagokat kínálnak számunkra. Csupán azt kell eldönteni, hogy magas hozamért nagyobb kockázatot vállalunk, vagy maradunk inkább a lassú, mérsékelt és biztonságosabb gyarapodás útján. Röviden összefoglalva: egy unit-linked biztosítással azok is élvezhetik a befektetések nyújtotta előnyöket, akik egyébként nem értenek az értékpapír kereskedelemhez.

Segít a rendszeres megtakarításban

A havi díjas konstrukció esetén “rá vagy kényszerítve” arra, hogy hónapról hónapra félre tegyél egy bizonyos összeget. Ez a megoldás ideális azok számára is, akik nehezebben veszik rá magukat a megtakarításra. Itt akár pát tízezer forintra is lehet gondolni.

A biztosításból fakadó előnyök

A unit-linked termékek további előnye, hogy ez a megtakarítás nem inkasszálható. Így egy esetleg csődeljárás során a vagyonod ezen része nem vész el. Ráadásul a termék kockázati életbiztosítási elemeket is tartalmaz, így megjelölhető haláleseti kedvezményezett is. Ez azt jelenti, hogy a megtakarítás tulajdonosa meghatározhatja, kinek a nevére kerüljön az összeg egy tragédia esetén. Sőt, a biztosítási modulokkal a megtakarítási funkción túl a unit-linked életbiztosítás akár az egész családra kiterjedő védelmet is képes biztosítani.

Nyugdíj előtakarékosságra is kiváló

Rendszeres hosszútávú megtakarításhoz a unit linked életbiztosítás egyéb biztosítási modulokkal is kiegészíthető, ami így már nyugdíj előtakarékosságra is kiválóan alkalmas. 

A unit-linked életbiztosítás hátrányai

Költség

A brókerek olykor hajlamosak démonizálni a unit-linked biztosításokat, mivel drágának tartják őket. Ez leginkább a felmondásnál jelentkezhet. Ez egy úgynevezett fejnehéz termék, ami azt jelenti, hogy a költségek nagy része az első néhány évben kerül levonásra. A szerződés végéhez közeledve azonban szinte semmi költsége sincs. Továbbá a különböző bónuszoknak köszönhetően ezek a kezdeti költségek bőven megtérülnek.

Ettől függeltenül fontos, hogy ebbe a biztosítási termékbe csak akkor ruházzunk be, ha valóban hosszabb időtávon (10+ év) szeretnénk megtakarítani.

A némileg magasabb költségek azért is jelentkezhetnek, mivel a befektetési portfólió kiválasztásán túl tulajdonképpen nincsen további teendőd a megtakarítással. Innentől kezdve a pénzintézet munkatársai kezelik majd a megtakarításodat. De fontos, hogy nekik is az az érdekük, hogy minél nagyobb hozamot termeljen a befektetetés. Viszont nem kell váratlanul felmerülő rejtett költségekkel számolnod. A TKM-nek köszönhetően világos képet kapsz arról, hogy körülbelül mekkora költséggel kell számolnod. 

Kötött portfóliók

A unit-linked biztosítás további kötöttsége, hogy befektetési portfóliódat nem állíthatod össze annyira szabadon, ahogy egy értékpapírszámla esetében. Ahogy azt már korábban említettem, ennél a biztosítási formánál előre összeállított, különböző kockázati szintű portfóliók közül választhatsz. Egy pénzintézet akár 10-15 különböző lehetőséget is felajánl a számodra, így választék van, ám a portfólió összetételét nem alakíthatod. Abban az esetben viszont, ha időközben meggondolnád magad, akár meg is változtathatod a már kiválasztott portfóliódat. Ez persze azok számára, akik nem értenek a befektetésekhez, tulajdonképpen előnyt jelent.

Melyiket érdemes választani? 

A unit-linked azok számára jó megoldás, akik hosszú távú megtakarításban gondolkodnak, és nem szeretnének/tudnak sok időt és energiát fordítani pénzügyeik kezelésére. Ez legalább 10-15 éves elköteleződést jelent, ezért jól meg kell gondolni, mielőtt megkötöd. Ez a termék remek megtakarítási forma számodra akkor is, ha nem szeretnél elmélyülni a befektetések világában. Akkor is ez lehet a legjobb megoldás, ha például a nyugdíjas évekre szeretnél félretenni és rendszeres megtakarításban gondolkodsz

Az értékpapírszámla azok számára lehet jó választás, akik tudnak és szeretnének is rendszeresen, akár napi szinten foglalkozni a pénzügyeikkel, befektetéseikkel. Ez a megoldás nagyobb szabadságot ad, és rövid távon (3-5 év) is megtérülhet. Azonban fontos, hogy ha valaki nem profi, és nem mozog otthonosan ebben a világban, könnyen pórul járhat. A spórolt pénzét pedig felemésztheti egy-egy rossz befektetési döntés.

Segítünk!

Fontos, hogy mindig a saját pénzügyi helyzeted és ismereteid alapján dönts! Amennyiben olyan megtakarítási formát keresel, amely rendszeres és hosszú távra szól, mindenképpen érdemes megfontolni a unit-linked termékeket. Annak ellenére is, hogy egyes brókerek és pénzügyi tanácsadók inkább az értékpapírszámla felé terelnének. Abban az esetben viszont, ha otthonosan mozogsz a részvények világában, érdemes belevágni az értékpapírszámlába. Még akkor is, ha a biztosítási tanácsadók nem ajánlják fel alternatívaként. De akár mind a kettőt használhatod.

Ha pedig nem tudod eldönteni, hogy mi lenne számodra a legkedvezőbb megoldás, keress minket! Mi segítünk megtalálni azt a megtakarítási formát, ami a leginkább passzol hozzád.

Unit-linked életbiztosítás vagy értékpapírszámla


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Nyári Marcell

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.