Nyugdíjkorhatár kisokos – Mennyi 2022-ben és mi várható a jövőben?

Nyári Marcell I 2021.05.26. Nyugdíj
Nyugdíjkorhatár kisokos

Az öregségi nyugdíjkorhatár évek óta töretlenül emelkedik Magyarországon, ez a tendencia pedig egyhamar nem fog alábbhagyni. Ám ez nem azt jelenti, hogy egy idő után mindenkinek a sírig kell dolgoznia! Az alábbi nyugdíjkorhatár kisokosból számos nyugdíjjal kapcsolatos dolgot megismerhetsz. Mik a nyugdíjkorhatár emelkedésének okai? Milyen feltételekkel vonulhat valaki nyugdíjba a korhatár betöltése előtt? Milyen lehetőségeid vannak abban az esetben, ha nem szeretnéd csak az állami nyugdíjrendszerre bízni a jövődet?

Mennyi az öregségi nyugdíjkorhatár Magyarországon?

Hazánkban a nyugdíjkorhatár az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedett. 1999-ben a nők 57, a férfiak pedig 61 éves korukban vonulhattak nyugdíjba. A korhatár 2009-re mindkét nemnél egyaránt 62 évre emelkedett. Megint tíz évvel később, 2019-ben azok részesülhettek öregségi nyugdíjban, akik betöltötték a 64. életévüket. A növekedés pedig várhatóan nem fog alábbhagyni.

2022-ben Magyarországon az öregségi nyugdíjkorhatár 65 év.

Ez azt jelenti, hogy legközelebb az 1957-ben született aktív munkavállalók tehetik majd le a lantot. Az elmúlt évtizedekben olyan jogszabályi változások történtek, amelyek a közalkalmazottak és a veszélyes munkát végzők kedvezményes nyugdíjba vonulását is korlátozták. Így mára a korkedvezményes nyugdíj intézménye, néhány kivételtől eltekintve, gyakorlatilag megszűnt.

De vajon minek köszönhető a folyamatos nyugdíjkorhatár emelés és jogszabályi szigorítás az elmúlt évtizedekben? A magyarázatot az egyre nehezebben fenntartható felosztó-kirovó rendszer sajátosságaiban, a társadalom öregedő korfájában, és a növekvő várható élettartamban kell keresni. 

Mi a nyugdíjkorhatár emelés oka?

Magyarországon a nyugdíjszámítás a felosztó-kirovó rendszer szerint történik. Lényege, hogy az öregségi nyugdíj nem egyéni számlákon gyűlik (mint egykor a kötelező magánnyugdíjpénztárak esetében). Az aktív munkavállalók fizetéséből levont járulékok egy közös nyugdíjalapba folynak be. Ebből történik a nyugdíjak kifizetése. Leegyszerűsítve tehát a felosztó-kirovó rendszerben az aktív munkavállalók “tartják el” a nyugdíjasokat. 

Probléma akkor van, ha a nyugdíjasok száma meghaladja az aktív munkavállalókét. Ez a veszély pedig sajnos igencsak fenyegető közelségbe került az elmúlt évtizedekben! A nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága betudható egyrészt az öregedő korfának és az alacsony születésszámoknak. Másrészt pedig annak is, hogy a nyugdíjasok is egyre több időt töltenek el a nyugdíjrendszerben. A várható élettartam növekedésével a férfiak átlagosan 72,86, míg a nők 79,33 évig élnek.

Az öregségi nyugdíjkorhatár emelés célja az, hogy a felosztó-kirovó rendszert megóvják a végső összeomlástól. 

A rendszerváltás óta a legtöbb nagy port kavaró nyugdíjreform mind azzal a céllal született, hogy megmentse a jelenlegi szisztémát. Ilyen volt például a magánnyugdíjpénztári vagyon visszaolvasztása a közös nyugdíjkasszába, vagy a korkedvezményes nyugdíj eltörlése. Ám a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer a drasztikus átalakítások ellenére sem fenntartható sokáig. Ezt pedig az is jól példázza, hogy a nyugdíjkorhatár emelkedése nem hungarikum, hanem az egész világon megfigyelhető jelenség. 

Ám mielőtt nemzetközi vizekre eveznénk, vizsgáljuk meg kissé közelebbről is a hazai nyugdíjkorhatárokat!

Mekkora a női nyugdíjkorhatár? 

A világ számos országában – például Oroszországban, Japánban vagy Horvátországban – a férfiakra és a nőkre eltérő nyugdíjkorhatár vonatkozik. Ez a 90-es években Magyarországon is bevett gyakorlat volt. Ma már azonban nincsen gyakorlati különbség a férfiakra és a nőkre vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár között. 

A nőkre azonban a szigorú jogszabályi változtatások ellenére is vonatkozik egy könnyítés: ez az úgynevezett “nők 40”. 

A szabályozások értelmében azok a hölgyek, akik 40 évet töltöttek aktív munkaviszonyban, levonások nélküli, teljes öregségi nyugdíjra jogosultak életkoruktól függetlenül. Lássunk egy példát! Tegyük fel, hogy Anna 1964-ben született, és 18 éves korától fogva, 1982-től megszakítás nélkül 40 évig aktív munkavállaló. Ebben az esetben Anna 2022-ben, 58 évesen már nyugdíjba vonulhat. 

Nők esetében további engedmény, hogy gyereknevelésre fordított évekből 8 év leírható a kötelező munkaviszonyból. Így a nők akár 32 év munka után kérvényezhetik a nyugdíjazásukat. De csak abban az esetben, ha a 40 éves munkaviszonyuk alatt 8 évig részesültek a gyereknevelésre kapott ellátásokban.

Mekkora a férfi nyugdíjkorhatár?

A nőkkel szemben a férfiak nem számíthatnak kedvezményekre. Náluk egységesen 65 év 2022-ben a hatályos jogszabályban meghatározott öregségi nyugdíjkorhatár. 

Mennyi a nyugdíjkorhatár Európában?

A 65 éves nyugdíjkorhatár sokak számára tűnhet irreálisan magasnak. Fontos leszögezni, hogy a nyugdíjrendszer problémái mára globálisan is érzékelhetővé váltak, és Európában korántsem Magyarország a csúcstartó a nyugdíjkorhatárok tekintetében. Spanyolországban, Portugáliában és Hollandiában is egyaránt 66 év körül alakult ez a szám 2021-ben, Görögországban pedig már a 67-et is eléri. A 65 év pedig tulajdonképpen világszerte átlagosnak mondható.

Mi várható a nyugdíjkorhatárral kapcsolatban?

Az öregségi nyugdíjkorhatár emelés addig biztosan nem fog megtorpanni, amíg a világ vezetői elő nem állnak egy új, hatékonyabb nyugdíjrendszerrel. Ez a globális trendeken is egyértelműen megmutatkozik. Számos országban köztük Horvátországban és Ausztriában például kilátásba helyezték a nők és a férfiak közötti nyugdíjkorhatár-különbség megszüntetését. 2022-re szinte minden európai országban 65 évre, vagy afölé emelik majd a korhatárt.

Ez azonban bármennyire hatékony megoldás is a nyugdíjrendszer összeomlásának elodázására, igen megterhelő az idősekre nézve. Kevesen tudnak hatvan év felett olyan nagy teherbírással dolgozni, mint harminc évesen. Ez sokak számára azt is jelenti, hogy kevesebből is kényszerülnek megélni a nyugdíj előtti utolsó években. Hosszú távon az államra – érthető okokból – nem feltétlenül tudunk támaszkodni. Ezért mindenképpen érdemes lehet még időben valamilyen öngondoskodási formával biztosítani magad számára a gondtalan aranyéveket. 

Az öngondoskodás lesz a megoldás

Kedvező megoldás lehet például valamilyen nyugdíjbiztosítás, amelyhez a szerződés megkötésekor érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésével hozzájuthatsz. 

Ha például időközben 70 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, te akkor is 65 éves korodtól hozzáférhetnél a megtakarításodhoz. Így elkerülhetnéd, hogy megterhelő munkát kelljen vállalnod a nyugdíjig hátralévő években a megélhetéshez.

Tervezd meg a jövődet!

Tudjuk, hogy a nyugdíjra vonatkozó jogszabályok világában nem könnyű eligazodni, ám fontos minél hamarabb belekezdheni a jövő tervezésébe. Mi szívesen segítünk egy hosszú távú pénzügyi terv kialakításában! A nyugdíjas éveid kényelme ne az államtól függjön, hanem biztosan olyan legyen, amilyet elképzelsz.

Nyugdíjkorhatár kisokos


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Nyári Marcell

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.