Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: Mire és mennyi adójóváírást ad az állam?

Magyar Zoltán I 2021.05.03. Megtakarítás, Nyugdíj
Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény

A nyugdíjbiztosítás adókedvezmény szempontjából az egyik legjobb öngondoskodási forma. Mondom ezt azért, mert az állami nyugdíjrendszerre a fiatalabb generáció már nem támaszkodhat száz százalékosan. A jelenlegi felosztó-kirovó rendszer hosszú távon nem fenntartható. Azonban, ha félreteszel a nyugdíjas éveidre, és mondjuk nyugdíjbiztosítást kötsz, ahhoz még az állam is hozzátesz egy nem elhanyagolható összeget. Az éves nyugdíjcélú megtakarítás 20%-át ugyanis megkaphatod nyugdíjbiztosítás adókedvezmény formájában maximum 130 000 Ft értékhatárig. Ez akár plusz milliókat is jelenthet, ami, lássuk be, nem jön rosszul a tisztességesen végigdolgozott munkásévek után. Megmutatom, hogy működik mindez a gyakorlatban, és mit kell tenned, hogy igénybe vehesd az adókedvezményt! 

Miért pont a nyugdíjbiztosítás?

A magyar nyugdíjrendszer felosztó-kirovó rendszerben működik. Azaz az aktív dolgozók fizetik a nyugdíjasok járandóságát. Mivel csökken a születések száma, és egyre nő a születéskor várható életkor (ami miatt több időt töltünk nyugdíjban), ez a rendszer előbb-utóbb összeroskad. Erre felkészülve érdemes időben elkezdeni gondoskodni a saját nyugdíjas megélhetésünkről már most.

Az “sűrű fillérek” elve szerint könnyebb felkészülni öregkorodra kisebb összegek félrerakásával hosszabb idő alatt, mint nagy összeg összeharácsolásával rövid idő alatt. 

Ha kifejezetten idős korodra szeretnél félretenni, annak a legkedvezőbb módja az úgynevezett nyugdíjcélú megtakarítás. Ennek három államilag támogatott formája is létezik ma Magyarországon: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás. Ezekről bővebben itt olvashatsz: Nyugdíj megtakarítási formák.

Mindhárom forma alkalmas a nyugdíjcélú megtakarításra, és mindegyikhez jár adójóváírás is. Azonban ezek a megtakarítási formák más-más pénzügyi felkészültséget igényelnek. 

Miért ösztönzi az állam a nyugdíjcélú megtakarítás létét?

A fent említett demográfiai változások miatt a jelenlegi felosztó-kirovó nyugdíjrendszer előbb-utóbb fenntarthatatlanná válik, a nyugdíjkatasztrófa pedig elkerülhetetlen lesz, ha nem változtatunk. Mivel a probléma megoldásához rendelkezésre álló állami eszköztár véges, így más utat kell választani. Az állam a nyugdíj előtt álló munkavállalókat adójóváírással ösztönzi az öngondoskodásra. Érdemes ezt kihasználni!

Az állam a nyugdíjcélú megtakarítások 20%-át hozzáteszi a félretett összeghez nyugdíjbiztosítás adókedvezmény formájában, maximum évi 130 000 Ft értékig.

Az állam az 1995. évi SZJA törvény értelmében ily módon támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat. Az nyugdíjbiztosításokra ez 2014 óta vonatkozik. 

Mi is az a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény, és mikor veheted igénybe? 

Az adójóváíráshoz két dolog kell feltétlenül:

  1. Rendelkezned kell  a háromféle államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítás valamelyikével (ÖNYP, Nyugdíjbiztosítás, NYESZ). 
  2. Fizetned kell a személyi jövedelemadót (SZJA). 

Ekkor az állam a befizetett összeg után lehetővé teszi, hogy 20%-os adójóváírást igényelj. Nyugdíjbiztosítás esetében egy kiskapunak köszönhetően ráadásul SZJA-t nem fizetőként (pl. KATA-s vállalkozóként vagy GYES-en lévő anyukaként) is igénybe tudod venni. Ekkor a nyugdíjbiztosítás esetén a szerződő (akinek az adójából visszaigénylünk) és a biztosított (akinek a javára gyűjtünk) személye eltér. 

Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény maximum

Nézzük meg, hogy mennyi plusz pénzt jelent a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény 2021-ben! A 20%-os adóvisszatérítés mértékét nyugdíjmegtakarítási típusonként eltérő összegben maximalizálták 100 000 és 150 000 forint közötti összegben.

  • Önkéntes nyugdíjpénztár: 150 000 Ft
  • Nyugdíjbiztosítás: 130 000 Ft
  • NYESZ-számla: 100 000 Ft

Ha nyugdíjbiztosításod van, a maximum adóvisszatérítés évente 130 000 forint lehet. Ehhez egy évben összesen 650 000 forintot kell félretenni, ami havi bontásban 54 200 forintot jelent. Ez a maximum összeg, amiért még kapsz adójóváírást, de ennél kisebb megtakarítás esetén is érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Mennyi pénzt jelent ez 2021-ig?

2021-ben már nyolcadik éve, hogy jár 20% adójóváírás a nyugdíjcélú megtakarításokhoz. Akiknek 2014 óta van nyugdíjbiztosításuk, és kihasználták az évente maximum 130 ezer Ft adójóváírást, idén már 1 040 000 forinttal gazdagabbak. (2014-ben már igénybe lehetett venni, így jön ki a 8 év).

Ez pont 1 040 000 forinttal több pénz, mint amennyi azoknak van, akik nem használták ki az adójóváírás lehetőségét. És még sokkal több azokhoz képest, akik egyáltalán nem takarítottak meg nyugdíjcélra.

Mivel ez tényleg a nyugdíjas évekre szóló támogatás, ezért a pénz is közvetlenül a megtakarítási számládra érkezik.

De vigyázz! Ha idő előtt megszünteted a nyugdíjbiztosításodat, akkor az adókedvezmény összegét 1,2-szeres szorzóval kell visszafizetni az államnak!

Nyugdíjbiztosítás adójóváírás igénylés

Mindebből az következne, hogy ha a kellő körültekintéssel megválasztott nyugdíjbiztosításodra havonta utalod a kikalkulált összeget, akkor nincs is más tennivalód.  Maximum annyi, hogy gyönyörködj abban, hogy a megtakarításod évente még az adókedvezménnyel is gyarapodik! 

Ez az adójóváírás azonban nem jár automatikusan. Minden évben a nyugdíjcélú megtakarításra befizetett összeg után kell igényelned az éves adóbevallás során. 

Semmiképpen ne feledkezz meg erről!  Ha elmulasztod, akkor abban az évben nem kaphatod meg a támogatás összegét, így nem fialhat tovább ez a pénz. 

Adójóváírás igénylése, ha a NAV készíti

Januárban a biztosítók elküldik a NAV-nak, hogy kiknek van nyugdíjbiztosítása. A Nav ellenőrzés nélkül kiküldi kb. 6 millió honfitársnak az adóbevallásukat, ahol ez az adat szerepel. Az adóbevallási tervezetet az ügyfélkapun keresztül, az eSZJA portálon tudod megnézni. Itt tudod jelezni, hogy igényt tartasz az adójóváírásra. 

A tervezeten az adókról szóló nyilatkozat legalján (149. sorban) fogod látni, mennyi adóvisszatérítésre vagy jogosult. Ha esetleg más jogon is, például egészségpénztár után is kapsz visszatérítést, akkor értelemszerűen azzal együtt látod majd az összeget. Ha minden stimmel, nincs további teendőd.

Áprilisban megnézi a NAV, hogy tényleg van-e szja alapja a szerződőnek, és ha igen, akkor küldi a biztosítónak az adójóváírást. Például a Generali Biztosító ezt április 20-án kapja meg, és kb. 8 nap alatt szétkönyveli a szerződéseken eseti befizetésként. 

Mire beköszönt a nyár, nyugodtan megnézheted a szerződésed egyenlegét. Ott lesz az előző adóévben, saját magad számára befizetett összeg 20%-a ajándékként jóváírva.

Adójóváírás igénylése, ha magadnak készíted

Ha neked nem a NAV csinálja az adóbevallást, akkor magadnak kell gondoskodnod arról, hogy a megfelelő helyen ott szerepeljen a biztosítás az adóbevallásban. 

Amennyiben kifelejted a bevallásból, akkor van az úgynevezett önrevízió, amit 5 évig visszamenőleg tehet meg az adóalany. Ha igazolod és bevallod utólag, hogy ez neked jár, akkor egyszerre megkapod az elmaradt jóváírásokat.

Tedd meg a szükséges lépéseket!

Ha azt vesszük, hogy ezért a pénzért semmi mást nem kellett tenni, csupán saját magunk számára félre tenni, akkor mondhatjuk, hogy sok pénzről van szó. 

Mit kell tenned, hogy a következő években Te is azon közé tartozz, akik éves megtakarításaik 20%-át megkapják ajándékba? 

  1. Indítanod kell egy nyugdíjcélú megtakarítást.
  2. Érdemes lesz felvenned szakemberrel a kapcsolatot, hogy pontosan értsd, hogyan is működnek ezek a megtakarítások. 
  3. Meg kell ragadj egy tollat és a megfelelő helyen aláírva el kell indítanod életed egyik legfontosabb megtakarítási programját. Mire ide jutsz, érteni fogod miért nevezik így. 
  4. Most már rajtad a világ szeme! Senki nem fog helyetted cselekedni: rendszeresen félre kell tenned valamekkora összeget a nyugdíjas önmagad számára. 
  5. Miután letelt az első éved, és jólesően hátradőlve konstatáltad, hogy nem is volt nehéz, nincs más dolgod, mint megvárni a következő évben esedékes adóbevallást. 

Segítünk!

Elképzelted? Nem is bonyolult? Akkor hajrá! Kezdd el, és ne állj le a megtakarítással! Te csak nyerhetsz rajta és hálás leszel később mostani önmagadnak. Ha nem vagy benne biztos, hogy melyik nyugdíjcélú megtakarítás lenne számodra a legideálisabb, akkor fordulj hozzánk bizalommal! Szakértőink segítenek kiválasztani a legkifizetődőbb konstrukciót!

Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény

A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg.

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Magyar Zoltán

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.