Milyen érzés megtakarítani?

Magyar Zoltán I 2022.07.08. Megtakarítás, Pénzügyi tippek

Erősen tördeltem a kezemet, amikor 2015-ben elindítottam az első megtakarításomat. Ültem egy kedves pénzügyi tanácsadóval szemben és épp arról beszéltem neki, hogy minden hónap végére az utolsó fillérig elköltöm a fizetésemet.

Nem hittem magamban

Elmondtam, hogy pénzügyileg nagyon sebezhetőnek érzem magam, viszont alig tudom elképzelni, hogy félre tudnék tenni bármennyit is. Hisz nem véletlen költöm el minden pénzemet. Nyilván szükségem van azokra a dolgokra, amiket megvásárlok. Tehát, ha elkezdek takarékoskodni, meg fogok magamtól vonni dolgokat. Az pedig lemondással jár. A lemondás pedig rossz – fejtegettem.

Aztán beláttam, hogy ha nem kezdek el másként viselkedni a pénzügyeimben, akkor csak tovább görgetem a meglévő problémámat és sosem fogom megtudni, hogy mi lehet a számomra ideális út.

Így hát belevágtam. Elsőnek rögtön két megtakarítás is elindítottam. Egy 5 éves lakáscélút és egy 15 éves szabadfelhasználásút.

Nézzük sorban, hogy milyen érzésekkel gazdagodtam megtakarítási pályafutásom során.

Meglepettség

Már az első hónapban meglepődtem azon, mennyire könnyű volt megtakarítani a fizetésem 10-15%-át. Kiderült, hogy teljesen alaptalan volt az a félelmem, hogy megvonok majd magamtól valamit. Költekező típusú emberként mindig annyit költöttem, amennyi a zsebemben volt. Onnantól, hogy a hónap elején félre tettem a jövőbeli önmagam számára, csak azt tudtam elkölteni, ami megmaradt, viszont egyáltalán nem éreztem, hogy bármiben is hiányt szenvednék.

Megkönnyebbültség és némi értetlenség

Megkönnyebbültem, hogy már nem vagyok rabja egy régi rossz szokásomnak. Még mindig könnyen kifolyt a kezemből a pénz, de már tartalékot is képeztem. Értetlenül álltam a korábbi költekezéseim felett. Hol vannak azok a dolgok, amiket abból a pénzből vettem, amit most félre teszek?

Magabiztosság

Az első év után már több különböző célú megtakarításom futott párhuzamosan. Az egyik a vésztartalék volt, ami a váratlan kiadások fedezetéül szolgált. Ebben a „zsebben” eddigre összegyűlt már annyi pénz, hogy ha hirtelen új háztartási gépet kellett volna venni, nem jelentett volna problémát.

Függetlenség

A második év letelte után nyugdíj célra is elkezdtem félre tenni. Régóta tudtam, hogy a hazai nyugdíjrendszer romokban van, és nagyon felemelő érzés volt végre saját nyugdíjmegtakarítással függetlenedni az állami nyugdíj kiszámíthatatlanságától.

Stresszmentesség

Azt hiszem már harmadik éve takarékoskodtam, amikor először éreztem azt, hogy ha most hirtelen megszűnne a munkahelyem, nem kéne kapkodva új után néznem, hiszen több hónapig is megélnék fizetés nélkül.

Kiváncsiság

Amint láttam, hogy kitartó (és egyébként nem is olyan hosszú időt igénylő) megtakarításnak szemmel látható eredménye van, elkezdtem az új megtakarításokat indítani a befektetések világában is elmerülni.

Kiteljesedettség

Új hobbit találtam: az utazást. Korábban sosem volt lehetőségem utazni. A takarékos életmódomnak köszönhetően megtapasztalhattam az utazás örömeit, ami teljesen új és számomra nagyon örömteljes dimenzióját nyitották meg a szabadidőm eltöltésének.

Kiegyensúlyozottság

Tudni azt, hogy a számomra fontos anyagi céljaim már megvalósultak vagy épp megvalósulóban vannak, végtelen nyugalmat és kiegyensúlyozottságot adnak.

Kutatás is bizonyítja, hogy megtakarítani jó

A University of Arizona, egy 2019-es tanulmánya szerint azok a millenniumiak (1981 és 1996 között születettek), akiknek van valamilyen előremutató pénzügyi stratégiájuk, sokkal boldogabbak és elégedettebbek az életükkel.

Ez is érdekelhet: A megtakarítás pszichológiája.

A 968 egyetemi hallgató körében végezett kutatás rámutat, hogy a pénzügyi tartalékot képzők, sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak mentálisan, mint azok, akik inkább költekező életet élnek.

“Megnyugtató” – mondja Dr. Helm (a tanulmány egyik szerzője). “Ha képes vagy félretenni a rosszabb napokra, annak egyértelműen pozitív hatásai vannak a mentális egészségre.” Ez a megállapítás különösen fontos a diákok számára, „akiknek nagyon gyakran komoly anyagi kihívásokkal kell szembenézniük” – teszi hozzá.

Minden összevetve

A megtakarításban talán az elkezdés a legnehezebb. De ha ez meg van, akkor már csak némi kitartásra van szükség és nagyon hamar megérkeznek az első megnyugtató érzések afelől, hogy egy sokkal jobb, kevésbé kiszolgáltatott és biztonságosabb úton járunk. Ha pedig segítségre van szükséged a kezdő lépésekhez, keress minket bizalommal!


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg.

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Magyar Zoltán

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.