A megtakarítás pszichológiája: A költekezés és spórolás mentális háttere

Huszár Péter I 2020.11.16. Megtakarítás, Pénzügyi tippek
A megtakarítás pszichológiája

A megtakarítás pszichológiája a spóroláshoz való viszonyunkat tárja fel. A megtakarítás szokására való hajlandóságot rengeteg tényező befolyásolhatja. Függ a kulturális, szociális és ökonómiai hátterünktől is, a legújabb kutatások szerint pedig biológiailag is meghatározott. Jó hír viszont, hogy némi tudatossággal változtathatsz a pénzhez kötődő rossz szokásaidon. Összegyűjtöttem, hogy milyen praktikák léteznek a költekezők és spórolók számára.

Költekezők és spórolók, a két véglet.

Ha pontosan tudod, mennyi pénz van most a tárcádban vagy a bankszámládon, tudod mennyit és mire költesz havonta, és folyamatosan építed a megtakarításod, akkor Te minden bizonnyal spórolós vagy.

Azonban, ha „muszáj” hetente többször a sarki bisztróban ebédelned, nem tudod elképzelni az életed a legújabb okostelefon nélkül, és fogalmad sincs hová tünt el a fizetésed hónap végére, és emiatt megtakarítással sem foglalkozol, akkor valószínű a költekezők táborát erősíted.

A szakértők szerint pedig megtakarítások nélkül élni egyértelmű felelőtlenség.

Ez így igaz, ám ebben a kérdésben is érdemes az arany középutat követni, és a megspórolt összeget időről-időre elkölteni. De vajon mitől függ a piszkos anyagiakhoz való hozzáállásunk? És egyáltalán: hogyan tudunk rajta változtatni?

Hogyan alakulnak ki a költekező és spóroló személyiségjegyek?

A költekező és spóroló személyiségjegyek kialakulásának okaira több különböző elmélet is született. A Creighton Egyetem pénzügyi pszichológusa, Ted Klontz például a korai civilizációs mintákban látja a megoldást. A kutató szerint annak idején a törzsi életmód sokkal közösségibb volt, mint a mai életformánk, ekkor pedig a magántulajdon birtoklása nem volt üdvözlendő cselekedet: a spórolást akár a törzsből való kiközösítéssel is büntethették.

Másrészt Klontz szerint néhány száz évvel ezelőtt a várható élettartam csupán kb. 40 év volt, így egyszerűen nem a hosszú távú raktározásra vagyunk kódolva. Ezek az elméletek viszont nem adnak magyarázatot arra, hogy miért léteznek eredendően spórolós személyiségek.

Az ugyanolyan körülmények között nevelkedők között is előfordul, hogy az egyik testvér spórolósabb a másiknál.

Egy másik tézis szerint az ok a gyerekkorban keresendő. Kicsiként olyan mintákat tanulunk el a szüleinktől, amik meghatározzák, hogy felnőttként a költekezésre vagy a spórolásra leszünk inkább hajlamosak. Egy, a hatvanas években a Stanford Egyetemen végzett kísérlet például arra enged következtetni, hogy akik gyerekként képesek voltak megállni egy pillecukor azonnali elfogyasztását abban az esetben, hogy később jutalmul kettőt kapnak, felnőttkorukra nagyobb anyagi sikerre tettek szert, mint azok, akik azonnal felfalták az édességet, nem törődve a későbbi „kamattal”.

A családelméletet azonban ugyancsak az egyéni különbségek kezdik ki: szegény gyerekekből is lehetnek tehetős felnőttek, és a gazdagok is elszegényedhetnek. Sőt, az ugyanolyan körülmények között nevelkedők között is előfordul, hogy az egyik testvér spórolósabb a másiknál.

A megtakarításra való hajlandóság oka

A legvalószínűbb magyarázat szerint a spórolásra való hajlandóságnak neurobiológiai okai vannak. Nemrégiben egy, a Journal of Consumer Research-ben publikált tanulmány néhány önkéntes agyi működését vette górcső alá, miközben azok vásárlási döntéseket hoztak. A kutatók rájöttek, hogy egy insula nevű terület „csap rá a kezünkre” abban az esetben, amikor túlköltekezünk. Az insulának nagy szerepe van a fájdalomérzet kialakulásában, és számos alapvető érzelem megtapasztalásában. A spórolásra hajlamosabb kísérleti alanyok esetében ez az agyi terület fokozottabb aktivitást mutatott, így a vásárlást neurológiai értelemben is kellemetlenebb tapasztalatként élik meg a költekezőknél. A tudósok arra jutottak, hogy akiknek aktívabban működik az insulájuk, azok nagyobb valószínűséggel lesznek spórolósak, így ez a tulajdonság biológiailag is meghatározott lehet.

A tudósok arra jutottak, hogy akiknek aktívabban működik az insulájuk, azok nagyobb valószínűséggel lesznek spórolósak, így ez a tulajdonság biológiailag is meghatározott lehet.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az adottságainkon ne tudnánk változtatni. Tény ugyan, hogy a költekezésre hajlamosabbak sosem fognak tudni olyan természetességgel spórolni, mint azok, akinek az agya erre van „programozva”, ám különböző kognitív technikák segítségével kiegyensúlyozhatjuk a bevétel-kiadás-megtakarítás háromszögét a mindennapjaidban.

Spórolási tippek költekezőknek, ha megennéd azonnal a pillecukrot

A költekezők hajlamosak kifogásokat keresni, és folytonosan igazolni önmagukat olyan hamis gondolatokkal, mint hogy nem engedhetik meg maguknak azt, hogy félretegyenek, hisz annyi kiadásuk van. Sokan azonban még a kifogásokig sem jutnak el, és azzal a hamis optimizmussal tekintenek a jövőbe, hogy úgyis megoldódik valahogy.

Ám a költekezők valójában – ahogy a stanfordi gyerekek a pillecukorral – előnyben részesítik az azonnali kielégülést az ésszerű késleltetéssel szemben. Ez viszont hosszú távon nem kifizetődő.

Ha te is a költekezők táborát gyarapítod, az alábbi alap technikák segíthetnek abban, hogy megtedd az első lépéseket a spórolás felé.

  • Jegyezd fel minden kiadásodat! Tölts le egy költségkövető applikációt, amibe bármikor feljegyezheted, mire mennyit költöttél! Az alkalmazás segítségével nyomon követheted a kiadásaidat, láthatod majd, hogy mire folyt el a pénzed, és azt is, hogy mennyiből gazdálkodhatsz a hónap végéig. A legtöbb appban ráadásul megtakarítási célokat is kitűzhetsz, a számládon gyarapodó összeg pedig rendkívül motiváló tud lenni.
  • Első legyen a megtakarítás! Amint megérkezik a fizetésed, tedd félre azt az összeget, amit meg szeretnél takarítani, és a maradékból gazdálkodj a hónap hátralevő részében.
  • Ne vásárolj hitelre! Abban az esetben ugyanis, ha a bank pénzét fordítod vásárlásra, úgy érezheted, hogy a sajátodat költöd, miközben ez nem is állhatna távolabb a valóságtól.
  • Gyakorold a türelmet! Amennyiben hirtelen felindulásból, impulzus hatására vásárolnál valamit, kérdezd meg magadtól: valóban szükséged van-e rá? Aludj rá egyet-kettőt. Hidd el, megvár az a ruha vagy kütyü másnap is, ha nélkülözhetetlen.
  • Tűzz ki megtakarítási célokat! Például egy új bicikli megvásárlását, egy külföldi utazást, vagy akár egy szép inget, amit kinéztél a boltban. Ezáltal kézzelfoghatóbbá válik majd a spórolás célja.
  • Sose írasd fel számlára a fogyasztásodat, inkább fizess a pultnál azonnal! Meglátod majd, hogy nagy ára van a hedonizmusnak.
  • Újságold el a barátaidnak és a családodnak, hogy spórolni fogsz! Ha nagy dobra vered a célodat, akkor nagyobb eséllyel fogod magad tartani is hozzá. Így, ha eluralkodna rajtad a vásárlási láz, akkor ebbe is tudsz kapaszkodni mentálisan.
  • Kis dolgokkal jutalmazd magad! Hisz ha eddig hűbelebalázs voltál, könnyen kiéghetsz a nagy aszkétizmusban. Ám vigyázz arra, hogy semmiképp se éld fel azt, amit már sikerült megspórolnod!
  • Gondolj a jövődre is! Nézz szembe reálisan, mit tartogat számodra a jövő. Számold ki, körülbelül mennyit kell félretenned ahhoz, hogy gondtalanul tölthesd nyugdíjas éveidet, és nem árt a gyermekeid továbbtanulási költségeivel is kalkulálni.

Költekező tippek spórolóknak: ha eltennéd az összes pillecukrot IS

Nem szabad megfeledkezni azokról sem, akiknek a pénz elköltésével akadnak nehézségeik. A spórolás ugyanis egyeseknél átcsaphat egyfajta szorongásos kényszerbe, ők pedig nemcsak hogy egy jó koncertre, de egy meleg kabátra vagy megfelelő egészségügyi ellátásra is sajnálják a pénzt.

Amennyiben kényelmetlenül érzed magad vásárlás közben, és egy nagyobb összeg elköltése olyan fájdalommal tölt el, mintha a fogadat húznák, az alábbiakra érdemes odafigyelned:

  • Gondolj a kiadásaidra úgy, hogy mindez megérdemelt jutalom a kemény munkáért és a kitartó spórolásért. Hidd el, egyszerűen úgy vagy kalibrálva, hogy nem tudsz túlköltekezni, így mindig belefér egy kis plusz ajándék!
  • Tartsd szem előtt, hogy a pénz önmagában nem boldogít. Sokkal inkább azok a dolgok, amiket veszel rajta, vagy amikhez hozzájutsz az elköltésével. Az anyagi biztonság fontos dolog, azonban nem érdemes a kényelmet feláldozni minden téren.
  • Nyugodtan újságold el a barátaidnak, hogy a jövőben igyekszel a hedonizmus útjára lépni – persze csak mértékkel. Ahogy a költekezőknél, úgy nálad is remek ellensúly lehet az, ha szembesítenek az ígéreteddel.
  • Spórolt pénzedet nem csak párnahuzatban vagy malacperselyben tarthatod. Ha a pénzügyeiddel kapcsolatban szeretsz előre tervezni, érdemes elgondolkodni olyan takarékoskodási formákban, mint például a nyugdíjcélú megtakarítás! Ebben mi is tudunk segíteni.
  • Végezetül pedig neked sem árt számot vetni a jövőről. Biztosan szeretnéd úgy leélni az életed, hogy minden napod a pénz miatti szorongásról szól, és lemaradtál egy csomó élményről amiatt, mert sajnáltad rá a pénzt? Ugye, hogy nem.

Jobban járunk a megtakarítással

A költekező és megtakarító személyiségjegyek kialakulásának okait a végtelenségig lehetne boncolgatni.

A valódi ok azonban szinte mindegy, hisz végső soron kizárólag te vagy a felelős a saját jövődért.

Az, hogy a költésre való hajlandóság biológiailag is kódolt, hivatkozási alap lehetne a feladásra, de ennek tudatosítása épphogy segíthet leküzdeni rossz szokásaidat.

Amennyiben pedig úgy érzed, nehezen boldogulsz az első lépésekkel, fordulj hozzánk bizalommal! A spórolósoknak olyan megtakarítási formát tudunk ajánlani, amelyben pénzük tovább gyarapodhat. A költekezőknek pedig hosszútávú, pénztárcabarát konstrukciókkal tudjuk elérhetővé tenni a spórolást, melyek alacsony befizetési költségeit biztosan nem fogják anyagi teherként megélni. Szívesen válaszolunk a kérdéseidre, tanácsainkkal pedig segítünk a kiegyensúlyozott és felelős pénzügyi háttér kialakításában.

Boldog nő egy köteg pénzzel.

A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg.

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Huszár Péter

divízió vezető

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.