Diverzifikáció – Így csökkentsd a pénzügyi befektetés kockázatát

Huszár Péter I 2021.08.09. Megtakarítás, Pénzügyi tippek
Diverzifikáció - Így csökkentsd a pénzügyi befektetés kockázatát

A diverzifikáció az egyik legfontosabb alapelv a befektetésekkel kapcsolatban, jelentését mégis sokak számára homály fedi. Ahogy az élet más területein, úgy a vagyonépítésben is fontos, hogy törekedj a kockázat csökkentésére. Az alábbi cikkből megtudhatod, hogyan gondoskodhatsz arról, hogy megtakarításaid a legkisebb kockázat mellett gyarapodjanak. Lássunk is hozzá!

A diverzifikáció jelentése

A diverzifikáció lényege, hogy a kockázat megosztásával csökkented a veszteségek mértékét. Elmagyarázom!

Tegyük fel, hogy összegyűjtesz, egy szemmel látható összeget. A pénzt szeretnéd befektetni. Mit teszel ilyenkor?

Olvasol egy cikket a neten, ahol azt írják, hogy milyen jól megy most egy technológiai cégnek a tengerentúlon (USA), és belerakod minden pénzed a cég részvényeibe. Majd a következő negyedéves jelentésnél kiderül, hogy nem jöttek a várt számok, és meredeken zuhanni kezd az árfolyam. Te pedig jó nagy veszteségbe kerülsz, mert mondjuk a befektetett összeged 40%-a eltűnt. 

Vagy! Inkább szakemberhez fordulsz, egy pénzügyi tanácsadóhoz. Tízből kilenc szakember valószínűleg azt javasolja, hogy ne egyetlen eszközt vásárolj majd az összegből, hanem inkább több kisebbet, és lehetőleg különbözőt. Azaz például vegyél egy kisebb lakást, állampapírt, kötvényeket, részvényeket és egyéb befektetési eszközöket. Így a kockázat csökkentése érdekében eltérő jellegű eszközökbe fekteted be a pénzed. És ha valamelyik eszköz értéke csökken (mint az első példában a részvényé), akkor nem az egész vagyonod csökken, csupán egy kis százaléka veszít az értékéből. Ezt nevezzük diverzifikációnak.

A befektetési alapjairól itt olvashatsz: Befektetés kisokos – Így állj neki befektetni

Miért fontos egy diverzifikált befektetés?

A diverzifikáció célja a befektetés kockázatának csökkentése. Amíg a vagyonod csak egyetlen befektetési eszközben tartod, addig megvan az esélye annak, hogy egy szerencsétlen esemény következtében jelentős veszteséget szenvedj el. 

A gazdasági folyamatok állandóan változnak és ezáltal a különböző eszközök értéke is. Válságok jönnek-mennek, amelyek alatt a különböző befektetési eszközök értéke jelentősen visszaeshet.

A válságok kivédéséről itt olvashatsz: Válságálló pénzügyi háló kialakítása

De ezen felül is sok minden befolyásolhatja azok értékét. A nagy értékű ingatlan leéghet, vagy romolhat a környék színvonala. Egy IT cég részvényeibe fektetett pénzed a cég körüli botrány miatt könnyen bezuhanhat. A kötvényeid pedig szintén egyik pillanatról a másikra elértéktelenedhetnek. Sőt! Sajnos olyan eset is volt az elmúlt években, amikor a kibocsájtó pénzintézet fizetésképtelenné vált.

Bár ezek szélsőséges példáknak tűnnek, számos ilyen esetről olvashattál az elmúlt években és sajnos lesznek is még hasonló esetek. Jobb felkészülni rájuk!

Abban az esetben, ha a megtakarításaidat különböző eszközökbe fekteted be, akkor egy tőzsdei zuhanás, egy lakástűz vagy egy pénzügyi cég esetleges csődje csak a vagyonod egy kis részét fenyegeti. Így lesz a diverzifikált portfólió kockázatcsökkentő.

Hogyan működik a diverzifikáció?

A diverzifikáció legfontosabb szabálya, hogy olyan eszközökbe fekteted a megtakarításod, amelyek árfolyammozgása független egymástól. Azaz az egyik eszközosztály árfolyamzuhanása nem rántja magával a másikat is. 

Mutatok egy egyszerű példát. Tegyük fel, hogy a megtakarításod 40%-át magas kockázatú technológiai részvényeket tartalmazó befektetési alapba helyezed, míg a 60%-át alacsony kockázatú állampapírba, vagy kötvényeket tartalmazó befektetési alapba. Így a magas kockázatú részvények árfolyam kilengései nem lesznek akkora hatással a teljes megtakarításodra. 

Azzal, hogy befektetési alapokba pakolod a pénzed, már önmagában diverzifikálsz, mivel nem egy cégre teszel fel mindent, hanem mondjuk 60-70-re. Természetesen itt is érdemes alaposan körbejárni a befektetési eszköz jellemzőit.

Mire kell odafigyelni egy diverzifikált portfólió összeállításánál?

A diverzifikációs stratégia kidolgozásánál elsősorban a következőket gondold át:

  • Mik az egyéni célok?
  • Rendszeresen vagy egy összegben szeretnél befektetni?
  • Mekkora hozamot vársz el?
  • Mennyi időre akarsz befektetni?
  • Mekkora kockázatot vagy hajlandó elviselni?

El kell döntened, hogy egy rugalmas, folyósítható, könnyen pénzzé tehető (likvid) befektetési formára van szükséged, amiből szükség esetén gyorsan ki tudod venni a pénzedet? Vagy inkább egy hosszú távú tartalékra, aminél nem baj, ha évekig nem tudsz hozzányúlni?

Minden egyes befektetési eszköznek megvannak a maga jellemzői. A cél nem az, hogy mindenhol legyen pénzed, hanem hogy valamilyen százalékban oszd fel a különböző lehetőségekbe, csökkentve így a kockázatot. 

Milyen szempontok alapján érdemes diverzifikálni?

A befektetések világában van egy ökölszabály: a vállalt kockázat egyenesen arányos a hozammal. Tehát egy alacsony kockázatú állampapír alacsony hozamot is fog adni. De azt jobbára megkapod, bármi is történjen. Kivétel: államcsőd/háború/világvége. 

Egy frissen tőzsdére lépett cég, amellyel kapcsolatban nagy várakozásokat támasztanak a befektetők magas hozammal kecsegtet. Azonban elég egy rossz politikai vagy gazdasági hír, hogy 20-30%-ot essen a részvény értéke, amibe a pénzed raktad.

Ezzel arra akarok rámutatni, hogy elsősorban kockázati szintek alapján érdemes diverzifikálni a befektetéseinket. Az alacsony kockázatú befektetésektől kezdve az extrém kockázatos eszközökig tartó skálán ki kell választanod azokat a formákat, amelyekbe szívesen fektetnél pénzt. Érdemes persze vegyíteni bizonyos arányokban a különböző kockázatú eszközöket. 

Milyen főbb eszközosztályokba fektethetsz?

Állampapír

Az állampapír az egyik legegyszerűbb, legkisebb kockázattal járó befektetési forma. Amikor állampapírt vásárolsz, akkor tulajdonképpen az államnak “adod kölcsön” a pénzedet, azaz állami garanciát kapsz. Alacsony kockázat mellé alacsony hozam is társul.

Kötvény

A kötvény abban különbözik az állampapírtól, hogy a vagyonodat nem az állam, hanem egy pénzintézet vagy cég számára “adod kölcsön” egy fix futamidőre. Kockázata nagyobb, mint az állampapíré, hisz ebben az esetben könnyebben fordulhat elő, hogy az adott cég vagy pénzintézet fizetésképtelenné válik. Ezen felül az úgynevezett árfolyamkockázattal is számolni kell, ami az adott kötvény értékének változásából adódik. Egy kötvény minél nagyobb hozamot ígér, annál kockázatosabb.

Részvény

Részvényvásárláskor egy adott vállalat tulajdonjogának egy kis szeletére teszel szert. Ez a befektetési eszköz kifejezetten magas kockázatú, aminek a vásárlásába csak megfelelő szakértelemmel érdemes belevágni. 

Ingatlan

Egy ingatlanbefektetés az úgynevezett illikvid befektetések közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy egy ingatlant nehéz készpénzre cserélni. Egy ingatlan adás-vétele, de még akár a kiadása is hosszabb időt vesz igénybe, így ha bármikor, gyorsan pénzre lenne szükségünk, az ingatlan nem a legjobb módja a vagyon befektetésének. Hosszú távú pénzügyi tervek esetén viszont kiváló. Ennél a befektetési típusnál a kockázat mérsékelten magas, az idő- és tőkeigény azonban jelentős. 

Deviza

A devizabefektetés az egyik legmagasabb szaktudást igénylő befektetési eszközökhöz sorolható, ezáltal a kockázat is magas. Kezdőknek semmilyen körülmények között nem ajánlom.

Árupiaci termék

A természetben előforduló, különböző ipari ágazatokban felhasznált nyersanyagokat befektetési nyelven árupiaci termékeknek nevezzük. Pl. arany, kőolaj. A devizakereskedelem mellett ez a másik olyan befektetési eszközcsoport, ami nagyon magas szakértelmet és rendkívüli időráfordítást igényel. És emiatt nagyon kockázatos is tud lenni.

Kriptovaluta

A virtuális pénz az utóbbi időben igen divatos befektetési eszközzé vált égbekiáltó hozamai miatt. A kriptovaluták rendszeres, váratlan összeomlásairól, kiszámíthatatlan viselkedéséről rengeteget lehet olvasni. Extrém kockázatos terület, már-már szerencsejáték szinten működik. 

A legegyszerűbb megoldás a diverzifikációra befektetőknek

A diverzifikációra a legegyszerűbb megoldást a befektetési alapok jelenthetnek. Ezeknek az előnye, hogy egyetlen eszköz megvásárlásával gyakorlatilag egy diverzifikált portfólióba rakod a pénzed. A Generali alapkezelőjénél például lehetőséged van földrajzi régiók (pl.: USA, Távol-Kelet, Közép-Európa, stb.), nyersanyagok (arany, olaj), kockázat, vagy akár szektor alapján kiválasztani az befektetési alapot. Minden egyes alapban több tucat vagy akár több száz értékpapír szerepel, ami így szintén a diverzifikáltságot támogatja. 

Ráadásul így sokkal költséghatkonyabban tudsz diverzifikálni, mintha minden egy értékpapírt külön vásárolnál meg, amelyek egy befektetési alapban megtalálhatóak. És amellett, hogy ezek az eszközök teljesen likvidek, egy egész szakértő gárda foglalkozik azzal, hogy minél jobb hozamot érjenek el a vele. 

A befektetési alapokba való megtakarítás a nyugdíjbiztosításod keretein belül is megoldhatod befektetési egységekhez kötött életbiztosítás formájában.

A befektetési egységekhez kötött biztosításokról itt olvashatsz bővebben: Unit linked biztosítás

Létezik túlzott diverzifikáció?

A diverzifikáció ugyan kiemelten fontos a kiegyensúlyozott befektetési portfólió létrehozásában, ám túlzásba is lehet vinni. A túlzott diverzifikáció egyik hátránya, hogy a befektetési rendszer könnyen átláthatatlanná válhat. Ha pedig te sem tudod már pontosan, hogy miben van pénzed és miben nincs, és az adott eszközalapoknál mire kell odafigyelni, elveszítheted a kontrollt a pénzed felett. 

A túlzott diverzifikáció másik hátulütője a relatív alacsony hozam. Minél több lábon állsz pénzügyi értelemben, annál kisebb a kockázata annak, hogy egyik pillanatról a másikra elveszíted mindened. 

Ez azonban azzal is jár, hogy ha az egyik eszközalap magas hozamot produkál, akkor a kisebb befektetett összeg miatt kevesebbet profitálsz belőle, mintha minden pénzedet arra tetted fel. 

Ez csökkenti a deverzifikált portfóliók relatív hozamát, ám egy kiegyensúlyozott befektetési rendszerben a csökkenést ellensúlyozza a biztonságérzet.

Konklúzió

Ahogy az élet többi területén, úgy a pénzügyek terén is kifejezetten fontos, hogy csökkentsük a kockázat esélyét. Megtakarításainkat, vagyonunkat nem érdemes egy helyen tartani: sem a fiókban, sem egy bankszámlán, se egy adott cég részvényeiben. Egy kiegyensúlyozott, profi szakemberek által kezelt befektetési alapokból összeállított portfólióval viszont szavatolhatod azt, hogy vagyonod hosszú távon növekedjen, és anyagi biztonságot nyújtson a számodra. 

Amennyiben nem vagy biztos abban, hogyan is kellene belevágnod a diverzifikált befektetésbe, keress minket!

Mi segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb eszközcsoportokat, és olyan személyre szabott alapot létrehozni, amire később biztonsággal ráépítheted az életedet.


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg.

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Huszár Péter

divízió vezető

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.