Kötelező biztosítás váltás menete LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Nyári Marcell I 2021.02.15. Jármű biztosítás
Kötelező biztosítás váltás menete LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

A kötelező biztosítás váltás nem bonyolult dolog. A KGFB évfordulójához közeledve érdemes elgondolkodni a váltáson, hisz egy kedvezőbb ajánlattal éves szinten akár tízezreket is megspórolhatsz. Az alábbi cikkből megtudhatod, mi mindenre kell odafigyelned ahhoz, hogy a váltás gördülékenyen menjen, és biztosan ne ess a fedezetlenség csapdájába.

Mi az a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB)?

A KGFB a másik járműben vagy személyben okozott kárt téríti meg, ha balesetet okozunk. Legyen az ember bármilyen jó sofőr is, szinte mindenkit érnek kisebb-nagyobb balesetek a utakon. Az autósoknak ezért szigorúan kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kötni. 

Itt olvashatsz erről bővebben: Gépjármű kárbejelentés lépései.

Személy- és teherautóval, robogóval és motorral sem szabad kötelező biztosítás nélkül az útra hajtani, sőt lakókocsira és utánfutóra is meg kell kötni. Ha pedig valakit lejárt biztosítással vagy biztosítás nélkül kapnak rajta a volán mögött, annak súlyos bírságot kell fizetnie.

Mivel kötelező biztosítást nemcsak egy, hanem számos pénzintézetnél köthetünk, az éves tarifa pedig biztosítónként változik, lehetőségünk van arra, hogy kedvezőbb ajánlatra váltsunk. 

Ezzel a lépéssel akár több tízezer forintot is megspórolhatsz évente, ám mielőtt belekezdenél, fontos, hogy tisztában légy néhány alapvető szabállyal és tudnivalóval. 

Mikor lehet kötelező biztosítást váltani?

Biztosítócserére évente csupán egyszer van lehetőség, így jól meg kell fontolni, melyik pénzintézethez igazolunk. Az “év” azonban nem feltétlenül jelent naptári évet. 

Attól függően, hogy mikor vásároltuk az autónkat, két különböző alkalommal van lehetőségünk a cserére: év közben vagy év végén.

Mi az a biztosítási évforduló?

A KGFB-időszámítás egyik legfontosabb alapfogalma a biztosítási évforduló. Azok számára, akik 2010 előtt vásárolták a gépjárművüket, vagy ez előtt kötöttek rá először KGFB-t, az évforduló időpontja január 1-je.  

2010 után vásárolt járművek esetében viszont a kötelező váltás év közben is lehetséges! 

Ezt az információt a biztosítási kötvényen szokás rögzíteni, de leolvashatod a díjbekérőről is, végső esetben pedig a biztosítódtól személyesen is kérhetsz felvilágosítást.

Az évfordulóval mindenképpen érdemes tisztában lenni, főleg ha szeretnél váltani, ennek a dátumnak ugyanis nagyon fontos szerepe van a biztosítócserében.

Ha szeretnéd, hogy segítsünk a váltásban, akkor jelezd itt: KGFB.

A kötelező biztosítás váltás menete

A pénzintézetek a jövő évi tarifáikról az évforduló előtt legalább 60 nappal kötelesek értesíteni a szerződött feleket. Ha év végi biztosítással rendelkezel, akkor november elején tájékozódhatsz arról, milyen díjakkal kell számolnod a következő évre, és össze is tudod hasonlítani más pénzintézetek ajánlataival. 

1. lépés: Meglévő szerződés felmondása

Amennyiben elhatározod magad a váltásra, a felmondásodat az évforduló előtt legfeljebb 30 nappal kell benyújtanod a pénzintézet felé (év végi biztosítás esetén a kötelező váltás határideje december 1.). Azonban érdemes a biztonság kedvéért néhány nappal a határidő lejárta előtt megtenni ezt. 

Ha elmulasztod a határidőt, a váltással még egy évet várnod kell. 

2. lépés: Bonus-malus besorolás megismerése

A felmondással együtt érdemes tájékoztatást kérni a bonus-malus besorolásodról is. Ezt a biztosító automatikusan nem küldi meg, ám mindenképpen jó vele tisztában lenni, a következő pénzintézet ugyanis ez alapján fogja meghatározni a pontos tarifádat.

3. lépés: Új szerződés megkötése

A biztosítás felmondása után új szerződés megkötésére körülbelül egy hónap áll rendelkezésre, de az évfordulóig mindenképpen meg kell születnie a megállapodásnak.

Amikor megkötöd a biztosítást, ügyelj arra, hogy a két biztosítási időszak között ne legyen se átfedés, se fedezetlen időszak! 

Utóbbi esetben, már egyetlen nap után is büntetést, úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetni. 

Erről itt olvashatsz bővebben: Fedezetlenségi díj

A kötelező biztosítás váltás típusai

Új KGFB szerződés megkötésére számos esetben van lehetőségünk. Az egyik, már korábban is említett eset az, amikor egy biztosítási év leteltével szeretnénk kedvezőbb ajánlatra váltani. Ez a jármű vásárlásának időpontjától függően történhet év közben vagy év végén.

Értelemszerűen járművásárlás esetén is szükség lehet új biztosításra. Ha az autó eddig még nem volt forgalomban, azelőtt kell megkötni a szerződést, hogy kihajtanánk vele az útra, máskülönben könnyen lehet, hogy bírságot kell fizetnünk, valamint fedezetlenségi díjjal is számolhatunk.

Használtjármű-vásárlás esetén is lehetőség van biztosítást váltani, nem kell az előző tulajdonosét fizetnünk tovább. Továbbá abban az esetben is lehetőség van a váltásra, ha az adott jármű üzembentartót cserél, tehát ha az autót más névre iratjuk át, akár családon belül.

Miért érdemes váltani?

Egyrészt előfordulhat, hogy a pénzintézetek kedvezőbb ajánlattal állnak elő, mint a jelenlegi biztosítónk, így jelentős összeget spórolhatunk a váltással.

A spóroláshoz írtunk pár jótanácsot: Spórolási TIPPEK kezdőknek.

Másrészt az újonnan szerződött feleknek a pénzintézetek bónuszokkal is kedveskednek, amikkel szintén jelentős összeget takaríthatunk meg. Éppen ezért számos esetben megéri váltani, a határidők betartására és a fedezetlenségre viszont ügyelni kell. 

Pontatlan szerződéskötéskor a fedezetlenségi díjjal és büntetésekkel akár rá is fizethetünk!

Fontos dátumok:

Év végi biztosítás esetén:

  • Kötvényen feltüntetett évforduló napja: december 31. (január 1. 00:00 órától él a biztosítás)
  • Kockázatviselés kezdete: január 1.
  • Biztosítóváltás kezdeményezésének határideje: december 1.

Évközi biztosítás esetén: 

  • Kötvényen feltüntetett évforduló napja: nem december 31.
  • Kockázatviselés kezdete: nem január 1.
  • Biztosítóváltás kezdeményezésének határideje: évforduló előtt 30 nappal

Mi is tudunk segíteni

Ha nem vagy biztos abban, miként kellene belefognod a biztosítóváltásba, és hogyan igazodj el a pénzintézetek ajánlatai között, kérj ingyenes kalkulációt és ajánlatot tőlünk: KGFB


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Nyári Marcell

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.