Életbiztosítás adózása – Így spórolj az adózáson életbiztosítás esetén

Kiss Balázs I 2022.03.30. Megtakarítás, Életbiztosítás, Nyugdíj
Életbiztosítás adózása

Az életbiztosítás adózása akkor jöhet szóba, amikor az életbiztosításban kamatjövedelem keletkezik.  Ahogy a befektetések után, úgy a megtakarításos életbiztosítás után is adózni kell bizonyos esetekben. Az alábbi cikkben megnézzük, milyen lehetőséged van adómentesen vagy jelentős adókedvezménnyel hozzájutni a pénzedhez. Lássuk, milyen adózási szabályok vonatkoznak az életbiztosításokra!

Az életbiztosítás fogalma

Ha valaki életbiztosításról beszél, a fogalom alatt gyakran csupán a kockázati életbiztosításokat érti, valójában viszont számos változata létezik.

Az SZJA törvény (személyi jövedelemadó) alapján az életbiztosítás olyan személybiztosítási szerződés, amely alapján a biztosító a természetes személy halála, meghatározott életkor vagy időpont elérése, vagy más esemény (pl.: házasság) bekövetkezése esetén a szerződésben meghatározott biztosítási összeg kifizetésére, illetve a járadék élethosszig tartó vagy meghatározott időszakra történő folyósítására vállal kötelezettséget.

Mikor keletkezik adókötelezettség?

Alapjáraton egy életbiztosítás nem adóköteles, ha a szolgáltatás haláleseti, baleseti, betegségi, illetve a jogszabálynak megfelelő nyugdíjbiztosítási, vagy járadékbiztosítási szolgáltatásnak minősül. Azaz a fenti események bekövetkeztekor térít.

Viszont, amennyiben kamatjövedelem keletkezik az életbiztosításban, úgy az már nem tartozik az életbiztosítás szolgáltatási körébe. Kamatjövedelem általában megtakarításos életbiztosítások esetén keletkezhet. Vizsgáljuk meg részletesebben!
Életbiztosítás adózása

Életbiztosítás adózása

Ahogy minden befektetési megoldást, úgy a megtakarításos biztosításokat is adók terhelik. Jó hír azonban, hogy némi körültekintéssel, előrelátással és türelemmel jelentős mértékű életbiztosítás adókedvezmény ütheti a markunkat.

A jelenlegi adózási szabályok szerint a  befektetés tőkén felüli hozamát (kamatjövedelmet) kamatadó terheli, ami tulajdonképpen egy 15%-os mértékű személyi jövedelemadó kötelezettséget jelent.

Ez azonban bizonyos feltételek teljesülésével felezhető, vagy akár teljesen el is hagyható az alábbiak szerint:

  • Az egyszeri befizetésű konstrukcióknál a szerződő fél csupán egyetlen nagyobb összeget fizet be tőkeként. 3 év után 50%-os, 5 év után pedig 100%-os kamatadó-kedvezmény jár.
  • A rendszeres konstrukcióban az ügyfél havi díj formájában gyarapítja a megtakarítását. 6 év után 50%-os, 10 év után 100%-os kamatadó-kedvezmény jár.

Ebből is világosan látszik, hogy a megtakarításos életbiztosítások hosszú távú elköteleződést jelentenek, ezért érdemes 10-15 évre tervezni velük.

Nyugdíjbiztosítás és adókedvezmény

Ami a kamatadót illeti, a nyugdíjbiztosításra ugyanazok a szabályozások vonatkoznak, mint a befektetési egységhez kötött, rendszeres havi díjú biztosításokra. Ezen felül az életbiztosítások közül a nyugdíjbiztosítási formát az állam öngondoskodásra ösztönző, 20%-os szja adókedvezménnyel is támogatja. Ez azt jelenti, hogy a munkabért terhelő személyi-jövedelemadóból évi maximum 130 000 forintot jóváírnak, ennyivel növelve a megtakarítást!

Ezek az adókedvezmények viszont csakis akkor vehetők igénybe, ha bekövetkezik a biztosítási esemény, vagy ha megvárjuk, amíg lejár a szerződés.

Akkor viszont, ha idő előtt hozzányúlunk a megtakarításhoz, legyen szó nyugdíjbiztosításról vagy befektetési egységhez kötött életbiztosításról, jelentős összegtől eshetünk el.

Életbiztosítás adózása visszavásárlás esetén

Az életbiztosítás visszavásárlására abban az esetben van lehetőség, ha valamiért nem tudjuk vagy nem szeretnénk tovább fizetni a biztosítás havi díját, esetleg szükségünk van a felhalmozott megtakarításra még a szerződés lejárta előtt. A visszavásárolt életbiztosítás adózása azonban igen kedvezőtlen.

Visszavásárlás esetán be kell fizetni a hozam után a kamatadót, nyugdíjbiztosítás esetén pedig a korábban érvényesített szja kedvezményt 20 százalékkal növelten vissza  kell fizetni,  és a biztosító is levonja a maga díjait.

Így visszavásárlás esetén a megtakarításnak csupán a töredékéhez juthatunk hozzá.

Hosszú távon éri meg!

A megtakarításos életbiztosítások hosszú távú befektetési célokat szolgálnak. Azaz nemcsak hozam, hanem adókedvezmény szempontjából is jobban járunk, ha nem nyúlunk hozzá idő előtt a megtakarításhoz. Egy ilyen hosszú távú elköteleződés megkötése előtt viszont fontos alaposan végiggondolni, mekkora összeget tudunk biztonsággal fizetni akár hosszú éveken át, egy rossz döntéssel ugyanis sokat bukhatunk. Ha nehezen boldogulsz a pénzügyi tervezéssel egyedül, mi szívesen segítünk megtalálni a legkedvezőbb megtakarítási konstrukciókat a számodra!


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik. Nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel. Ez azért fontos, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Kiss Balázs

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.