Magán egészségbiztosítás – Mikor érdemes kötni?

Basky Balázs I 2020.12.15. Magán egészségbiztosítás
Magán egészségbiztosítás - Mikor érdemes kötni?

A magánegészségügyi ellátás sokáig a tehetősek privilégiumaként élt a köztudatban, de ez az állítás már sok-sok évvel ezelőtt megdőlt. A magán egészségbiztosítás segítségével – amit nem szabad összekeverni az élet- és betegbiztosítással – ezek a szolgáltatások még könnyebben és még kedvezőbb áron érhetők el! Ebből a cikkből megtudhatod, mi fán terem az egészségbiztosítás ezen formája, és hogy mikor érdemes igénybe venni!

Miért alakult ki a magánegészségügyi szektor?

A tévhittel ellentétben az állami egészségügy sohasem volt ingyenes. Finanszírozása a jövedelemből levont vagy befizetett társadalombiztosítás összegéből történik. Mára azonban egyértelművé vált, hogy az állami szféra komoly problémákkal küszködik: a legtöbb beteg a rossz higiéniai körülményeket, az orvoshiányt, az ebből fakadó túlterheltséget és a végtelen hosszú várólistákat emeli ki mint legzavaróbb tényezőket. Ezeket a kellemetlenségeket ráadásul sokan hálapénzzel igyekeznek kiküszöbölni, ami se nem hivatalos, se nem legális, mégis szinte “kötelező” költségévé vált az állami ellátásnak.

A rendszerváltás környékén, az állami rendszer hanyatlásával gyakorlatilag egyidőben jelent meg a magánegészségügyi szektor, ahol anyagi ráfordításért cserébe a beteg higgadt, barátságos és modern környezetben gyógyulhattunk. 

A magánegészségügy azonban nem helyettesíti az államit, sürgősségi ellátásra ugyanis nem alkalmas. 

A szakrendelések, képalkotó diagnosztikai eljárások és egynapos sebészeti beavatkozások tekintetében azonban egyre megbízhatóbb megoldásnak bizonyul a “maszek”, legalábbis akkor, ha az adott cég vagy szolgáltató szakmailag is olyan meggyőző tud lenni, mint külcsín és hangulat szempontjából.

Mikor jön jól a magán egészségbiztosítás?

A magán egészségbiztosítás azokban a helyzetekben nyújt segítséget, ha váratlanul orvoshoz kell fordulnod, és szeretnél rövid várakozási idővel, betegbarát ellátásban részesülni. A biztosításnak köszönhetően gyorsan hozzájuthatsz ezekhez a szolgáltatásokhoz. 

A magánegészségügyi környezetben az orvosok és a nővérek hozzáállása általában sokkal betegközpontúbb, mivel jellemzően kevésbé vannak leterhelve, a vizsgálat és az ellátás modern környezetben történik, a várakozási idő pedig minimális. 

Az egészségbiztosításnak köszönhetően ráadásul a költség is előre tervezhető, hisz csomagtól függően a havidíj magában foglalja az ellátás árát és a felmerülő egyéb költségeket is. Neked pedig a vizsgálat után nem kell “pénzezned” meg “borítékoznod”, az elszámolást az egészségügyi központ és a biztosító intézi egymás között. 

Mikor érdemes a magán egészségbiztosítást megkötni?

Az egészségünket illetően jellemzően nem vagyunk előrelátóak, és csak akkor kapunk észbe, ha nagy a baj. Nem csoda, hogy 2017-ben az európai országok közül Magyarországon volt a legmagasabb a megelőzhető betegségekből fakadó halálesetek száma

A magán egészségbiztosítást ezért érdemes akkor megkötni, amikor egészségesek vagyunk – minél hamarabb, annál jobb!

Ez a biztosítási forma ugyanis csak így tud 100%-os megoldást nyújtani a felmerülő problémákra. 

Sok fiatal úgy érzi, ráér idős korában odafigyelni az egészségére, ez azonban hibás szemlélet. Váratlan problémák bármilyen korban jelentkezhetnek, így érdemes elgondolkoznodmár egészen attól a pillanattól, hogy rendelkezel saját jövedelemmel! Jó hír továbbá, hogy minél fiatalabb vagy, annál olcsóbb lesz a szolgáltatás havidíja.

Legkésőbb azonban 30 év felett nagyon ajánlott egy kiterjedt csomagra történő szerződéskötés.

Ebben az életkorban már szükség van a rendszeres szűrővizsgálatokra, hogy az előbb említett megelőzhető betegségeket valóban meg is előzd. A lényeg, hogy ne várj a tünetek megjelenéséig, biztosítsd be magad mihamarabb! 

A legfontosabb szempontok

A kétkedőknek pedig álljon itt pár szempont, amivel nehéz vitatkozni!

  • Sosem fogod tudni megmondani előre, hogy mikor fog baj történni veled. Azt legalábbis biztosan nem, hogy egész pontosan mikor lesz szükség orvosi beavatkozásra. Éppen ezért érdemes még akkor magán egészségbiztosítást, amikor egészséges vagy! Egy megfelelően összeállított csomag ráadásul nemcsak a konkrét ellátást, de az egész folyamatot megtervezését is magában foglalja: a biztosító még az időpont-egyeztetést is intézi.
  • A magánegészségügy ma már nem luxus, hanem egy szükséges befektetés a jövőbe. Az állami szektor jelenlegi állapotából adódóan előfordulhat, hogy nem jutsz idejében megfelelő segítséghez, ezekben az esetekben pedig a maszek jelentheti az egyetlen megoldást. 
  • Az orvos meglátogatását szinte mindenki halogatja, magánrendelés esetén azért, mert drága. A biztosítás díját viszont rendszeresen kell fizetned, így a látogatás nem jelent majd extra kiadást. Ennek köszönhetően pedig remélhetőleg hamarabb is fordulsz majd szakemberhez, ha nem érzed jól magad.
  • Az ember sokkal szívesebben vesz részt rendszeres szűrővizsgálatokon, ha az nem kellemetlen élmény, és nem kell az időpontra egy örökkévalóságot várni. Amennyiben rendszeresen eljársz ezekre a vizsgálatokra, nagyobb eséllyel szűrik ki a komoly, korai stádiumban még gyógyítható betegségeket. Így a magán egészségbiztosítás egy hosszabb, minőségibb élet ígéretét is nyújtja. 
  • Ne sajnáld rá a pénzt! Gondolj inkább arra, hogy ez is olyan, mint az internet, a telefonszámla vagy a takarékpénztári befizetés: eleinte furcsa, hogy fizetsz érte, ám egy idő után már önkéntelenül is a szükséges kiadások közé fogod sorolni. 

Kérj segítséget a döntéshez!

A hatalmas üzletággá duzzadt, piaci alapon működő magánegészségügyi rendszer mára mindenki számára elérhető, a sürgősségi ellátáson kívül pedig minden más területen remekül kiegészíti az állami szolgáltatásokat. Abban az esetben, ha szeretnéd te is elérhető áron igénybe venni a magánszektort, mindenképp érdemes magán egészségbiztosítást kötnöd – még jóval azelőtt, hogy megbetegednél! Amennyiben pedig nem vagy biztos abban, hogy melyik biztosítást érdemes választanod, és szeretnél többet megtudni az egészségbiztosítás árakról, keress minket! Mi szívesen segítünk neked kiválasztani a legtesthezállóbb csomagot! 

Magán egészségügy


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Basky Balázs

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.