Hogyan működik a magán egészségbiztosítás? Kérdések és válaszok.

Basky Balázs I 2021.03.29. Magán egészségbiztosítás
Hogyan működik a magán egészségbiztosítás? Kérdések és válaszok.

A magán egészségbiztosítás segítségével gondoskodhatsz arról, hogy a lehető legjobb kezekben tudd a saját vagy szeretteid egészségét. Ám ahhoz, hogy a legjobb konstrukció mellett dönthess, fontos tisztában lenned azzal, hogyan működik ez a biztosítási forma. Összegyűjtöttem neked a legfontosabb információkat, amit a magán egészségbiztosításról feltétlenül tudni érdemes.

Elsőként tisztázni fogom, hogy mit is takar pontosan a magán egészségbiztosítás fogalma, valamint rávilágítok a társadalombiztosítás és a privát egészségbiztosítás közötti különbségekre. Ezek után megnézzük, hogy hogyan működik a szolgáltatás, mire terjed ki, valamint, hogy hogyan érdemes biztosítót, és csomagot választani.

Gyakori kérdés a magán egészségbiztosításról

Az alábbi kérdés jött szembe velem pár éve a gyakorikerdesek.hu oldalon:

“Szeretnék biztosítást kötni, de nem tudom pontosan, hogy melyik csomagot kellene igénybe vennem. Olyat szeretnék, hogy, ha baleset vagy betegség ér, akkor a biztosító által fedezett magánintézményben kaphassak kezelést. Létezik ilyen biztosítási lehetőség? Mindenhol csak azt látom hogy ilyen-olyan balesetnél mennyit fizet a biztosító (pl.: csonttörés – 10.000 Ft), de szó sincs magánkórházi ellátásról. 25 éves vagyok, egészséges – gondolom, ez számít.”

Anonim kérdezőnk problémája nem egyedi. Számos megkeresésünk érkezik ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel. Ennek oka az lehet, hogy sokan csak azt a verzióját ismerik az egészségbiztosításnak, amely anyagi segítséget nyújt baleset esetén. A fenti kérdező pedig kifejezetten a magán kórházi ellátásra keres megoldást. Szerencsére már erre is létezik megoldás az úgynevezett szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás formájában. Lássuk, mit is érdemes tudni erről a megoldásról!

Mit jelent a magán egészségbiztosítás?

A magán egészségbiztosítás egy szolgáltatásfinanszírozó biztosítási forma. Célja, a prevenció, azaz a megelőzés, illetve, hogy panasz esetén a lehető legrövidebb idő alatt, magas minőségű egészségügyi szolgáltatást kapjunk.

A legtöbb betegség kezelhető, ha időben diagnosztizálják, sajnos azonban sokszor halogatjuk az orvos felkeresését. Senki nem szeret órákat várakozni az ütött-kopott várótermekben, hónapokat várni egy-egy vizsgálatra. Ha pedig nem állami ellátást veszünk igénybe, gyakran bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Így sokszor addig halogatjuk a vizsgálatot, míg már nagy a baj.

A magán egészségbiztosítás pont ezért nagyon hasznos. A szűrővizsgálatokkal évente megbizonyosodhatunk egészségügyi állapotunkról. Amennyiben valamilyen negatív értéket kapunk, vagy bármilyen panaszt észlelünk, nem kell heteket, hónapokat várni. Sőt, a számlák miatt sem kell aggódni, hiszen a biztosító fedezi a kivizsgálások költségét. A biztosítási díjat pedig éves szinten előre betudjuk kalkulálni a költségvetésünkbe. 

Ha szeretnél magadnak szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást, akkor katt ide: Magán egészségbiztosítás

A magán egészségbiztosítás és az állami társadalombiztosítás viszonya

A két biztosítási forma ugyan első ránézésre nagyon hasonló szolgáltatásokat nyújt, mégis egyik sem helyettesíti a másikat.

Érdemes a magán egészségbiztosításra inkább úgy tekinteni, mint a TB-t kiegészítő szolgáltatásra.

Finanszírozás

Az első és legfontosabb különbség a két konstrukció között a finanszírozás. A TB a felosztó-kirovó rendszer alapján minden adófizető állampolgárnak jár. A kompenzáció mértéke pedig nem áll összefüggésben a befizetés mértékével. 

A magán egészségbiztosítás ezzel szemben önkéntes, szerződéses alapon működik, mint egy szolgáltatás előfizetése (pl.: gáz, áram, vagy az internet). Az pedig, hogy mire terjed ki, nagyban függ a szolgáltatás díjától. 

Kockázatvállalás

A másik fontos különbség a kockázatvállalás. A TB bármilyen kockázatot elvállal, függetlenül attól, hogy a biztosított mekkora veszélynek van kitéve, függetlenül az életmódjától, egészségi állapotától, korától vagy egyéb tényezőktől. 

Ezzel szemben a magán egészségbiztosítás egy egészségügyi kockázat elbírálással indul, ahol a biztosítók felmérik a biztosítottak állapotát. Ennek függvényében pótdíjat, vagy kizárásokat is alkalmazhatnak. Gyakran előfordul, hogy valaki kifejezetten egy meglévő betegség, ütemezett műtét miatt keres fel minket, és szeretne rá biztosítást kötni.

Fontos tisztázni, hogy ez nem betegségbiztosítás, ilyen konstrukció nem is létezik.

A biztosító meglévő kockázatra összegbiztosítást, vagy szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást csak bizonyos esetekben tud adni. Mindezt általában a kockázatelbírálás eredményétől függően, és persze extra pótdíj fejében. A kockázat mértékétől függően el is utasíthatják a kérésünket. Ezért érdemes minél előbb elindítani egy ilyen szolgáltatást, hiszen minél fiatalabbak és egészségesebbek vagyunk, annál kedvezőbb díjon tudunk egészségbiztosítást kötni.

Arról, hogy mikor érdemes megkötni az egészségbiztosítást, itt olvashatsz: Mikor érdemes megkötni a magán egészségbiztosítást?

Mire nem terjed még ki a magán egészségbiztosítás?

A TB-vel szemben sürgősségi ellátást sem tudunk magán úton igénybe venni. Mivel, ha mentőt kell hívni, az törvényileg szabályozott módon a legközelebbi kórházba fog minket szállítani. Viszont, ha rendelkezünk fekvőbeteg ellátást tartalmazó csomaggal, és az állapotunk is megengedi, a lábadozás idejére átszállíthatnak minket VIP osztályra.

Fogászatra és terhesgondozásra csak néhány biztosító ad fedezetet, de létezik itthon is ilyen konstrukció. Ezen kívül az orvosilag nem indokolt kozmetikai beavatkozásokat sem finanszírozza a biztosítás.

Hogyan válasszunk egészségbiztosítást?

A magán egészségbiztosításokat általában különböző csomagokban kínálják a biztosítók. A szűkebb körű járóbeteg ellátástól, a komplexebb, akár fekvőbetegellátást és műtéteket tartalmazó csomagokig. Milyen szempontok szerint érdemes biztosítót, és csomagot választani?

A biztosítók előre megalkotott csomagokat kínálnak, ennél a biztosítási típusnál, kevésbé van lehetőség egyéni kérések megvalósítására. A különböző csomagok, különböző mennyiségű, esetenként eltérő limitű szolgáltatásokat tartalmaznak.

Minél több szolgáltatásra, fedezetre vágyunk, természetesen annál drágább lesz az adott csomag. A díjat azonban más paraméterek is befolyásolják, például a kor, a biztosítás tartama, és persze a kockázatelbírálás eredménye. Elsőre ez bonyolultnak tűnhet, hiszen sok szempontot kell figyelembe venni a választáskor. Ezért érdemes segítséget kérni profi tanácsadótól, akik le tudják szűrni a számunkra ár-érték arányban a legmegfelelőbb megoldást. 

Hogyan működik gyakorlatban az egészségbiztosítás?

A szolgáltatás-finanszírozó biztosítás esetében a biztosító magán egészségügyi szolgáltatást nyújt. Panasz, vagy szűrővizsgálat esetén a partner egészségügyi intézetekkel együttműködve megszervezi az ellátást, időpontot foglal, és a szerződésben meghatározott mértékig (akár korlátlanul) átvállalja a kezelés és a vizsgálatok költségeit. 

Ellátás szervezés

Az ellátás megszervezése a következőt foglalhatja magában:

  • időpontfoglalás és betegút szervezés, 
  • szakorvosi, járó- és fekvőbeteg ellátás, 
  • életkorhoz igazított, preventív szűrővizsgálatok, 
  • labor- és diagnosztikai vizsgálatok, 
  • ambuláns és egynapos sebészet, 
  • betegszállítást és egyéb minőségi szolgáltatások a kijelölt magán-egészségügyi központokban.

A biztosítók a feltételben meghatározott időn belül vállalják, hogy megszervezik az ellátást számodra, amivel nagy mértékben tudod javítani a gyógyulásod esélyeit.

Betegségek megelőzése

Számos betegség kezelhető, vagy akár meg is előzhető, amennyiben idejében felfedezzük a jeleket. A leggyakrabban az alábbi megelőzhető vagy gyógyítható  betegségekben halnak meg Magyarországon:

  • tüdőrák
  • iszkémiás szívbetegségek
  • vastagbélrák
  • mellrák
  • agyi érkatasztrófa
  • sztrókot okozó érrendszeri betegségek
  • tüdőgyulladást

Százezer lakosra számítva Magyarországon haltak meg legtöbben megelőzhető betegségekben, kétszer annyian, mint az EU-ban átlagosan. Minél előbb derül ki valamilyen betegségre utaló jel, annál nagyobb esély van a gyógyulásra. Mégis, ha megkérdezünk véletlenszerűen valakit, hogy mikor volt utoljára szűrővizsgálaton, a leggyakoribb válasz az, hogy “még nem voltam soha”. Felmerül tehát a kérdés!

Az egészségedet, vagy a betegségedet szeretnéd finanszírozni?

Szeretnéd vagy sem, de választanod kell. Ideálisabb esetben megelőzheted a betegségeket a megfelelő életmóddal, rendszeres szűrővizsgálatokkal és orvosi ellátással.

Ahogy arra korábban is utaltam, az ember sokkal hamarabb megy el orvoshoz, ha rendelkezik biztosítással. Ez egyszerű pszichológia. Ha már fizetek érte, akkor kihasználom a lehetőséget. Ezt egyébként én magamon is tapasztalom mióta rendelkezem privát egészségbiztosítással.

Másik esetben jelentkeznek a tünetek, és megvárod míg magától elmúlik a tünet. Majd miután ez nem történik meg, hetekkel, vagy akár hónapokkal később mész el orvoshoz. Utóbbival az a gond, hogy csökken az esélye a betegség elkerülésének.

Ne az egészségeden spórolj! 

Az egészségnél nemigen akad nagyobb kincs az ember életében. A tudatos táplálkozáson és a rendszeres mozgáson túl az is fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátásról.

Ha egyedül nem boldogulsz a megfelelő egészségbiztosítási csomag kiválasztásával, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk a lehető legkedvezőbb konstrukció kiválasztásában!

Hogyan működik a magán egészségbiztosítás?


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Basky Balázs

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.