Drón törvény és kötelező felelősségbiztosítás

Kelemen Ottó I 2023.04.03. Jármű biztosítás
Drón törvény és kötelező felelősségbiztosítás

A drón törvény 2021. február 10-én lépett életbe. Ennek értelmében 2021-től kezdve rengeteg új szabályra kell odafigyelniük azoknak, aki pilóta nélküli légi járművet (röviden: drón) szeretnének használni, akár csak szabadidős célból! A szabályozás egyik lényegi eleme a kötelező drón biztosítás, ami sokaknak érthetetlen, mégis rengeteget segíthet. Az alábbi cikkből megtudhatod a 2021-es drón törvény és drón szabályozás legfontosabb elemeit, és azt is, hogy mi mindenre lehet jó a drón biztosítás!

Miért jött létre a drón törvény?

Az utóbbi néhány évben a drónok hatalmas népszerűségre tettek szert. Sokak számára a pilóta nélküli légi járművek reptetése elsősorban szabadidős elfoglaltság, ám a dróntechnológiában rejlő számtalan lehetőség miatt ezek a gépek ma már az egészségügyi, katonai és kényelmi szolgáltatásokat is ellátnak. 

Volt már rá példa, hogy az életmentő műtéthez szükséges vért drón segítségével szállították el a műtét helyszínére. Egy jó minőségű kamerával felszerelt darab az igazságszolgáltatásban is jó szolgálatot tesz, és ma már a Föld 3D-s modellezéséhez is jórészt drónokat használnak. A multimédiás területeken, mint a filmezés vagy fotózás, egészen elképesztő lehetőségeket tárt fel.

Ennek ellenére a dinamikusan fejlődő drón piacnak sokáig nem létezett egységes szabályozása. Az Európai Unió ezért 2019-ben egységes drón szabályozást és regisztrációs eljárást vezetett be a pilóta nélküli repülő járművek kapcsán, 

2021. február 10-től pedig az európai szabályozás hatályba lépett hazánkban is. A köznyelvben pedig úgy terjedt el, hogy „drón törvény”, ezért mi is ezt használjuk.

Lássuk a legfontosabb jogszabályokat, amikre mindenképp oda kell figyelned, ha te is drónozni szeretnél!

Mi az a drón? 

Hivatalosan minden pilóta nélküli légi járművet drónnak nevezünk. Ide tartoznak a csupán néhány száz grammos daraboktól kezdve a többrotoros és merevszárnyú gépeken át a modellrepülők, a helyből felszálló drónok, valamint az RC helikopterek is. Tehát ha egy gépet repülésre terveztek, és képes az önműködő repülésre vagy távvezérléssel irányítható, már drónnak számít. 

A drónok típusai

Ezen belül három főbb kategóriát különböztetünk meg: nyílt, speciális és engedélyköteles kategóriába tartozó járműveket.

Nyílt kategória

Nyílt kategóriába tartozik minden olyan 120 g-nál nagyobb és 25 kg-nál kisebb tömegű drón, ami legfeljebb csak 120 méter magasságig tud eltávolodni a föld felszínétől. Ezeket a gépeket kizárólag látótávolságon belül szabad csak röptetni, továbbá arra is ügyelni kell, hogy ne irányítsuk emberek vagy embertömeg fölé. Ezekkel a drónokkal az úgynevezett No Drone zónákat is el kell kerülni.

Speciális kategória

A speciális kategóriába azokat a pilóta nélküli légi járműveket soroljuk, amik 25 kg-nál nagyobb tömegűek, és amik a reptetés időtartama alatt elhagyják a látóteret. A speciális minősítésű drónokkal történő munkavégzés engedély- és bejelentésköteles. Ha ilyen drónnal szeretnél dolgozni, a bejelentést és az engedélykérést az Innovációs és Technológiai Minisztériumban kell elintézni. 

Engedélyköteles kategória

Azok a drónok, amelyeket embertömeg felett szeretnénk reptetni (pl.: fesztivál footage készítése esetén), továbbá amik szállítómunkát végeznek, tömegüktől függetlenül az engedélyköteles kategóriába tartoznak. Ehhez a típusú munkához megfelelő szakértelem és körültekintő biztonsági intézkedések is szükségesek a pilóta részéről, amit az engedélyezési eljárás során az Innovációs és Technológiai Minisztérium figyelembe fog venni.

Melyik drón típust kell regisztrálni?

A drón törvény egyik lényegi eleme a kötelező regisztráció. Ebben a tekintetben hazánkban az európai irányelvekhez képest szigorúbb szabályok léptek érvénybe. Magyarországon minden olyan drónt regisztrációköteles, ami az alábbi feltételek egyikének megfelel:

  • Felszállótömege meghaladja a 120 g-ot.
  • Adatrögzítésre alkalmas (képi-, vagy hangfelvételek rögzítése).
  • Az európai irányelvek szerint nem számít játéknak.
  • A pilótától képes 100 méternél messzebb repülni.

A regisztrációt ebben az esetben is az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál kell eszközölni.

A légtérhasználat feltételei

Ha a drón legalább egy méter magasságban eltávolodik a föld felszínétől, hivatalosan is belép Magyarország légterébe, ekkor pedig be kell tartani a légtérhasználatra vonatkozó szabályokat. 

Lássuk a legfontosabb kategóriákat!

Lakott területen kívül

Ha lakott területen kívül szeretnénk reptetni a drónunkat, akkor különösebb engedély nélkül is használatban vehetjük a légteret. Ezen kívül minden más esetben engedélyt kell kérni a légtérhasználathoz. 

A repülésedet viszont ebben az esetben is be kell jelentened a mydronespace nevű alkalmazáson keresztül a magyar hatóságok felé!

Lakott területen belül

Ha drónunkat város, falu, község vagy bármilyen lakott terület felett szeretnénk használni, úgynevezett eseti légtérigénylést kell benyújtani az érintett szerv felé. Az engedélykérési kötelezettség alól kizárólag a játékok képeznek kivételt, ezeket nyugodtan lehet használni bejelentés nélkül is. Minden más drónra azonban már a használat előtt harminc nappal be kell nyújtani a szükséges kérelmet a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya felé. Az engedélykéréskor meg kell jelölni egy nyomtatványon a reptetés célját (szabadidős, gazdasági, vagy állami szerv feladatának végrehajtása érdekében végzett művelet) , az engedélyt pedig legfeljebb csak hét napra lehet igényelni. 

Speciális és No Drone területek

A repülőtereken, kiemelten fontos létesítményeknél, nemzeti emlékhelyeknél, létfontosságú rendszerelemek felett vagy ezek közvetlen közelében a drónozás tilos, vagy külön engedélyhez kötött. A mydronespace applikáció segítségével könnyen leellenőrizheted, a repülés előtt, hogy az adott időpontban hol tiltott vagy korlátozott a drónok használata. Ha pedig lakott területen kívül szeretnél drónozni, be tudod bizonyítani, hogy az applikáció segítségével ellenőrizted az adott légtér használatára vonatkozó szabályokat. Ennek az alkalmazásnak a használata kötelező a repülés megkezdése előtt és a tevékenység közben is. 

Speciális területeknek számítanak még a balesetek és rendezvények helyszínei. Előfordulhat , hogy míg te épp lakott területen kívül drónozol, történik egy baleset a közvetlen közeledben. Ekkor a drónozást haladéktalanul fel kell függeszteni. A mydronespace applikáció folyamatos használatával a légtérigénybevétel feltételeinek változását is időben monitorozhatod. Így biztosan nem fogsz olyan területre tévedni a drónoddal, ahol éppen nem szabadna ott lenned.

Milyen esetekben merül fel a drón törvény megsértése?

Ha megsértjük a drón szabályozás valamelyik pontját, más szabálysértésekhez hasonlóan büntetést kell fizetnünk. Ez az alábbi esetekben fordulhat elő: 

  • ha nem regisztrált drónnal repülsz
  • ha lakott terület felett engedély nélküli repülést végzel
  • ha No Drone zóna vagy ideiglenesen korlátozott terület felett engedély és bejelentés nélkül használod a drónodat
  • ha megfelelő képzés vagy vizsga nélkül drónozol 
  • ha engedély nélkül rögzítesz adatot (képet, hanganyagot)
  • ha nem adsz elsőbbséget a többi légi járműnek

Vizsgáljuk meg az utóbbi két pontot részletesebben!

Engedély nélküli adatrögzítés

Magyarországon csak akkor rögzíthetsz kép- és hangfelvételt egy magánszemélyről, ha ő írásban vagy szóban ráutaló magatartást tesz, minden más esetben drón szabálysértést követsz el. 

Tehát, ha valaki szerepel egy drónos felvételeden, és felismerhető, akkor csak az ő engedélyével használhatod fel. Tömegrendezvényeken készült felvételt, valamint közszereplőkről készült anyagokat viszont külön engedély nélkül is felhasználhatsz.

A másik fontos kifejtendő szabály az elsőbbségadás kérdése. Drónosként minden más légi járműnek kötelező elsőbbséget adnod és biztosítanod az akadálymentes áthaladást. Legyen szó mentőhelikopterről, siklóernyőről vagy repülőgépről. Ha azon kapnak, hogy ezt nem teljesíted, szintén büntetést kell fizetned.

Drón biztosítás: miért fontos? 

Drónosként nem csak akkor okozhatunk kárt, ha nem tartjuk be a drón törvényben foglaltakat. Igazi szabálykövető pilótaként is bármikor történhet velünk baleset, egy égből zuhanó drónnal pedig komoly károkat is lehet okozni. 

Előfordulhat például, hogy drónunk iránythatatlanná válik, és valakinek a házában, autójában vagy akár drónjában kárt teszünk vele. Rosszabb esetben pedig akár még az is megeshet, hogy gép ráesik valakire, és sérülést okoz. 

Az új szabályozások szerint ezért minden drónosnak kötelező drón biztosítást kell kötniük, az autóvezetőkhöz hasonlóan.

Köss te is drónbiztosítást nálunk, hogy megfelelj a törvényi előírásoknak!

Kártérítés és jogi költségtérítés

Ha egy drón kárt tesz egy emberben vagy valaki magántulajdonában, akkor drónpilótaként téged terhel majd a kártérítés felelőssége. Ezekben az esetekben a drón biztosítás leveszi a válladról az anyagi terhet, és akár a kocsikra megkötött kgfb-nél, a biztosító megtéríti az általad okozott kárt. 

A drón biztosítás más esetekben is életmentő lehet. Ha például szabálysértési eljárás, kártérítési eljárás vagy büntetőeljárás miatt perbe fognának, a biztosítás magában foglalja a jogi költségeket és az ügyvédi díjat is!

Ha pedig attól félsz, hogy túl nagy kárt okoztál, bizonyos esetekben akár a biztosítási díj duplázását is kérheted, sőt a drón biztosítás akár külföldi baleset bekövetkeztekor is védelmet nyújthat.

Légy te is felelős pilóta!

A drónok növekvő népszerűsége miatt mára elkerülhetetlenné vált egy egységes szabélyrendszer bevezetése. Magyarországon ez sok szempontból szigorúbb, mint az általános európai irányelvek. Fontos azonban leszögezni, hogy a drónszabályozás és a kötelező drón biztosítás a pilóták és a lakosság védelmét egyaránt szolgálja. Ezeknek köszönhetően jó eséllyel teljes biztonságban élvezhetjük a drónozás nyújtotta lehetőségeket.

Köss te is drónbiztosítást nálunk, hogy megfelelj a törvényi előírásoknak!

Drón pilótának lenni nagy felelősség. Közel ugyan annyira, mint autósofőrnek. Éppen ezért neked is fel kell készülnöd néhány nem várt helyzetre. Ha lennének még kérdéseid a törvényekkel és az elérhető biztosításokkal kapcsolatban, keress minket a részletekért, és mi segítünk kiválasztani a testhezálló megoldást drónod védelméhez!


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Kelemen Ottó

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.