Balesetbiztosítás KISOKOS. Minden, amit tudni érdemes – kérdések és válaszok

Krizsán Gábor I 2022.01.17. Balesetbiztosítás
Balesetbiztosítás, bekötözött könyök

A balesetbiztosítás abban segít, hogy egy váratlan egészségkárosodás esetén anyagi segítséget kapj a biztosítótól. Ebben a cikkben bemutatom a balesetbiztosítással kapcsolatos legfontosabb témaköröket. Többek között azt is, hogy miért hasznos, milyen előnyökkel jár és milyen esetekben fizet. Baleset sajnos bárkivel, bárhol, bármikor előfordulhat, és sok szempontból rendkívül komoly következményekkel járhat. Vágjunk is bele!

Mi az a balesetbiztosítás?

A biztosítás az egyetlen szolgáltatás, amely az egzisztenciát védi és fedezi. Ez pedig a balesetbiztosításra hatványozottan igaz. Egy baleset bármikor, minden előzetes figyelmeztetés nélkül bekövetkezhet otthon, közlekedés közben (járművezetőként, utasként, gyalogosként), munkahelyen és még hosszan sorolhatnám.

Pont a váratlan mivolta miatt rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja anyagilag is a baleset elszenvedőjét. Gondoljunk csak a gyógyulás időtartama alatti jövedelem-kiesésre vagy a kezelések miatti plusz kiadásokra.

A balesetbiztosítás célja éppen az, hogy ezekben a komoly kihívást jelentő szituációkban anyagi védőhálót nyújtson. Vagyis váratlan, minősített baleset esetén a biztosító készpénzben fizet a biztosítottnak. Ez a lényeg: az anyagi segítség. Így fedezheted például a sérülésekkel kapcsolatban felmerülő különféle, gyakran igen tetemes költségeket.

Miért fontos a balesetbiztosítás?

Sokan hajlamosak legyinteni, amikor a balesetbiztosításról van szó, mondván: „Nem kell engem félteni, vigyázok én magamra!” vagy „Miért kötnék balesetbiztosítást? Én mindig olyan körültekintően vezetek.”. De sajnos egy baleset számos külső tényezőtől függ, és még a legnagyobb óvatosság mellett is bekövetkezhet, így a fenti érvek bizony nem állják meg a helyüket.

Statisztikák a balesetekről

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020-ban, a pandémia első évében, 4105 közúti baleset történt Magyarországon. 2021-ben újra megnövekedett a járműforgalom, ennek következtében 2021 második negyedévében csaknem ötödével több volt a baleset, mint 2020 azonos időszakában. Szintén a KSH által közzétett adatokból derül ki, hogy a 2020-as évben a halálos otthoni balesetek száma 1557 volt. Az Innovációs és Technológia Minisztérium tájékoztatása szerint pedig 2021. első félévében, a feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján, 9443 munkabaleset történt.

Ezek az emberek mind azt gondolták, balesetek csak mással történhetnek meg. Ezért hívják balesetnek. Ha szándékosan sérülsz meg, az teljesen más kategória.

Kieső jövedelem fedezése

Van egy kérdés, ami egyértelműen rámutat, hogy miért van helye a balesetbiztosításnak a tudatos pénzügyi tervezésben. Ez a következő:

Hogyan tudnák a szeretteid fenntartani magukat, ha te egy baleset miatt kiesnél a munkából?

Ha te vagy a fő kereső a családban, vagy mondjuk nagy összegű hitelt törlesztesz, akkor ezt a kérdést felelőtlenség nem feltenni magadnak.

Egy csonttörés vagy egy komolyabb égési sérülés például nemcsak kórházi ellátást igényelhet, de hosszú hetekre munka- és keresőképtelenné tehet. Képesek lennének a családtagjaid hónapról hónapra törleszteni a hiteleket, vagy kölcsön kellene kérni? Van tartalékotok a kezelési költségekre?

A balesetbiztosítás nyugalmat biztosít a szerződő félnek azáltal, hogy tisztában van vele: baleset esetén legalább az anyagi problémák miatt nem kell aggódnia.

Miben különbözik a balesetbiztosítás az egészségbiztosítástól?

Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert munkám során gyakran találkozom félreértésekkel a két fogalmat illetően. De most rámutatok, hogy mik a főbb különbségek.

Balesetbiztosítás

A lényeg röviden: A balesetbiztosítás akkor segít, ha beüt a baj, azaz egy minősített, a biztosító által elismert baleset történik. És erre fizet neked pénzt a biztosító, amit szabadon felhasználhatsz. És ez egy lényeges különbség az egészségbiztosítással szemben: hogy készpénzt kapsz. 

Ez az összeg akkora lesz, mint ami a biztosítási kötvényedben meg lett határozva, amikor megkötötted. Itt a pár ezres tételtől kezdve a többmilliós összegekig repkedhetnek a számok. Ezt a pénzt aztán a legjobb belátásod szerint használhatod fel a baleset miatt felmerülő költségek térítésére, vagy bármi olyasmire, amit az adott élethelyzetben a legfontosabbnak gondolsz.

Egészségbiztosítás

A fentiekkel szemben az egészségbiztosítás egy úgynevezett szolgáltatás-finanszírozó biztosítási forma. Nem ad neked közvetlenül pénzt, ennél sokkal komplexebb szolgáltatást nyújt. Célja a prevenció, vagyis a megelőzés. Ilyen lehet az egészségügyi szűrések, vizsgálatok, kezelések szervezése és finanszírozása. 

Ide tartoznak az éves egészségügyi szűrések, vagy hogy panasz esetén a lehető legrövidebb idő alatt, magas minőségű egészségügyi szolgáltatást kapj. A kivizsgálások, kezelések és az adott egészségbiztosítási csomagban található szolgáltatások költségét nem a biztosított fizeti ki, hanem a biztosító téríti meg az egészségügyi szolgáltatónak, így a biztosított mentesül az alkalmankénti kiadásoktól.

Az egészségbiztosításokról írtunk már bővebben: Hogyan működik a magán egészségbiztosítás?

Mi számít balesetnek egy biztosítónál?

A hivatalos megfogalmazás szerint balesetnek számít az a hirtelen fellépő, egyszeri, külső fizikai és/vagy kémiai behatás, amely a biztosítottat akaratától függetlenül a kockázatviselés tartama alatt éri, és amellyel összefüggésben a biztosított egészségkárosodást szenved, illetve amely a biztosított halálát okozza. Leegyszerűsítve: akkor történik baleset, ha véletlenül megsérülsz a mindennapokban.

Ezen felül a balesetbiztosítási szerződés meghatározhat további olyan eseményeket, amelyek balesetnek minősülhetnek. Ilyen például a kullancscsípés miatt kialakuló agyvelő- vagy agyburokgyulladás, a veszettség vagy a tetanuszfertőzés.

A balesetbiztosításnál gyakran előforduló káresemény-elemek

A választott csomagtól függően egy balesetbiztosítás számos káreseményre nyújthat fedezetet, illetve terjedhet ki. Nézzünk meg néhányat:

  • csonttörés, fogtörés
  • ficam, szalagszakadás, izomszakadás
  • égési sérülés
  • baleseti költségtérítés: ilyen lehet például a mentési költség vagy a szállítási költség
  • baleseti műtét: extraként szerepelhet a baleseti ok miatti plasztikai műtéti térítés
  • baleseti kórházi napidíj: extraként szerepelhet intenzív ellátás esetén dupla térítés
  • balesetből adódó maradandó egészségkárosodás
  • baleseti halál

Mikor és mekkora összeget fizet a balesetbiztosítás?

A biztosító minősített baleset esetén fizet. Ehhez pedig többek között „orvosi igazolás” szükséges. Ez a következőket tartalmazza:

  • egészségügyi szolgáltató által kitöltött formanyomtatvány a biztosítási eseménnyel kapcsolatos egészségügyi adatokról,
  • a biztosított egészségi állapotáról,
  • a biztosított kórelőzményi adatairól,
  • valamint az ezekkel összefüggő orvosi kartonok másolata

A biztosító a szerződéskötésnél a kötvényben meghatározott összeget fizeti ki. Ez természetesen attól is függ, hogy a biztosított milyen balesetbiztosítási csomagot választott. Balesetbiztosítás esetében az egyéni élet- és munkakörülményeket figyelembe véve érdemes a nagyobb balesetbiztosítási csomagot választani.

Mennyit fizet a biztosító csonttörésre?

Nagyon gyakran felmerülő kérdés, hogy egy csonttörés esetén mennyit fizet a biztosító. Először is fontos, hogy csak akkor fizet, ha van balesetbiztosítása a csonttörést elszenvedőnek. Másodszor, a pontos összeg kifejezetten csomag és biztosítófüggő.

Van olyan fapados, olcsó csomag, amelynél a biztosító egy csonttörés után néhány tízezer forintot fizet. De létezik olyan speciális csomag is, például azoknak, akik valamilyen extrém sportot űznek, amiben 200-300 ezer forintot is ér egy csonttörés.

Nyilvánvalóan a magasabb kifizetés magasabb havidíjat is von maga után. De jellemzően egy csonttörésnél a biztosító téríthet egyrészt a csonttörés miatt, másrészt pedig ha a sérülés komolyságából adódóan műtétre is szükség van, akkor a műtét és kórházban töltött napok után is.

Hány balesetbiztosítás köthető és mennyi biztosított lehet?

A balesetbiztosítások száma nincs korlátozva

Ha úgy érzed magad nagyobb biztonságban, hogy több balesetbiztosításod is van, akkor jó hírem van. Bármennyit köthetsz magadra. Váratlan, minősített baleset esetén mindegyik biztosító, amelynél szerződést kötöttél, fizetni fog.

Egy kötvényhez több ember is tartozhat

Egy balesetbiztosítás akár az egész családra kiterjedhet. Tehát egy szerződésen belül a família minden tagjának védelméről körültekintően gondoskodhatsz. De vannak már kifejezetten családi balesetbiztosítási csomagok is.

A világon mindenhol érvényes

Szerződéskötéskor természetesen fontos tisztázni azt a kérdéskört, hogy hol érvényes a balesetbiztosításod és mire vonatkozik! Főleg akkor, ha rendszeresen utazol külföldre munka- vagy magánügyben. Ha a szerződés különös feltételek része erről másképp nem rendelkezik, akkor a balesetbiztosítás az egész világon érvényes. Bárhová is indulsz tehát, abban a biztos tudatban teheted meg, hogy baleset esetén nem maradsz pénzügyi segítség nélkül.

Hogyan válasszunk balesetbiztosítást?

Első pillantása valóban nehéz eligazodni a rengeteg lehetőség között, de feltétlenül érdemes rá időt szánni, és az interneten található információk és kalkulátorok segítségével kiválasztani a számodra legmegfelelőbbnek tűnőket, majd akár szakértő segítségével tovább szűkíteni.

Azt, hogy neked melyik a legjobb, elsősorban az életkörülményeid határozzák meg. Mindig az ezzel kapcsolatos tényezőket kell figyelembe venni. A biztosítási díj is igen széles spektrumon mozog az adott szolgáltatások függvényében. Általánosságban elmondható, hogy minél drágább egy csomag, annál több szolgáltatást tartalmaz.

Már csak azért is fontos alaposan átvizsgálni a különféle balesetbiztosítási csomagokat, mert a baleset fogalmába alapesetben nem tartozik bele a közúti baleset. Gyakran ez külön kategóriába tartozik a biztosítóknál.

Fordítsd tehát elegendő időt a neked megfelelő csomag kiválasztására, érdeklődj, kérdezz bátran a szakértőktől, mondjuk tőlünk!

A balesetbiztosítás előnyei pontról pontra

Baleset esetén anyagi támogatást nyújt

A biztosítás megkötésével abban a biztos tudatban élheted a hétköznapjaidat, hogy egy esetleges baleset bekövetkeztével anyagi támogatásban részesülsz. Ennek köszönhetően pedig pénzügyi biztonságban tudhatod önmagad és a családodat egyaránt. Nem kell hitelt felvenned, nem kell kölcsönkérned, nem kell hozzányúlnod a megtakarításaidhoz.

Közvetlenül te kapod meg a pénzt

A balesetbiztosítás direktbe neked fizet készpénzben önrész és extra várakozási idő nélkül, miután megtörtént a kárigény igazolása, elbírálása.

Te döntöd el, mire költöd a kapott összeget

Egy baleset esetén rengeteg költség felmerülhet. A biztosítótól kapott összegből érdemes az egészségügyi kezelést, a gyógyszereket és rehabilitációt finanszírozni, de bármire felhasználhatod, amire szeretnéd. Legyen az például a család mindennapi életét megkönnyítő háztartási készülék vagy a havi közüzemi számlák befizetése. Esetleg egy meglévő hitel törlesztése, amíg ismét munkába tudsz állni.

Hogyan igényelhetsz balesetbiztosítást?

Lényegében nagyon egyszerűen és gyorsan letudhatod a folyamatot. Ez is számos pontbna megkülönbözteti az egészségbiztosítástól. Röviden összefoglalva, ezek a legfontosabb jellemzők balesetbiztosítás megkötésénél:

  • Nincs egészségügyi kockázatelbírálás, nincs orvosi vizsgálat.
  • Nem veszik figyelembe a korábbi vagy fennálló betegségeket, ezek tehát nem szerepelnek kizáró okként vagy nem kell miattuk pótdíjat fizetni.
  • Akár online, gyorsan, egyszerűen elintézhető. A szerződés első díjának befizetését követően, már élvezheted is a biztosító védelmét. Vagyis az érvényesen létrejött balesetbiztosítási szerződés esetén a biztosító kockázatviselése az azt követő napon 0:00 órakor megkezdődik.
  • A balesetbiztosítás az egészségbiztosítással ellentétben már az első naptól fizet, nincs várakozási idő.

Hogyan lehet felmondani a balesetbiztosítást?

Ha valaki úgy dönt, hogy szeretné felmondani a balesetbiztosítását, akkor szabályosan az évfordulóig teheti meg egy nyomtatvány kitöltésével. Amennyiben ezt elmulasztja, akkor a balesetbiztosítási szerződése tovább él.

Gondolkodj előre!

A balesetbiztosítás lényege, hogy minden eshetőségre felkészülj, hiszen egy-egy baleset a komolyságától függően akár több milliós kiadást is jelenthet. Nem beszélve a bevételkiesésről, ami a munkából való kimaradás következménye.

Éppen ezért érdemes felkészülni akár a legrosszabbra, hogy egy ilyen nehéz helyzetben legalább a pénzügyek ne tetézzék a bajt. Ha van balesetbiztosításod, akkor nem kell kölcsönkérned, nem kell hitelt felvenned, nem terheled még ezzel is a szeretteidet.

Gondolkodj előre saját magad és a családod védelmében! Válassz körültekintően biztosítást, amely az egyetlen olyan szolgáltatás, amely az egzisztenciát védi és fedezi!

Segítünk dönteni!

A pontos árak és konstrukciók megismeréséhez nem árt felkeresni egy biztosítási szakértőt. Ha szeretnél bővebb tájékoztatást kapni az balesetbiztosítások kapcsán, keress minket bizalommal! Tanácsadó partnereink szívesen segítenek kiválasztani a számodra legoptimálisabb lehetőséget.


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Krizsán Gábor

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.