Lakásbiztosítás felmondása

Nyári Marcell I 2021.04.07. Lakásbiztosítás
Lakásbiztosítás felmondása

Egy lakásbiztosítás megszüntetése számos élethelyzetben szükségessé válhat. Például lakáseladás esetén, vagy ha nem tudjuk tovább fizetni a biztosítás díját, de megeshet az is, hogy kedvezőbb ajánlatot kapunk. Ám ahogy a legtöbb szerződésbontásnak, úgy a lakásbiztosítás felmondásának is szigorú szabályai vannak, amikkel jó tisztában lenni. Az alábbi cikkből megtudhatod, mire kell odafigyelned ahhoz, hogy a lakásbiztosításod felmondása gördülékenyen és problémamentesen történjen.

Egy ember számára az egyik legnagyobb pénzben mérhető értéke a saját tulajdonában lévő ingatlana. Éppen ezért különösen fontos, hogy egy jól megválasztott biztosítással védjük, mégpedig egy olyannal, ami a lehetséges károkat megfelelő mértékben fedezi. Előfordulhat azonban, hogy a már meglévő biztosításunk lemondása mellett döntünk.

Milyen okokból történhet a lakásbiztosítás felmondása?

Az egyik leggyakoribb ok a költözés vagy a lakáseladás, amit hivatalos biztosítói nyelven “érdekmúlásnak” nevezünk. 

Sokan azonban elégedetlenek a jelenlegi biztosítójukkal: túl sokat fizetnek, vagy nem találnak olyan csomagot, amely megfelelne az igényeiknek. Ekkor kerülhet sor a laksbiztosítás felmondására és lakásbiztosítás váltásra. 

A biztosítást nemcsak az ügyfél, hanem a biztosító is felmondhatja! Ez általában díjnemfizetés esetén történik meg. Abban az esetben is szerződést bonthat a pénzintézet, ha az ingatlan valamilyen okból megsemmisül. 

Ezekre a helyzetekre mind-mind más szabályok vonatkoznak, amiket fontos ismerni és észben tartani. Először is lássuk, mi a teendő akkor, ha ügyfélként szeretnénk felmondani a meglévő lakásbiztosításunkat! 

Teendők a lakásbiztosítás felmondása előtt

Ha azért bontanál szerződést, mert elégedetlen vagy a jelenlegi csomagoddal, nem érdemes azonnal belekezdeni a felmondási procedúrába. Tájékozódj elsőként a lehetőségekről! 

Nézd át a csomagodat egy biztosítási tanácsadóval, hisz könnyen lehet, hogy nem szükséges váltanod. Mindig van opció lakásbiztosításod kiegészítésére, aktualizálására, és könnyen köthetsz egy számodra kedvezőbb megállapodást felmondás nélkül is.

Amennyiben még mindig szerződést szeretnél bontani, akkor számtalan kalkulátor áll rendelkezésre az interneten, amik segítségével összehasonlíthatod a biztosítók ajánlatait. Fontos, hogy ne csak a díj alapján dönts, hanem olvasd el a részleteket is. Az egyik legnagyobb értéktárgyad biztonságáról van szó, így alaposnak kell lenned! 

A lakásbiztosítás felmondásának menete

Elsőként egy írásbeli lakásbiztosítás felmondó nyilatkozatot kell küldened a biztosítódnak. Ennek tartalmaznia kell a nevet, lakcímet, születési helyet és időt, a szerződés- vagy kötvényszámot, valamint a biztosító nevét és a biztosítás típusát. Az írásbeli nyilatkozatot eljuttathatod a biztosítóhoz e-mailen, vagy postán. Mindenképpen érdemes külön jelezni, hogy igényt tartasz írásbeli visszaigazolásra is a felmondásról.

Második lépésként a felmondással egyidőben kezdj el utánajárni az új biztosításodnak is! Készítsd elő a kalkulációhoz a lakás és a benne lévő értékek legfontosabb adatait. A biztosítási díj számolásakor minden esetben a valódi értékeket add meg, ellenkező esetben az alulbiztosítás csapdájába eshetsz.

Ezek után nincs is más dolgod, mint megkötni az új biztosításodat! Fontos, hogy ezt az előző szerződés megszűnésének napjára időzítsd, hogy egyetlen pillanatra se maradj biztosítás nélkül.

Lakásbiztosítás felmondási határideje

Fontos észben tartani, hogy a lakásbiztosítás felmondási határideje a szerződéskötés évfordulója! A biztosításodat évente egyszer, csak ezen a napon mondhatod fel, a nyilatkozatnak pedig az évforduló előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal meg kell érkeznie a biztosítóhoz! A kérdéses dátumot a szerződésen vagy a havi számlákon tudod ellenőrizni.

Lakásbiztosítás felmondása évforduló előtt

Lakásbiztosítás felmondása évforduló előtt csak házeladás vagy költözés esetén lehetséges. Ekkor a biztosítást az érdekmúlás, tehát az adásvételi szerződés hatálybalépésének napjától szüntetheted meg. Fontos, hogy a nyilatkozathoz ebben az esetben az adásvételi szerződést is csatolni kell.

Mi történik, ha a biztosító bont szerződést?

Ahogyan azt már korábban említettem, a biztosító díjnemfizetés vagy az ingatlan megsemmisülése esetén bonthat szerződést. Fontos azonban tudomásul venni, hogy a díjhátralékot ebben az esetben is számonkérheti rajtunk, annak kifizetése alól szerződésbontás esetén sem mentesülünk. 

Ha túl sok az ajánlat

A lakásbiztosítás felmondása nem egy bonyolult dolog, ha szem előtt tartunk néhány szabályt, és tisztában vagyunk  a szerződéskötés évfordulójával. Ennél eggyel nagyobb feladat megtalálni a számunkra legtesthezállóbb biztosítást. 

Mielőtt elkezdenél vadul kalkulálni, először járj utána, van-e lehetőség a jelenlegi biztosítódnál egy kedvezőbb csomagra váltani, aktualizálni a meglévő biztosítást. 

Amennyiben mindenképp váltani szeretnél, de nehezen igazodsz el a sokféle ajánlat között, kérd egy biztosítási tanácsadó segítségét! Hozzánk is fordulhatsz, mi is szívesen segítünk kiválasztani azt a lakásbiztosítást, amelyik a leginkább passzol az igényeidhez. 

Lakásbiztosítás felmondás


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Tetszett a cikk? Kérdésed van a témával kapcsolatban? Írj közvetlenül nekem!

Nyári Marcell

biztosítási szakértő

    Küldés
    Back to the top