Lakásbiztosítás felmondása

Nyári Marcell I 2022.03.30. Lakásbiztosítás
Lakásbiztosítás felmondása

Egy lakásbiztosítás megszüntetése számos élethelyzetben szükségessé válhat. Lakáseladás esetén, vagy ha nem tudjuk tovább fizetni a biztosítás díját, de megeshet az is, hogy kedvezőbb ajánlatot kapunk. Ám ahogy a legtöbb szerződésbontásnak, úgy a lakásbiztosítás felmondásának is szigorú szabályai vannak, amikkel jó tisztában lenni. Az alábbi cikkből megtudhatod, mire kell odafigyelned ahhoz, hogy a lakásbiztosításod felmondása gördülékenyen és problémamentesen történjen. Vágjunk is bele!

Milyen okokból történhet a lakásbiztosítás felmondása?

Érdekmúlás

Az egyik leggyakoribb ok a költözés vagy az ingatlan eladás, amit hivatalos biztosítói nyelven a következőnek nevezünk: érdekmúlás. Ennek lényege, hogy megszűnik a biztosítási érdek, és ezáltal maga a biztosítás is.

Változó igények, díjak

Sokan azonban elégedetlenek a jelenlegi biztosítójukkal Túl sokat fizetnek, vagy nem találnak olyan csomagot, amely megfelelne az igényeiknek.

Díjnemfizetés

A biztosítást nemcsak az ügyfél, hanem a biztosító is felmondhatja. Ez általában díjnemfizetés esetén történik meg. Abban az esetben is szerződést bonthat a pénzintézet, ha az ingatlan valamilyen okból megsemmisül. 

Ezekre a helyzetekre mind-mind más szabályok vonatkoznak, amiket fontos ismerni és észben tartani. Először is lássuk, mi a teendő akkor, ha ügyfélként szeretnénk felmondani a meglévő lakásbiztosításunkat! 

Teendők lakásbiztosítás szerződés megszüntetés előtt

Ha azért bontanál szerződést, mert elégedetlen vagy a jelenlegi lakásbiztosítás csomagoddal, nem érdemes azonnal belekezdeni a felmondási procedúrába. Tájékozódj elsőként a lehetőségekről! 

Nézd át a lakásbiztosítást egy biztosítási tanácsadóval, hisz könnyen lehet, hogy nem szükséges váltanod.

Mindig van opció lakásbiztosításod kiegészítésére, aktualizálására, és könnyen köthetsz egy számodra kedvezőbb megállapodást felmondás nélkül is.

A lakásbiztosítás sokoldalúságáról itt olvashatsz: Mire terjed ki a lakásbiztosítás.

Amennyiben még mindig a szerződés megszüntetése a cél, akkor számtalan kalkulátor áll rendelkezésre az interneten, amik segítségével összehasonlíthatod a biztosítók ajánlatait. De ha nincs kedved ezeket végigfutni, akkor kérj ingyenes konzultációt.

Fontos, hogy ne csak a díj alapján dönts, hanem olvasd el a feltételeket is. Az egyik legnagyobb értéktárgyad biztonságáról van szó, így alaposnak kell lenned.

A lakásbiztosítás felmondásának menete

  1. Első lépésként egy írásbeli lakásbiztosítás felmondó nyilatkozatot kell küldened a biztosítódnak. Ennek tartalmaznia kell a nevet, lakcímet, születési helyet és időt, a szerződés- vagy kötvényszámot, valamint a biztosító nevét és a biztosítás típusát. Az írásbeli nyilatkozatot eljuttathatod a biztosítóhoz e-mailen, vagy postán. Mindenképpen érdemes külön jelezni, hogy igényt tartasz írásbeli visszaigazolásra is a felmondásról.
  2. Második lépésként a felmondással egyidőben kezdj el utánajárni az új biztosításodnak is! Készítsd elő a kalkulációhoz a lakás és a benne lévő értékek legfontosabb adatait. A biztosítási díj számolásakor minden esetben a valódi értékeket add meg, ellenkező esetben az alulbiztosítottság csapdájába eshetsz eshetsz.

Erről már írtunk itt bővebben: Alulbiztosítottság: az ingatlantulajdonosok rémálma.

Ezek után nincs is más dolgod, mint megkötni az új biztosításodat! Fontos, hogy ezt az előző szerződés megszűnésének napjára időzítsd, hogy egyetlen pillanatra se maradj biztosítás nélkül.

Lakásbiztosítás felmondás határideje

A lakásbiztosítás felmondásának határideje a szerződéskötés évfordulója. A biztosításod évente egyszer, csak erre a napra mondhatod fel, a nyilatkozatnak pedig az évforduló előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal meg kell érkeznie a biztosítóhoz! A kérdéses dátumot a szerződésen vagy a havi számlákon tudod ellenőrizni.

Lakásbiztosítás felmondása évforduló előtt, érdekmúlás

Lakásbiztosítás felmondása évforduló előtt csak ingatlan eladás vagy költözés esetén lehetséges. Ekkor a biztosítást az érdekmúlás, tehát az adásvételi szerződés hatálybalépésének napjától szüntetheted meg. Fontos, hogy a nyilatkozathoz ebben az esetben az adásvételi szerződést is csatolni kell.

Mi történik, ha a biztosító bont szerződést?

A biztosító díjnemfizetés vagy az ingatlan megsemmisülése esetén bonthat szerződést. Fontos azonban tudomásul venni, hogy a díjhátralékot ebben az esetben is számonkérheti rajtunk, annak kifizetése alól szerződésbontás esetén sem mentesülünk. 

Ha túl sok az ajánlat

A lakásbiztosítás felmondása nem agysebészet, ha szem előtt tartunk néhány szabályt, és tisztában vagyunk  a szerződéskötés évfordulójával. Ennél eggyel nagyobb feladat megtalálni a számunkra legtesthezállóbb biztosítást. 

Mielőtt elkezdenél vadul kalkulálni, először járj utána, van-e lehetőség a jelenlegi biztosítódnál egy kedvezőbb csomagra váltani, aktualizálni a meglévő biztosítást. 

Amennyiben mindenképp váltani szeretnél, de nehezen igazodsz el a sokféle ajánlat között, kérd egy biztosítási tanácsadó segítségét! Hozzánk is fordulhatsz, mi is szívesen segítünk kiválasztani azt a lakásbiztosítást, amelyik a leginkább passzol az igényeidhez. 


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Nyári Marcell

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.