TIPPEK a sikeres pénzügyekhez fogadalmak helyett

Basky Balázs I 2022.01.07. Pénzügyi tippek
TIPPEK a sikeres pénzügyekhez fogadalmak helyett

Januárban népszerű beszédtéma, hogy ki milyen fogadalmat tett az új évre. Fontosnak tartom, hogy foglalkozzunk magunkkal, és az év eleje szerintem is jó alkalom erre, én viszont kevésbé hiszek a fogadalmakban, sokkal inkább a tervezésben, célok kitűzésében. Több éves szakmai pályám alatt megtanultam, hogy eredményt nem lehet tervezni, csak a tevékenységet.

Ezért buknak el a fogadalmak

Amikor valaki egészségesebb, sportosabb, vagy tudatosabb szeretne lenni, akkor gyakran megfeledkezik arról év elején, hogy ezzel sok tennivaló is lesz. Gyakori tehát, hogy hamar megszegjük őket, vagy esetleg bele sem kezdünk, rögtön halogatni kezdjük a cselekvést. Így én arra buzdítalak, hogy a fogadalmak mellett a fordíts időt a folyamat megtervezésére is, bontsd le havi, heti ütemezésre, hogy legyenek mérföldkövek, apró sikerélmények, mert anélkül hamar elfogy az év eleji lelkesedés.

A leggyakoribb fogadalmak közé tartozik, hogy szeretnénk egészségesebben élni, odafigyelni a táplálkozásra, többet sportolni, leszokni a dohányzásról, de rendszerint előkerülnek különböző pénzügyi célok, mint a spórolás, pénzügyileg tudatosabbá, sikeresebbé válás. Ebben a blogbejegyzésben az utóbbihoz szeretnék neked segítséget adni, hogy a megfelelő praktikák birtokában sikeresebb lehess a pénzügyeidben.

Nehézségek a pénzügyek terén

A változás mindig a probléma felismerésével indul, vizsgáljuk hát meg milyen nehézségekkel nézünk szembe a pénzügyeink terén.

Az alapvető probléma Magyarországon, hogy a megtakarítás és öngondoskodás kultúrája nem alakult ki az előző évtizedekben, hiszen egy olyan rendszerben éltünk, ahol alig volt magán tulajdon, és az embereknek azt sulykolták, hogy az állam majd mindig mindent megold. A rendszer megváltozott a kultúra sajnos megmaradt, a következményeket pedig mindenki érezheti a saját bőrén.

2020-ban a koronavírus első hulláma körül kialakult gazdasági válság rámutatott a helyzet súlyosságára. Számtalan pénzügyi elemzés született a lakosság megtakarításaira vonatkozóan, amikből kiderült, hogy átlagosan 7 hónapra elegendő megtakarítással rendelkeznek, de az lakosság 36%-nak mindössze egy havi tartaléka van csak. Érdekes módon ez az időszak tudatosságra intette a lakosságot, és 2021 végére nőtt a megtakarítással rendelkezők száma a válságtól függetlenül.

Hogyan lehetünk sikeresebbek pénzügyekben?

Bár a pénz nem boldogít, a mai modern világban a minden napi boldoguláshoz, életben maradáshoz mégis nélkülözhetetlen.

A megoldás a tudatos tervezésben, és annak tűpontos betartásában rejlik. Miért nem jellemző mégsem a pénzügyi tervezés, annak ellenére, hogy szilveszterkor rendre előkerülnek ilyen jellegű fogadalmak?

A kérdésre már több, mint 7 éve keresem a választ pénzügyi tanácsadóként, az eredmény pedig meglepően egyszerű. A pénzügyileg kevésbé sikeres emberek az azonnali örömöt választják a távlati célok helyett. A különböző pénzügyi kockázatok hallatán pedig inkább homokba dugják a fejüket, és abban bíznak, ha nem beszélnek róla, talán meg sem történnek majd.

A leggyakoribb kifogás a tudatos tervezés ellen, hogy nincs miből. „Nincs elég jövedelmem ,nem tudok miből félretenni.”

Tipikus rossz beidegződés, ami az évek során alakul ki az emberekben: ,,majd hónap végén félreteszem, ami marad”. Csak hát tudjuk, hogy hónap végére nem marad semmi.

A pénzügyi sikeresség kulcsa a pénzügyi tudatosság. Hogyan tegyél félre, ha hasonlóan azt érzed, hogy nincs miből?

Vezess statisztikát a költéseidről!

A pénzügyi sikeresség a tudatosságra épül, ami legalább olyan nagy kihívás, mint a fogyás, a testépítés, az életmódváltás, vagy leszokni a dohányzásról. Tudatosság alatt azt értem, hogy statisztikával rendelkezünk a bevételeinkről és a kiadásainkról.

költségvetés

Az első pár hónapban folyamatosan komfort zónán kívül fogjuk érezni magunkat. Szerencsére manapság többféle eszköz is létezik már, ami segítségünkre lehet. Applikációk, amivel bankkártyás, vagy mobil fizetés kapcsán automatikusan rögzíthetjük a tranzakciókat (Revolut, Monefy, Spendee stb.) és különböző kategóriákat is létrehozhatunk.

Azoknak, is elérhető hasonló platform, akik inkább készpénzzel szoktak vásárolni. Nekik viszont saját kezűleg kell felvinni a vásárlásokat. De vezethetjük ezeket akár egy excelben, vagy egy erre szánt noteszben is. A lényeg, hogy tudjuk, egy hónapban mire, mennyit költünk.

Megoldás: változtass a sorrenden!

Nézzünk meg, mi történik általában:

  1. megkapjuk a fizetésünket
  2. kifizetjük a lakbért, hitelt (ha van)
  3. befizetjük a rezsit (villany, víz, fűtés, internet, telefon stb.)
  4. eszünk, iszunk, bevásárolunk
  5. sportolunk, szórakozunk
  6. ami marad, majd félreteszem (tudjuk, hogy nem marad semmi)

Nincs más dolgunk, mint megváltoztatni a sorrendet. A megtakarítást előre sorolni a rezsi közé, és ami marad, azt szabadon elkölthetjük. Tényleg ilyen egyszerű.

Legyen saját pénzügyi személyi edződ!

A virtuális segítség mellett jól jöhet egy tapasztalt szakember segítsége is, akivel összeállíthatod a pénzügyi terved. Ő lesz az, aki segít megfogalmazni különböző távú célokat, figyelmeztet a kockázatokra, és emlékeztet a program betartására. Mint egy jó személyi edző, aki segít elérni a kívánt formát. Egy pénzügyi tanácsadó jelenléte magabiztosságot nyújthat a programod során.

Ha szeretnéd Te is tudatosabban tervezni a pénzügyeidet, keress fel minket egy ingyenes felmérésre. Dolgozzunk együtt!

Pénzügyi tippek


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Basky Balázs

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.