Hozam és kockázat kapcsolata a befektetéseknél

Basky Balázs I 2021.09.20. Megtakarítás
Hozam és kockázat kapcsolata a befektetéseknél

A hozam és kockázat már a befektetések születése óta kéz a kézben járnak egymással. Ha befektetni készülsz, akkor a legjobb helyen vagy. Az alábbi cikkben tisztázunk néhány alapvető fogalmat, megvizsgáljuk a hozam és kockázat kapcsolatát, valamint megnézzük azt is, hogyan tudsz számodra komfortos kockázatot vállalni. Vágjunk is bele!

A hozam és a kockázat fogalma

Mielőtt elmerülnénk a hozam és a kockázat kapcsolatában, tisztázzuk a két fogalmat!

  • A hozam a befektetések eredményeként létrejövő tőkenövekmény. Magyarán szólva az a plusz pénz, amit a befektetéssel keresünk. Ezt az értéket százalékos formában szokás megadni, amiknek köszönhetően a különböző befektetési formák könnyebben összehasonlíthatóvá válnak.
  • A kockázat a befektetésünk során felmerülő árfolyamingadozás nagyságát mutatja. Egy befektetés nemcsak hozamot, hanem veszteséget is termelhet. Különböző befektetési eszközöknek eltérő nagyságú a kockázata, a kockázat mértékét pedig az átlaghozamtól való eltérésből tudjuk megállapítani. A befektetés alatt tapasztalható átlagértéktől való eltérést volatilitásnak nevezzük.

Hozam, kockázat és likviditás hármasa

A hozam és a kockázat szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Ha befektetést választunk, akkor három fontos szempontot kell megvizsgálnunk, a hozamot, a kockázatot és a likviditást. A hozam és a kockázat jelentését már tisztáztuk, a likviditással még adós vagyok. A likviditás azt jelzi, hogy a befektetésed mennyi idő alatt és milyen költséggel tehető pénzzé.

Ha valaki olyan befektetést kínál, ami magas hozammal kecsegtet alacsony kockázat mellett, ráadásul hosszabb távú lekötés nélkül, akkor fogd a pénzed és fuss! Jó messzire! A valóságban a három szempont közül maximum kettőt választhatunk, a harmadik “rovására”.

Magas hozam

Ha egy befektetés során a hozam a legfontosabb szempontunk, akkor vállalnunk kell a kockázatot. NO PAIN, NO GAIN! Azaz minél magasabb profitra fáj a fogunk, annál nagyobb a rizikó a tőkénkre nézve. A befektetésünk árfolyama a tartam során legalább olyan mértékben lefelé is kilengeht, mint felfelé. Az ilyen típusú befektetések általában likvidek is, hiszen előfordulhat, hogy pont egy spekulációra, egy gyors lefolyású, rövid távú árfolyam ingadozásra számítva  fektetjük be a pénzünket. 

Biztonság

Akiknek a megtakarításuk biztonsága mindennél fontosabb, le kell mondaniuk a két, akár három számjegyű hozamokról. Számukra a reális célkitűzés a pénz vásárlóerejének megtartása, infláció közeli hozamok elérése lehet.

Erről itt olvashatsz bővebben: Infláció és pénzromlás.

Tipikusan ilyen befektetési forma például az állampapír, adott időtávra, fix kamatot várhatunk a pénzünkre. De választhatunk akár vállalati kötvényeket is, ebben az esetben nem szükséges lekötni sem a pénzünket.

Likviditás

Mi a helyzet akkor, ha nincs szükségünk hosszútávon a befektetésre szánt pénzre? 5-10 évre, vagy akár ennél hosszabb távra helyeznénk el megtakarításunk? Nos, a jó hír az, hogy a tartam nagyságával csökkenteni lehet a kockázatunk mértékét.

A gazdaság folyamatosan változik, különböző ciklusokat él meg. Létezik bikapiac, azaz emelkedő, valamint medvepiac, azaz csökkenő trend. A bikapiac alatt az árfolyamok jellemzően emelkednek 5-10 éves, vagy akár hosszabb viszonylatban.

A medvepiac ennek ellentéte. Az árfolyamok hirtelen beszakadnak, vagy rövid időn keresztül esnek, más szóval korrigálnak. Ebből adódóan, egy hosszútávú befektetés során több időt tud eltölteni a befektetésünk a bikapaicon, és egy esetleges korrekció után is van időnk visszajutni a korábbi csúcspontra. 

Amint megértjük ezeket az összefüggéseket, el tudjuk dönteni, hogy milyen befektetési stratégiát érdemes választanunk, amivel komfortzónán belül tudjuk elérni céljainkat. Ne felejtsük el, ami túl szép, hogy igaz legyen, általában nem az. RUN!

Hogyan válassz megfelelő kockázatú befektetést?

Az előbbi szempontokat figyelembe véve, gondold végig az alábbi kérdéseket:

  • Mi a célod a befektetéssel?
  • Milyennek mondanád a kockázatvállalói hajlandóságod? Hova sorolnád magad egy 1-10-ig terjedő skálán, ahol az 1-es a teljesen kockázatkerülő, a 10-es pedig a nagyon kockázatkedvelő magatartás?
  • Milyen időtávban gondolkodsz?
  • Mekkora az az elméleti kilengés (volatilitás), amitől még nem érzed magad kényelmetlenül? Kb. 5-10-30-50< %?
  • Szeretnél-e napi szinten ezzel foglalkozni, vagy szakemberekre bíznád a vagyongyarapodásod?
  • Mekkora összeget szeretnél befektetni?

Néhány tipp mielőtt belevágsz a befektetésbe

Nézz utána!

Az első és legfontosabb tanácsom, hogy legyél nagyon alapos mielőtt belevágsz. Szánd rá az időt, és járj utána hova teszed a pénzed. Manapság már számtalan lehetőség, felület van arra, hogy befektess. Tedd ezt akár egy applikáción, bankon, biztosítón vagy brókeren keresztül, győződj meg róla, hogy mi a háttere az adott szolgáltónak, ne dőlj be csalóknak!

Kérj segítséget szakértőtől!

Ha kevésbé vagy jártás a témában, mindenképp egyeztess egy profi szakemberrel. Mi is szívesen segítünk a megfelelő befektetési forma, vagy a porfóliód összeállítása kapcsán! A befektetési tanácsadás, a részvények, vagy befektetési alapok megvásárlása költségekkel járhat, de cserébe van egy komoly szakmai tanácsadód, akihez fordulhatsz a befektetésed teljes tartama alatt.

Diverzifikálj!

Ne tedd az összes pénzed egy befektetési eszközbe! Bővítsd a portfóliód és oszd meg ezáltal a kockázatot!

Erről bövebben itt olvashatsz: Diverzifikáció.

Kövesd a tervet!

Végül, de nem utolsó sorban tartsd magad a tervhez! Gyakori hiba a kezdő befektetőknél, hogy ki-be ugrálnak a befektetésből, azonnali látványos eredményt várnak, és ha néhány héten, hónapon belül nem úgy jönnek a számok, kiszállnak a befektetésből.

Másik gyakori jelenség az ún. “FoMO” effektus, aminek eredete az angol “Fear of Missing Out” mondásból ered.  Ez annyit tesz magyarul, hogy félelem attól, hogy le-, vagy kimaradunk valamiből. Izgulsz, hogy kimaradsz egy tuti lehetőségből? Az ismerősök már megduplázták, megtriplázták a tőkéjüket? Járj nagyon alaposan utána, olvass sokat a témában, nézz meg elemzéseket, nehogy túl későn szállj be, és a csúcson, a legmagasabb árfolyamon vásárolj be ebből a “tuti” befektetésből.

Mégtöbbet itt olvashatsz a befektetésekről: Befektetés kisokos – Így állj neki befektetni!

Mi is tudunk segíteni!

Bízom benne, hogy a cikk olvasása után közelebb kerültél a befektetés gondolatához, és eloszlattam a borús felhőket a vagyongyarapodás napsütéses égboltjáról! Pénzügyi döntéseket mindenkinek hoznia kell, akár szakértő a témában, akár nem. Információt és tanácsot kérni pedig nem ciki. Sőt, bölcs dolog!

Ha segítségre van szükséged, keress minket!

A pénzügyi tudatosság, az anyagi függetlenség pusztán egy döntés, és elhatározás kérdése. Ha eddigi életed során sikerült megtanulnod, hogyan lehet a pénzt jól beosztani, akkor itt az idő, hogy szintet lépj. Tarts velünk, és megtanítjuk, hogyan tudod beszorozni!


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Basky Balázs

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.