Fedezetlenségi díj és KGFB: Ezt kell tudnod róla!

Egyeki Bálint I 2021.01.05. Jármű biztosítás
Fedezetlenségi díj és KGFB

A fedezetlenségi díj elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) kapcsolatban szokott felmerülni. Azt azonban kevesen tudják, hogy pontosan mire is vonatkozik ez a díj, és hogy mi alapján számolják ki. Ha nem vagy elég körültekintő, akkor akár súlyos tízezreket is kidobhatsz az ablakon! Az alábbi tanácsokkal azonban könnyedén elkerülheted a kellemetlenségeket.

Mi a kgfb?

Mielőtt rátérünk a fedezetlenségi díj taglalására, fontos tisztázni néhány alapvető információ a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról. A gépjárművezetés veszélyes üzem, a baleset kockázatával pedig még a legprofibb sofőröknek is számolniuk kell. A közúti forgalom résztvevőinek ezért kivétel nélkül úgynevezett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötniük. Ahogy a neve is mutatja, ez a biztosítási forma nem opcionális: személy- és teherautó-tulajdonosok, motorosok és robogósok csakis érvényes kgfb-vel hajthatnak az útra, sőt utánfutóra és lakókocsira is meg kell kötni. 

Ha valaki elmulasztja a biztosításkötést, és rajtakapják, akkor bírságot kell fizetnie, amennyiben pedig kárt okoz, azt saját zsebből kell finanszíroznia. 

Ez az összeg pedig súlyos esetben akár milliós is lehet!

Milyen esetekben és kinek a kárát téríti meg a biztosító kgfb esetén?

Ha balesetet okozol, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a másik járműben keletkezett kárt vagy személyi sérülést téríti meg 500, illetve 1600 millió forintos értékig. 

A te járművedet azonban a KGFB nem biztosítja, arra ugyanis kizárólag a casco alkalmas! 

A casco egy vagyonbiztosítás, ami függetlenül attól, hogy te vagy a vétkes vagy sem, megtéríti a tulajdonodban lévő járművön esett kár összegét. Ezt a biztosítást a KGFB-vel szemben nem kötelező megkötni (ha hitelre veszed az autódat, a hitelező kötelezhet rá), ám casco nélkül furikázni legalább akkora felelőtlenség, mint KGFB nélkül.

A casco biztosításról itt olvashatsz még: Mire terjed ki a casco biztosítás? Válasz minden kérdésedre egy helyen.

Hogyan kalkulálják a kgfb összegét?

A biztosítás díját rengeteg tényező befolyásolja. Egyrészt függ az adott gépjármű típusától, valamint annak teljesítményétől. Egy kis teljesítményű, rendszám nélküli robogónak alacsonyabb a kötelező felelősségbiztosítása, mint egy drága sportkocsinak vagy egy kamionnak. Ezen kívül pedig egyes biztosított felek számára külön kedvezmények is igénybe vehetők. Olcsóbb KGFB jár például a közalkalmazottaknak, a nyugdíjasoknak, a családosoknak, és jellemzően azoknak is, akik ugyanannál a biztosítónál kötik meg a cascót. 

A különböző biztosítók ajánlatai közül azonban nem mindig érdemes a legolcsóbbat választani. 

A kiemelkedően alacsony díjú biztosításoknál ugyanis előfordulhat, hogy a szolgáltatás színvonala is alacsony. A késve érkező csekkek, a „nemfizetési hajlandóság”, a nemzetközi zöldkártya nehézkes beszerzése mind-mind olyan kellemetlenség lehet, amin hosszú távon nem érdemes néhány ezer forintot spórolni.  

Jutalmazzák a balesetmentességet!

Azt hogy pontosan kinek mennyit kell fizetnie a biztosításáért, az úgynevezett bonus-malus rendszer határozza meg. A biztosítótársaságok a Központi Kárnyilvántartási rendszerben személyre szabottan le tudják ellenőrizni, hogy mennyi kárt okoztunk a vezetéssel töltött éveink alatt. Maga a rendszer egy alap (A00), tíz bonus (B01-B10) és négy malus (M01-M04) kategóriából áll. Minden balesetmentes kilenc hónap elteltével a következő biztosítási évben egy kategóriával fentebb kerülhetünk, ha viszont balesetet okozunk, akkor két kategóriával lejjebb csúszunk. Amennyiben valaki egyetlen biztosítási időszakon belül négyszer is balesetet okoz, az automatikusan a legrosszabb, M04-es kategóriába kerül, függetlenül attól, hogy melyikben kezdte „pályafutását”. 

A tartós balesetmentességet különböző kedvezményekkel jutalmazzák a biztosítók, így a spórolás jegyében is érdemes odafigyelni arra, hogy körültekintően vezessünk. 

A balesetekre hajlamosabbaknak azonban évről évre csak drágább lesz a biztosításuk.

Mi a fedezetlenségi díj?

Ha valamilyen oknál fogva nincs érvényes KGFB-szerződésed, fedezetlenségi díjat kell fizetned. A díj mértékét a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) határozza meg: 2021. évre érvényes fedezetlenségi díjak. A díj a MABISZ kezelésében lévő Kártalanítási Számlára kerül, a számlán lévő összegből pedig azoknak a baleseteknek a kártalanítása történik, amiket KGFB-vel nem rendelkező járművezetők okoznak. 

Milyen esetben kell fedezetlenségi díjat fizetned?

Egyrészt akkor, ha biztosítóváltásnál nem jársz el elég körültekintően. Abban az esetben ugyanis, ha a két fedezett időszak közé egyetlen fedezetlen nap is becsúszik, megbírságolhatnak. Ezért mindig ügyelj arra, hogy az új szerződésed fedje a másikat, de legalább a régi szerződés lejárati napjától induljon az újban foglalt biztosítási időszak.

A biztosítóváltásról itt írtunk már: Kötelező biztosítás váltás menete LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

A másik eshetőség az úgynevezett nemfizetés. Amennyiben a biztosítótársasághoz 60 napon belül nem érkezik meg a KGFB díja, akkor a pénzintézet szerződést bonthat. Ebben az esetben fedezetlenségi díjjal kell számolnod azokra a napokra, amikor nem volt érvényes biztosításod. 

A legbecsapósabb helyzet pedig az autóvásárlásnál fordulhat elő. Ha a jármű készhezvételétől számítva ugyanis akár egyetlen napot is csúszol a KGFB-szerződés megkötésével, az ugyancsak fedezetlenségidíj-befizetési kötelezettséget von maga után. Ezért fontos már a járművásárlás napján, vagy azzal egybekötve KGFB-szerződést kötni.

Fontos leszögezni, hogy a fedezetlenségi díj mindig behajtásra kerül, befizetését pedig határozottan nem lehet megúszni! 

Segítünk elkerülni a fedezetlenségi díjat!

A fedezetlenségi díj elkerülése a jelenlegi jogszabályok alapján nem lehetséges. Így ha nem szeretnél feleslegesen súlyos tízezreket kidobni az ablakon, akkor fontos, hogy mindig időben kösd meg a kgfb-t, és ne felejtsd el befizetni a csekkeket. Amennyiben pedig szeretnél biztosítót váltani, de félsz, hogy összekavarodsz a különböző tarifatáblázatok és a bonus-malus rendszer útvesztőjében, keress minket! Mi segítünk megtalálni a pénztárcád számára legmegfelelőbb biztosítási csomagot, hogy utána nyugodtan róhasd a kilométereket a járgányoddal.


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Egyeki Bálint

biztosítási szakértő

mood
Back to the top