Fedezetlenségi díj: Mikor és mennyit kell fizetni 2022-ben?

Krizsán Gábor I 2022.03.28. Jármű biztosítás
Fedezetlenségi díj és KGFB

A fedezetlenségi díj elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) kapcsolatban szokott felmerülni. Azt azonban kevesen tudják, hogy pontosan mire is vonatkozik ez a díj, és hogy mi alapján számolják ki. Ha nem vagy elég körültekintő, akkor akár súlyos tízezreket is kidobhatsz az ablakon! Az alábbi tanácsokkal azonban könnyedén elkerülheted a kellemetlenségeket.

Mi a fedezetlenségi díj?

Ha valamilyen oknál fogva nincs érvényes kgfb szerződésed, fedezetlenségi díjat kell fizetned. A díj mértékét a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) határozza meg. A díj a MABISZ kezelésében lévő Kártalanítási Számlára kerül, a számlán lévő összegből pedig azoknak a baleseteknek a kártalanítása történik, amiket kötelező biztosítással nem rendelkező járművezetők okoznak. 

Fedezetlenségi díj 2022

Az alábbiakban olvashatod a MABISZ által közzétett fedezetlenségi díjak 2022. évre érvényes tarifáit. A fedezetlenségi díjak naptári évre vonatkoznak, így amennyiben a fedezetlenséggel érintett időszak két naptári évet is érint, eltérő díjak kerülhetnek felszámításra.

SzemélygépkocsiFt/nap
0-37 kW600
38-50 kW700
51-70 kW770
71-100 kW910
101-180 kW1190
181- kW1290

MotorkerékpárFt/nap
1-12 kW110
13-35 kW160
36-70 kW310
71- kW440

AutóbuszFt/nap
10-19 férőhely900
20-42 férőhely2250
43-79 férőhely2690
80- férőhely5570
Trolibusz2400

TehergépkocsiFt/nap
0-3500 kg930
3501-12000 kg1830
12001- kg4560
Vontató4620
Mezőgazdasági vontató210

Pótkocsik, félpótkocsikFt/nap
1-750 kg össztömeg220
751-10 000 kg össztömeg220
10 001- kg össztömeg1470

EgyébFt/nap
Lassú jármű210
Segédmotoros kerékpár0
4 kerekű segédmotoros kerékpár200

Milyen esetben kell fedezetlenségi díjat fizetned?

Egyrészt akkor, ha biztosítóváltásnál nem jársz el elég körültekintően. Abban az esetben ugyanis, ha a két fedezett időszak közé egyetlen fedezetlen nap is becsúszik, megbírságolhatnak. Ezért mindig ügyelj arra, hogy az új szerződésed fedje a másikat, de legalább a régi szerződés lejárati napjától induljon az újban foglalt biztosítási időszak.

A biztosítóváltásról itt írtunk már: Kötelező biztosítás váltás menete LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

A másik eshetőség az úgynevezett nemfizetés. Amennyiben a biztosítótársasághoz 60 napon belül nem érkezik meg a KGFB díja, akkor a pénzintézet szerződést bonthat. Ebben az esetben fedezetlenségi díjjal kell számolnod azokra a napokra, amikor nem volt érvényes biztosításod. 

A legbecsapósabb helyzet pedig az autóvásárlásnál fordulhat elő. Ha a jármű készhezvételétől számítva ugyanis akár egyetlen napot is csúszol a KGFB-szerződés megkötésével, az ugyancsak fedezetlenségidíj-befizetési kötelezettséget von maga után. Ezért fontos már a járművásárlás napján, vagy azzal egybekötve KGFB-szerződést kötni.

Fontos leszögezni, hogy a fedezetlenségi díj mindig behajtásra kerül, befizetését pedig határozottan nem lehet megúszni! 

Mi a kgfb?

Mielőtt rátérünk a fedezetlenségi díj taglalására, fontos tisztázni néhány alapvető információ a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról. A gépjárművezetés veszélyes üzem, a baleset kockázatával pedig még a legprofibb sofőröknek is számolniuk kell. A közúti forgalom résztvevőinek ezért kivétel nélkül úgynevezett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötniük. Ahogy a neve is mutatja, ez a biztosítási forma nem opcionális: személy- és teherautó-tulajdonosok, motorosok és robogósok csakis érvényes kgfb-vel hajthatnak az útra, sőt utánfutóra és lakókocsira is meg kell kötni. 

Ha valaki elmulasztja a biztosításkötést, és rajtakapják, akkor bírságot kell fizetnie, amennyiben pedig kárt okoz, azt saját zsebből kell finanszíroznia. 

Ez az összeg pedig súlyos esetben akár milliós is lehet!

Milyen esetekben és kinek a kárát téríti meg a biztosító kgfb esetén?

Ha balesetet okozol, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a másik járműben keletkezett kárt vagy személyi sérülést téríti meg 500, illetve 1600 millió forintos értékig. 

A te járművedet azonban a KGFB nem biztosítja, arra ugyanis kizárólag a casco alkalmas! 

A casco egy vagyonbiztosítás, ami függetlenül attól, hogy te vagy a vétkes vagy sem, megtéríti a tulajdonodban lévő járművön esett kár összegét. Ezt a biztosítást a KGFB-vel szemben nem kötelező megkötni (ha hitelre veszed az autódat, a hitelező kötelezhet rá), ám casco nélkül furikázni legalább akkora felelőtlenség, mint KGFB nélkül.

A casco biztosításról itt olvashatsz még: Mire terjed ki a casco biztosítás? Válasz minden kérdésedre egy helyen.

Segítünk elkerülni a fedezetlenségi díjat!

A fedezetlenségi díj elkerülése a jelenlegi jogszabályok alapján nem lehetséges. Így ha nem szeretnél feleslegesen súlyos tízezreket kidobni az ablakon, akkor fontos, hogy mindig időben kösd meg a kgfb-t, és ne felejtsd el befizetni a csekkeket. Amennyiben pedig szeretnél biztosítót váltani, de félsz, hogy összekavarodsz a különböző tarifatáblázatok és a bonus-malus rendszer útvesztőjében, keress minket! Mi segítünk megtalálni a pénztárcád számára legmegfelelőbb biztosítási csomagot, hogy utána nyugodtan róhasd a kilométereket a járgányoddal.


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Krizsán Gábor

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.