Életbiztosítás adózása – Így spórolj az adózáson életbiztosítás esetén

Kiss Balázs I 2021.01.25. Megtakarítás, Életbiztosítás, Nyugdíj
Életbiztosítás adózása

Az életbiztosítás adózása fontos szempont, amivel hasznos tisztában lenned a megtakarításokkal kapcsolatban.  Ahogy a befektetések után, úgy a megtakarításos életbiztosítás után is adózni kell. Itt viszont lehetőséged van adómentesen és jelentős adókedvezménnyel hozzájutni a pénzedhez. Ehhez az kell, hogy körültekintően köss szerződést, és ne nyúlj hozzá idejekorán a megtakarításaidhoz! Lássuk, milyen adózási szabályok vonatkoznak az életbiztosításokra!

Az életbiztosítás fogalma

Ha valaki életbiztosításról beszél, a fogalom alatt gyakran csupán a kockázati életbiztosításokat érti, valójában viszont számos változata létezik.

Az SZJA törvény (személyi jövedelemadó) alapján az életbiztosítás olyan személybiztosítási szerződés, amely alapján a biztosító a természetes személy halála, meghatározott életkor vagy időpont elérése, vagy más esemény (pl.: házasság) bekövetkezése esetén a szerződésben meghatározott biztosítási összeg kifizetésére, illetve a járadék élethosszig tartó vagy meghatározott időszakra történő folyósítására vállal kötelezettséget.

A megtakarításos életbiztosítás sajátosságai

Ebben az értelemben tehát a megtakarításos vagy befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosítás, továbbá a nyugdíjbiztosítás is az életbiztosítások egy-egy típusának tekinthető.

Ezek a konstrukciók azonban nemcsak egyszerűen halál, baleset vagy egészségkárosodás bekövetkeztekor látják el anyagi támogatással a szerződött felet vagy annak családját, hanem megtakarítási célt is szolgálnak.

A befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosításnál a befizetett díjat a pénzintézet befektetési portfóliókban gyarapítja, amennyiben pedig a szerződés lejártáig nem következik be biztosítási esemény, a szerződő fél visszakapja a befektetett tőke hozamokkal növelt összegét. A nyugdíjbiztosítás is lehet befektetési egységhez kötött (unit linked) biztosítás, azzal a különbséggel, hogy a biztosított a nyugdíjkorhatár betöltése után jut a pénzéhez.

A megtakarításos életbiztosítás adózása

Ám ahogy minden befektetési megoldást, úgy a megtakarításos biztosításokat is adók terhelik. Jó hír azonban, hogy némi körültekintéssel, előrelátással és türelemmel jelentős mértékű életbiztosítás adókedvezmény ütheti a markunkat!

A jelenlegi adózási szabályok szerint a  befektetés tőkén felüli hozamát  kamatadó terheli, ami tulajdonképpen egy 15%-os mértékű szja kötelezettséget jelent.

A befektetési egységhez kötött életbiztosítás előnye hogy bizonyos felhalmozási  idő után közterhektől mentesen vehető fel a megtakarítás. (A megtakarítás pszichológiájáról itt írtunk már)

Befektetési biztosítások adózása

Fontos tisztázni, hogy a befektetési biztosításoknak további két típusát különböztetjük meg, amelynek az adózása is eltér:

  • Az egyszeri befizetésű konstrukcióknál a szerződő fél csupán egyetlen nagyobb összeget fizet be tőkeként.
  • A rendszeres konstrukcióban az ügyfél havi díj formájában gyarapítja a megtakarítását.

A jelenlegi szabályozások szerint az egyszeri befizetésű biztosításokra 3 év után 50%-os, 5 év után pedig 100%-os kamatadó-kedvezmény jár, míg a rendszeres befizetésekre ugyanez a mértékű kedvezmény a 6., valamint a 10. év után vonatkozik!

Ebből is világosan látszik, hogy a befektetési egységhez kötött életbiztosítások hosszú távú elköteleződést jelentenek, és csupán 10-15 év múlva váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

Nyugdíjbiztosítás és adókedvezmény

Ami a kamatadót illeti, a nyugdíjbiztosításra ugyanazok a szabályozások vonatkoznak, mint a befektetési egységhez kötött, rendszeres havi díjú biztosításokra. Ezen felül az életbiztosítások közül a nyugdíjbiztosítási formát az állam öngondoskodásra ösztönző, 20%-os szja adókedvezménnyel is támogatja! Ez azt jelenti, hogy a munkabért terhelő személyi-jövedelemadóból évi maximum 130 000 forintot jóváírnak, ennyivel növelve a megtakarítást!

Ezek az adókedvezmények viszont csakis akkor vehetők igénybe, ha bekövetkezik a biztosítási esemény, vagy ha megvárjuk, amíg lejár a szerződés.

Akkor viszont, ha idő előtt hozzányúlunk a megtakarításhoz, legyen szó nyugdíjbiztosításról vagy befektetési egységhez kötött életbiztosításról, jelentős összegtől eshetünk el.

Életbiztosítás adózása visszavásárlás esetén

Az életbiztosítás visszavásárlására abban az esetben van lehetőség, ha valamiért nem tudjuk vagy nem szeretnénk tovább fizetni a biztosítás havi díját, esetleg szükségünk van a felhalmozott megtakarításra még a szerződés lejárta előtt. A visszavásárolt életbiztosítás adózása azonban igen kedvezőtlen.

Visszavásárlás esetán be kell fizetni a hozam után a kamatadót, nyugdíjbiztosítás esetén pedig a korábban érvényesített szja kedvezményt 20 százalékkal növelten vissza  kell fizetni,  és a biztosító is levonja a maga díjait.

Így visszavásárlás esetén a megtakarításnak csupán a töredékéhez juthatunk hozzá.

Hosszú távon éri meg!

A megtakarításos életbiztosítások hosszú távú befektetési célokat szolgálnak. Azaz nemcsak hozam, hanem adókedvezmény szempontjából is jobban járunk, ha nem nyúlunk hozzá idő előtt a megtakarításhoz. Egy ilyen hosszú távú elköteleződés megkötése előtt viszont fontos alaposan végiggondolni, mekkora összeget tudunk biztonsággal fizetni akár hosszú éveken át, egy rossz döntéssel ugyanis sokat bukhatunk. Ha nehezen boldogulsz a pénzügyi tervezéssel egyedül, mi szívesen segítünk megtalálni a legkedvezőbb megtakarítási konstrukciókat a számodra!


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik. Nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel. Ez azért fontos, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Tetszett a cikk? Kérdésed van a témával kapcsolatban? Írj közvetlenül nekem!

advisor
Kiss Balázs

biztosítási szakértő

    Küldés
    mood
    Back to the top