11 pénzügyi készség, amelyeket érdemes elsajátítani már a 20-as éveidben

Nyári Marcell I 2021.08.30. Pénzügyi tippek
Pénznek örülő fiatal pár. 11 pénzügyi készség, amelyeket érdemes elsajátítani már a 20-as éveidben

Az alábbi cikkben olyan praktikus tippeket szeretnék bemutatni, amik gyakorlati segítséget nyújtanak a huszonévesek tudatos pénzügyi gondolkodásának kialakításában. Mire a bejegyzés végére érsz, olyan ismeretekkel lehetsz gazdagabb, melyek által felelős döntéseket tudsz majd meghozni a felnőtt élet hajnalán. Ezek a döntések pedig kifejezetten fontosak, hisz nemcsak a jelent, de a jövődet is befolyásolják. Lássuk, hogyan érdemes nekilátni a tudatos pénzügyi tervezésnek! 

1. Tanulj meg költségvetést készíteni!

Az első és legfontosabb lépés a tudatos pénzügyi gondolkodás kialakításában a bevételek és kiadások tervezése. Tudd, hogy mennyi bevételed van, és tervezd meg, hogyan fogod azt az adott hónapban elkölteni! Gondold át, mennyi pénzt visznek el a kötelező kiadások, a maradékból gazdálkodj úgy, hogy a legfontosabb célokra mindenképp jusson belőle. 

Ez a módszer segít ráébredni arra, hogy nem a pénz irányít téged, hanem kiadásaidnak te vagy az ura. 

Másrészt nyugodtabb is leszel a mindennapokban, hisz ha jól terveztél, arra fogod költeni a pénzed, amire valóban szánnod kell. A 80/20-as ökölszabály például remek első, gyakorló lépés lehet a pénzügyek tudatos tervezése és a háztartási költségvetés készítése felé.

2. Nézd át költségeidet rendszeresen!

Érdemes minden este öt percet rászánni arra, hogy végignézd az aznapi költéseidet. Így időben észreveheted, ha túlköltekezel, és nagy valószínűséggel sikerül betartanod a havi költségvetést. A napi  monitorozás soknak tűnhet, ám valójában tényleg csak néhány percet vesz el az életedből. Sokkal hatékonyabb, mintha hetente csupán egyszer kellene átnézned egy rakás tételt.

3. Fizess ki minden számlát azonnal!

A számlákon soha nem érdemes spórolni. Ezzel ugyanis azt a hamis érzést kelted magadban, hogy tovább nyújtózkodhatsz, mint ameddig a takaród ér. A befizetések halogatásának viszont mindig megvan a böjtje. A késedelmi díjakkal ugyanis csak nehezebb helyzetbe hozod magad a következő hónapban. 

Erről már írtunk bővebben itt: A halogatás pszichológiája.

Sokkal többet teszel a saját pénzügyi fejlődésedért, ha minden számlát rögtön kifizetsz, és megtanulsz a fennmaradó összegből gazdálkodni. Ez ugyanis az a pénz, ami valóban a rendelkezésedre áll. Ha pedig megtanulsz vele gazdálkodni, azzal hosszú távon is csak jót tehetsz magadnak!

4. Legyenek pénzügyi céljaid!

Sokkal egyszerűbb belevágni a tudatos pénzügyi tervezésbe, ha tudod, hogy miért csinálod. Természetesen az életminőség javítása és a fejlődés is cél, ám ezek sokak számára túl absztraktak ahhoz, hogy hosszú távon motiválják. Ha úgy érzed, te is nehezen veszed rá magad a spórolásra, tűzz ki egy megfogható célt a szemed elé! Ez lehet egy új bicikli, egy új autó, egy laptop vagy egy álomnyaralás. A lényeg, hogy tudd, mit szeretnél elérni! Így a motivációd is nehezebben apad el, ha nehézségekkel szembesülsz a tudatos pénzügyi gondolkodás kialakítása közben.

5. Kezdj el félretenni kis összegeket nyugdíjas korodra!

Az öngondoskodás egy 21. századi fiatal számára kulcsfontosságú a pénzügyek terén. A jelenlegi magyar nyugdíjrendszer egyre kevésbé fenntartható.

Erről itt olvashatsz bővebben: Felosztó-kirovó rendszer.

Az elöregedő korfa és egyéb demográfiai folyamatból kifolyólag lehet, hogy már nem részesülsz annyi nyugdíjban, amennyiből kényelmesen meg tudnál élni. Jó hír viszont, hogy az államilag adójóváírással is támogatott nyugdíj-előtakarékossági megoldásokkal gondoskodhatsz a stabil megélhetésről nyugdíjas korodban is. 

A állami adójóváírásról itt olvashatsz bővebben: Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: Mire és mennyi adójóváírást ad az állam?

Ráadásul minél hamarabb vágsz bele az öngondoskodásba, annál kevesebb pénzt kell hónapról hónapra félretenned! Ha 20-as éveidben csupán néhány ezer forintot tudsz erre rászánni havonta, már azzal is sokat tettél a későbbi önmagadért. A legfontosabb, hogy minél hamarabb vágj bele!

Ha már most érdekel, miből lesz nyugdíjad, akkor itt nézz körül: Nyugdíj megtakarítási formák.

6. Vásárolj mindig listával!

Az impulzusvásárlás drága mulatság, és könnyen szétzilálhajtja a gondosan megtervezett havi költségvetésedet. Egy-két apróság a vásárlás pillanatában lehet, hogy nem tűnik nagy tételnek. Ha naponta veszel valamit 1000 forint értékben, amire nincs szükséged, a hónap végére 30 000 forintra duzzadhat a felesleges kiadásod. Ez pedig már nem kis összeg. Akár félre is tehetnéd. A hirtelen felindulásból elkövetett költekezést könnyen kiküszöbölheted, ha minden alkalommal bevásárlólistával indulsz el a boltba. Próbáld meg kizárólag azt megvenni, amit otthon felírtál magadnak, és ne engedj a csábításnak. Hidd el, a hónap végén meg fogod köszönni magadnak.

7. Tegyél félre a nagyobb kiadásokra!

Elkerülhetetlen, hogy időről időre jelentősebb kiadásaid legyenek. Elutazol nyaralni, új telefont akarsz venni, kötelező szerviz az autón, stb. Biztos, hogy lesz olyan helyzet, mikor kénytelen leszel több pénzt kiadni egy-egy tételre, mint amennyi elméletileg beleférne a havi költségkeretedbe. Ha nagyjából tudod, hogy az adott évben mikor kerül sor egy nagyobb költésre, érdemes már hónapokkal előtte elkezdeni félretenni rá. Így elkerülheted, hogy a kiadás hirtelen terhelje meg a pénztárcádat, és megszaladj a havi költségvetéseddel.

A tervezéshez használhatod az általunk készített költségvetés sablont is: Háztartási költségvetés sablon.

8. Alakíts ki egy vésztartalékot!

Van néhány olyan költség is, amivel nem lehet előre számolni. Ilyen például egy váratlan javítási költség, szabályszegés miatt kapott büntetés, rosszabb esetben pedig a munkahely elvesztése vagy egy családi tragédia. Egy likvid, azaz könnyen hozzáférhető vésztartalék kialakításával viszont ezekre a helyzetekre is felkészülhetsz! A tartalék ideális összege körülbelül 3-6 havi bevételed körül mozog. Ez első pillantásra soknak tűnhet. Egy ekkora összeggel jó eséllyel fedezni tudod a váratlan kiadások jó részét, így érdemes minél hamarabb belefogni a tartalék kialakításába.

Az ideális pénzügyi háló kiépítéséről már írtunk: Válságálló pénzügyi háló felépítése.

9. Fizess magadnak először!

Ha bevételhez jutsz, tegyél félre azonnal egy tervezett összeget a megtakarításodhoz. Fontos, hogy a megtakarítást ne csak holmi szükséges rosszként, hanem ténylegesen prioritásként kezeld. Ha nem kenyered az önkontroll, a bankodnál nagy valószínűséggel lehetőséged van egy úgynevezett rendszeres beszedési megbízást indítani. Ekkor a pénzintézet egy előre meghatározott időpontban, automatikusan vonja le a kártyádról a megtakarítani szánt összeget. Így megspórolhatod magadnak a fáradságot, és nem kell attól félned, hogy inkább valami másra költenéd a félretenni szándékozott pénzt.

10. Védd meg megtakarításaidat!

Ahogy már az előző bekezdésben említettem, a vésztartaléknál fontos, hogy könnyen hozzáférhető legyen. A többi megtakarításodat viszont érdemes olyan helyen tartani, amihez viszonylag nehezebben férsz hozzá. Ellenkező esetben nagy lehet a kísértés, hogy időről időre hozzányúlj. Egy idő után pedig előfordulhat, hogy egy jelentős részét feléled, ha nem figyelsz oda eléggé. Éppen ezért érdemes lehet a vésztartalékon túli összeget lekötni valamilyen értékpapír, unit-linked életbiztosítás, vagy más, befektetési eszköz formájában. Így elkerülheted az impulzusvásárlást és a felesleges költést.

A két legnépszerűbb befektetési eszköz működéséről itt olvashatsz bővebben: Unit-linked életbiztosítás vagy értékpapírszámla?

11. Találd meg az egyensúlyt!

A legfontosabbat a végére hagytam: ne csak a spórolásról szóljon az életed! Természetesen fontos a tudatos pénzügyi gondolkodás kialakítása. Ez csak akkor lehet eredményes, ha megtalálod az egyensúlyt az élet élvezete és a megtakarítás között. Időről időre nyugodtan lepd meg magad egy-két aprósággal, pihenj, utazz és időnként engedj meg magadnak némi plusz költekezést. A lényeg, hogy minden esetben igyekezz annyit félretenni, amiből biztosíthatod magad számára a stabil, hosszú távú anyagi hátteret. 

Konklúzió

Ezeket a képességeket elsajátítani nem egyszerű. Előfordulhat, hogy túlköltekezel, hibázol. De ez sem tragédia, csupán a tanulási folyamat természetes része. 

Ha viszont úgy érzed, nehezen boldogulsz egyedül, és segítségre lenne szükséged a pénzügyi tervezésben, keress minket

Mi megmutatjuk neked a leghatékonyabb megtakarítási formákat, és segítünk kiválasztani a számodra azt, ami leginkább megfelel az igényeidnek.  

pénzügyi készség


A leírtak a blog írójának a személyes véleményét tükrözik, nem minősülnek ajánlatnak, kötelezettség vállalásnak, üzleti vagy befektetési, biztosítási javaslatnak, vagy felhívásnak. Konkrét biztosítási, vagy egyéb befektetési elképzelés esetén előzetesen mindenképpen konzultálj szakemberrel annak érdekében, hogy a személyes körülményeid és lehetőségeid alapján a lehető legjobb döntést hozhasd meg. 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Ne tartsd magadban. Írj nekünk minél hamarabb!

advisor
Nyári Marcell

biztosítási szakértő

mood
Back to the top

Az oldal tartalma nem másolható.